NRK Meny
Normal

Lager hårløs Barbie etter nettpress

Lekeprodusenten Mattel vil lage en skallet versjon av Babie-dukken etter at en Facebook-kampanje startet av to amerikanske mødre spredte seg verden rundt.

skallet barbie

Barbie-dukken er normalt kjent for sin fyldige hodemanke, men Mattel produserer nå en spesialutgave helt uten hår.

Foto: Afp/NTB/Scanpix/Facebook / Afp

Både Jane Bingham og Rebecca Sypin er mødre til to små jenter som har mistet håret sitt på grunn av kreftbehandling.

I et felles ønske om å redusere stigmatiseringen av barn som har mistet håret som følge av kreft eller andre kroniske hårsykdommer, startet de kampanjen «Bald and beautiful» på nettsamfunnet Facebook.

Les også: Mister håret med jevne mellomrom

Dukke med tilbehør

Der utfordrer de lekeprodusentene til å lage hårløse versjoner av kjente dukker som Barbie og G.I. Joe.

– Det er ikke slik at vi krever det, og vi ber ikke folk om å boikotte. Alt vi ønsker er å skape oppmerksomhet rundt situasjonen mange barn og familier befinner seg i, forklarer Rebecca Sypin.

Les også: Flere vil bli som Barbie

I løpet av få måneder har Facebook-siden fått over 150.000 tilhengere, og Mattel-talsmann Alan Hilowitz bekrefter overfor Sky News at de kommer til å produsere et begrenset antall skallede Barbie-dukker som skal leveres med tilbehør som parykk, hatt og hodesjal.

– Engasjementet rundt kampanjen har vært helt fenomenalt. Vi kunne aldri klart dette alene, men vi hadde aldri trodd at ideen vår skulle bli så stor, uttaler Jane Bingham til CBS News.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bald and beautiful barbie

Den skallede barbiedukken leveres med tilbehør som parykk, hatt og sjal.

Foto: Facebook

Doneres til sykehus

Ifølge Mattel kommer imidertid ikke dukkene til å havne i butikkhyllene. I stedet ønsker de å donere lekene direkte til sykehus og den amerikanske Alopecia Areata-foreningen.

– Vi vil gjerne se at dukkene kommer direkte i hendene på de barna som kan få størst utbytte av denne unike leken, sier selskapet i en pressemelding.

Barnepsykologen Deanna Pledge har tidligere uttalt til NBC News at en skallet Barbie ikke er en dum idé når det gjelder å øke bevisstheten rundt barn og ufrivillig håravfall.

– Foreldre vil kanskje bli tvunget til å forklare barna sine hvorfor Barbie er skallet, men jeg synes ikke nødvendigvis at det er en dum ting. Barna som er rammet kan føle seg mer normale ved at folk snakker om det, i stedet for at vi bare ser på dem som «annerledes», tror psykologen.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold