NRK Meny
Normal

Lager amerikansk versjon av NRK-suksessen «Øyevitne»

For første gang blir en norsk dramaserie laget på nytt i en amerikansk utgave. Underholdningsgiganten NBC Universal skal lage en ny versjon av NRK-serien «Øyevitne».

Øyevitne

EMMYVINNER: Anneke von der Lippe vant Emmy for sin rolle i NRK-serien «Øyevitne». Nå får serien en amerikansk remake.

Foto: NRK / NRK

NRK Dramas thrillerserie «Øyevitne» er kjøpt opp av amerikanske NBC Universal, noe som betyr at den Emmy-vinnende serien vil nå et enda større publikum. Serien skal produseres for kabelkanalen USA Network, som når ut til over 80 prosent av amerikanske husstander.

Serien fikk gode kritikker da den ble sendt på NRK høsten 2014, og hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe vant en internasjonal Emmy-pris for sin tolkning av politietterforsker Helen Sikkeland.

Dette er første gang en norsk dramaserie får en amerikansk remake, og NRKs dramasjef Ivar Køhn synes dette er stort.

– Det amerikanske TV-markedet er det beste, og de leverer utrolig mye bra produsert innhold. At de kommer og vil ha noe av det vi har laget, er en stor fjær i den norske dramahatten, sier han, og legger til at den amerikanske versjonen blir mer påkostet enn den norske.

Blandede følelser

Jarl Emsell Larsen

STOLT FAR: Serieskaper Jarl Emsell Larsen er stolt over at historien han skrev til «Øyevitne» nå vil nå ut langt bredere.

Foto: Kristoffer Sandven / isee.no

Seriens regissør og manusforfatter Jarl Emsell Larsen er stolt over at serien hans er plukket opp av amerikanerne, og at historien nå kan nå enda flere.

– Det betyr at den har noe nært menneskelig og universelt ved seg. Det er flott, og det betyr noe for meg, sier han, men innrømmer også at det er blandede følelser involvert:

– Det er en veldig fascinerende og spennende tanke. Samtidig er det vanskelig når det man selv har laget og holdt på med i flere år blir laget på en annen måte, sier han til NRK.

– Sjeldent rikt rollegalleri

Serien handler om to unge gutter på 15 og 16 år, som blir vitne til at fire MC-folk blir brutalt skutt ned og likvidert på et sandtak like utenfor Mysen. De tør ikke å si dette til noen, i frykt for at noen skal avsløre at de er homofile.

Manusforfatter Adi Hasak, som er såkalt showrunner for den amerikanske versjonen av «Øyevitne», sier at det er sjelden man kommer over et format med et så rikt rollegalleri.

– Jeg ble veldig inspirert av Jarls utførelse av serien, ikke minst det at han satte to homofile tenåringsgutter sentralt i handlingen sammen med en lokal lensmann som må velge mellom karrieren og familien, sier Hasak.

Han sier det har kommet flere serier innen sjangeren nordisk noir, men at Jarl Emsell Larsen tar denne produksjonen til et helt nytt nivå.

– Med en ny, global medievirkelighet er det bare naturlig å ta dette formatet ut til et amerikansk publikum og jeg er kjempefornøyd med at USA Network ga grønt lys til å sette serien i produksjon umiddelbart, sier han.

Første smakebit av NRKs dramaserie Øyevitne

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.