Stjal 250.000 Facebook-profiler til kunstprosjekt

To kunstaktivister har stjålet 250.000 Facebook-profiler og postet disse på sitt eget, fiktive datingnettsted som del av et stort kunstprosjekt. Facebook krever nå at nettstedet Lovely-Faces.com legges ned og at prosjektet opphører.

Lovely-Faces.com

Lovely-Faces.com brukte stjålne Facebook-profiler til å lage et sjekkenettsted. Tyveriet er del av et større kunstprosjekt.

Foto: Lovely-Faces.com

Alessandro

Allessandro Ludovicio utgjør den ene delen av kunstnerduoen.

Foto: face-to-facebook.net

Kunstnerne Paolo Cirio og Allessandro Ludovicio har tidligere utfordret flere av verdens nettgiganter med kunstprosjektene sine. Når har de gått løs på Facebook, på en måte som ikke har falt i god jord hos nettstedet.

Stjal profiler

De to kunstnerne har spesialisert seg på en noe spesiell form for digital kunst.

Til deres siste prosjekt skrev de et program som hentet ut koden til bildene og tekstene som vises i de åpne profilene på Facebook.

Paolo

... mens Paolo Cirio er den andre.

Foto: Pressebilde

Duoen hentet ut en million profiler og brukte en fjerdedel av disse i prosjektet FaceTo Facebook.

Informasjonen fra Facebook ble overført til et annet nettsted som i dette tilfellet var datingstedet Lovely-Faces.com. Dermed kunne mange tusen Facebook-brukere plutselig se sin egen profil på sjekkestedet da profiltyveriet var et faktum i starten av februar.

Truer med søksmål

Sjekkestedet fikk på kort tid 964.477 sidevisninger med besøkende fra 195 land.

Facebook har nå kommet med en respons og krever umiddelbar stans på prosjektet.

– Å hente ut denne type informasjon bryter mot våre regler. Vi har tatt, og vil fortsette å ta, rettslige oppgjør med organisasjoner som bryter mot disse vilkårene, sier en talsmann for Facebook i en uttalelse ifølge CNN.

Lovely-Faces.com er for tiden nede, noe som forklares med at de to bakmennene har hentet inn advokathjelp for å se hva Facebook kan foreta seg med tanke på at informasjonen som ble brukt var offentlig tilgjengelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Facebook

Her er noen av profilbildene som ble stjålet.

Foto: Pressebilde

Tredelt prosjekt

Dette er imidlertid ikke første gang Cirio og Ludovicio har vært i tottene på store nettselskaper.

Med prosjektet Google Will Eat Itself skapte de inntekter fra reklamebannere på Google, og brukte pengene til å kjøpe andeler i selskapet, slik at Google i prinsippet kjøpte seg selv.

Ved det andre prosjektet i den tredelte kunstserien skrev de et program som hentet ut hele bøker med utgangspunkt i nettbutikken Amazons tilbud om at kundene kan ta en forhåndstitt i boktilbudet på nett.

– I alle de tre prosjektene er ikke tyveriene brukt til å tjene penger eller for at vi skal få noe økonomisk utbytte av det. Vi har gjort dette for å vende den stjålne informasjonen mot de respektive selskapene, forklarer Paolo Cirio.

Saken fortsetter under bildet

The Social Network

Andrew Garfield, Joseph Mazzello, Jesse Eisenberg og Patrick Maple i filmen The Social Network.

Foto: Merrick Morton / Ap

Karma for Zuckerberg

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Kunstduoen forklarer til CNN at hovedforskjellen fra vanlige hackere er at de henter ut lovlig informasjon som ligger tilgjengelig for alle på nettet.

Prosjektet skal være et uttrykk for sårbarhet, noe som henspiller både på folks datavaner på nett og mekanismene som styrer store nettselskaper.

Mange mener nå at Facebook-gründer Mark Zuckerberg får som fortjent.

Zuckerberg gjorde nemlig noe lignende på college da han lagde tjenesten Facemash ved å hacke skolens datasystem og hente ut bilder av intetanende medstudenter.

Kulturstrøm

  • Brukt Mummi-kopp seld for 110.000

    Mummikoppar med motiv av karakterane frå Tove Janssons forteljingar om Mummitrollet har blitt verdifulle samleobjekt. – Ein blir besett og hekta, seier mummikopp-samlar Åsne Marie Sande i Stavanger.

  • 500.000 til Oslo Pride

    Regjeringen gir 500.000 kroner til Oslo Pride for markeringen av at det neste år er 50 år siden lovparagrafen som forbød sex mellom menn ble avskaffet. Det melder regjeringen i en pressemelding. Det blir storstilt markering av Skeivt kulturår i 2022.