Verdenskjent dramatiker lager teater av 22. juli

En britisk dramatiker er i Oslo for å planlegge et teaterstykke om terroren 22. juli. Stykket blir trolig satt opp i Norge og utlandet neste år.

Video 8910c8f8-4431-45a4-947d-b26ff7fe7856.jpg

VIDEO: David Greig skal lage teater av 22. juli. Se Dagsrevyens reportasje.

Den britiske dramatikeren David Greig er for tiden i Oslo for å skaffe seg kunnskap om terrorangrepene 22. juli. Han har planer om å skrive et teaterstykke om tragedien.

– Jeg klarte bare ikke slutte å tenke på det som skjedde. Jeg prøvde å forstå det, og ville utforske det. Og når du får slike tanker som dramatiker må du følge dem, sier han.

Prest Hanne Elstrøm Kjær

Prest Hanne Elstrøm Kjær i Kirkens Bymisjon.

Foto: NRK

David Greig er en kjent dramatiker i Storbritannia. Han har også blitt vist på Nationaltheatret.

Tittel: «The Man»

22. juli-forestillingen har fått arbeidstittelen «The Man». Den skal etter planen ha premiere om cirka et år. Først i Storbritannia, så i Norge, hvor Greig samarbeider med Dramatikkens hus.

Mange berørte og bistandsadvokater NRK har snakket med synes det er for tidlig å starte arbeidet med et teaterstykke om tragedien. Greig er ikke enig.

– Det er viktig å snakke med folk om dette før historien blir en mytologi. Da vil det være vanskelig, sier den 42 år gamle dramatikeren.

– Ømtålig og sårbart

Prest Hanne Elstrøm Kjær i Kirkens Bymisjon har møtt pårørende i sorg. I dag møtte hun David Greig. Hun håper dramatikeren vil gå varsomt fram.

– Det er et ømtålig og sårbart tema. Det ligger mye smerte og sorg der. Men et teaterstykke er en god måte å bearbeide vanskelig ting på, så jeg synes også dette er flott, sier hun.

Greig har ennå to døgn på seg i Norge til å samle stoff til teaterstykket «The Man».

– Jeg er forberedt på forskjellige reaksjoner. Jeg håper at når og hvis teaterstykket spilles er det noe som vil vil være i stand til å se, sier den skotske dramatikeren og regissøren.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.