Hopp til innhold

Lager film om norske jøders skjebne

Filmen «Den største forbrytelsen» skal vise hva som skjedde da norske jøder ble pågrepet og sendt til Auschwitz. Skuespiller Jakob Oftebro synes noen av scenene var vonde å spille inn.

Jakob Oftebro i scene fra filmen «Den største forbrytelsen»

– Jakob Oftebro i rollen som Charles Braude i filmen «Den største forbrytelsen». Mange vegrer seg kanskje over å se en Holocaust-film men den er så mye mer enn det, sier Oftebro

Foto: Agnethe Brun / Fantefilm

26. november 1942 var en dyster dag i norsk historie: Flere hundre norske jøder ble hentet midt på natten i sine hjem av politi, hirden og NS og fraktet til kaia i Oslo. Skipet «Donau» sendte dem til Tyskland og videre til den sikre død i gasskamrene i konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

Forfatter Marte Michelet beskrev ondskapens detaljer i boken «Den største forbrytelsen» (2014). Nå blir denne historien til en spillefilm med samme navn, basert på virkelige hendelser.

Charles Braude

Charles Braude (til venstre) var en av landets dyktigste boksere. I 1942 ble han og andre norske jøder pågrepet og internert.

Foto: Wilhelm Råger, Oslo Museum

Vanskelige scener

I filmen blir vi kjent med skjebnen til tre brødre som bodde på Grünerløkka i Oslo før de sammen med resten av familien ble pågrepet og deportert. Jakob Oftebro spiller Charles Braude, som på et tidspunkt var Norges beste bokser i sin vektklasse.

– Jeg har veldig høye forventninger til filmen. Det er en viktig film, men også en fin film. Mange vegrer seg kanskje for å se en Holocaust-film men den er så mye mer enn det, sier Oftebro, som her får sin hittil største rolle i en norsk film.

Han opplevde noen av scenene som vonde å spille inn. Særlig de fra fangeleiren på Berg utenfor Tønsberg, hvor mannlige jøder ble sperret inne og mishandlet før de ble sendt i gasskamrene.

– Det var ganske tøft emosjonelt. De dagene var det vanskelig å komme seg igjennom.

Carl Martin Eggesbø

Carl Martin Eggesbø slo igjennom i rollen som Eskil i Skam. Han har sikret seg fremtredende roller i to norske krigsfilmer som er under produksjon: «Den største forbrytelsen» og «Kampen om Narvik».

Foto: Peder Bergholt / NRK

Carl Martin Eggesbø, kjent for mange fra rollen som Eskil i Skam, spiller yngstebroren Harry Braude, som ble drept i Auschwitz.

– Det er jo vondt når man ser hva som skjedde med Harry. Samtidig er vi nå på Grünerløkka, hvor det er sommer og sol og glade dager. Jeg prøver også å ta med meg sånne ting inn i rollen. Harry og hans familie var en glad familie som likte og dra på byen og drikke øl og møte venner, sier Eggesbø.

Filmen «Den største forbrytelsen» tar for seg deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig.

Filmen «Den største forbrytelsen» tar for seg deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig.

– Ingenting blir det samme igjen

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg sier at noen av de fineste scenene i filmen også er de aller vondeste.

– Det de drømmer om kommer de ikke til å få til. Enten de overlever eller dør så har det skjedd noe i livene deres som gjør at ingenting blir det samme igjen.

Han sier at det er laget mange norske filmer om heltene i 2. verdenskrig, men i denne filmen får ofrene en stemme.

– Den handler mer om vanlige folk som blir fratatt mulighet til å leve livene sine og få fullendt potensialet. Det handler om et helt folkeslag som mister den muligheten, som føles som en menneskerett, sier Rosenløw Eeg, som har skrevet manuset sammen med Lars Gudmestad.

For Rosenløw Eeg har det vært viktig å ikke ta for store friheter når det gjelder å fortelle historien om familien Braude.

Harald Rosenløw Eeg

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg kjenner på ansvaret det innebærer å fortelle historien om norske jøders skjebne.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Dette er en ekte familie som har levd, så vi prøver å skrive et manus med respekt for de menneskene. Vi har forsøkt å dikte så lite som mulig i forhold til de faktiske hendelsene rundt denne familien. Samtidig skal vi gjøre dem til ekte mennesker, og vi må fiksjonalisere ting som blir sagt og gjort for å gi dem liv.

Han er bevisst det ansvaret som filmskapere har til å fortelle hva som faktisk skjedde under 2. verdenskrig, ettersom de som opplevde den blir færre og færre. Han vet at de er med på å lage de bildene som folk kommer til å se for seg når de tenker på hvordan dette foregikk.

– Det er et kjempestort ansvar som jeg kjenner på. Vi vet jo at bilder av denne filmen skal bli brukt i sammenhenger som handler om Holocaust.

«Den største forbrytelsen» har kinopremiere i desember.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober