– Det minst trangsynte stedet i byen

Legendariske Club 7 i Oslo blir film. – Vi har funnet pulsen fra 70-tallet, sier regissørparet Even Benestad og August Hanssen.

Jazzcafe på Club 7

En stemningsrapport fra NRKs arkiver. Det er jazzkafé på Club 7. Viggo Paulsen og Kevin Taylon synger og spiller gitar.

De snakker om klubben som hadde sin storhetstid fra 1963 til konkursen i 1985. I år blir det både jubileum og film.

Ingen av dem var der selv. – Men hadde foreldrene våre bodd i Oslo hadde de helt sikkert tatt oss med, tror Even Benestad. Regissørene sier at de alltid har vært opptatt av «pulsen» fra 70-tallet.

August Hanssen og Even Benestad

August Hanssen og Even Benestad

Foto: NRK

De har ikke stått i kø utenfor klubben i Munkedamsveien, for det var hit Club 7 flyttet etter starten på Kafé René på Lilletorget for 50 år siden, i 1963.

De har ikke, som undertegnede, drukket rødvin under de lave, svartmalte industrilampene. For innvidde het det bare «Klubben».

Her kunne du se eksperimentelt teater på Scene 7, gjerne med Sossen Krohg i en av rollene, du kunne låne bøker og tidsskrifter på biblioteket, du kunne høre musikk, drikke, røyke og snakke. Det siste var viktig:

Se hva gjestene selv forteller i denne videoen:

Det var alltid kø på Club 7

Det var alltid kø på Club 7

Egne arkiver

Even Benestad og August Hanssen var regissørene bak dokumentarfilmen «Pushwagner» i 2011.

Han var gjest på klubben han også. De fant ham i Club 7s egne arkiver, som de har fått tilgang til. Det har i det hele tatt ikke vært nei i noens munn.

Club 7

Skiltet vekker mange minner

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Ikke nei fra noen

– Vi har bare trengt å nevne navnet «Club 7», så har folk nærmest rent over av entusiasme. Vi har snakket med over hundre mennesker, de få som sa nei, mente at andre var mer relevante å snakke med, forteller August Hanssen.

Club 7 var et sted for eksperimenter, enten det var teater på Scene 7, musikk eller dikt.

– Det var en smeltedigel. Club 7 var et sted hvor kunstnerne gjerne ville bidra. Det var et veldig stort og inkluderende miljø, forteller de to regissørene. «Alle» har spilt på Club 7, som for eksempel Inger Hagerup og Finn Kalvik.

Se video:

Inger Hagerup og Finn Kalvik på Club 7

Inger Hagerup og Finn Kalvik på Club 7

– Mitt annet hjem

Kari Svendsen var mer på Club 7 enn hun var hjemme. Vi treffer henne i de gamle lokalene i Munkedamsveien.

– Det var et nyskapende sted. Hit kom verdensberømte musikere. Det var et miljø for dem som ikke drev med idrett eller gikk i speider´n, men som kanskje var mer interessert i å preike og drikke vin, sier hun.

Det var utstillinger, film, bibliotek, jazz og viseklubb, et konglomerat av kulturelle uttrykk. Kari Svendsen var både ansatt og frivillig. Hun var det hun kaller «kontordame».

Kari Svendsen

Kari Svensen var blant Club 7-pionerene

Foto: NRK

– Her møttes østkant og vestkant og utviklet en egen måte å snakke på, en Club 7-sosiolekt. Vi sa «æssæ», «blekke» og «fett».

Gikk konkurs

Etter hvert ble pionerene slitne og Club 7 gikk konkurs i 1985. Storhetstiden, som varte i 20 år, var over. Nå prøver dokumentaristene Even Benestad og August Hanssen å gjenskape stemningen i en ny film.

– Det var så mye, mye mer enn et utested. Men Club 7 hadde nok ikke vært mulig i dag. Nå er det altfor mange spesialiserte steder i hovedstaden, sier de to.

Har du noen Club 7-minner?

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter