Hopp til innhold

Stjal 250.000 Facebook-profiler til kunstprosjekt

To kunstaktivister har stjålet 250.000 Facebook-profiler og postet disse på sitt eget, fiktive datingnettsted som del av et stort kunstprosjekt. Facebook krever nå at nettstedet Lovely-Faces.com legges ned og at prosjektet opphører.

Lovely-Faces.com

Lovely-Faces.com brukte stjålne Facebook-profiler til å lage et sjekkenettsted. Tyveriet er del av et større kunstprosjekt.

Foto: Lovely-Faces.com

Alessandro

Allessandro Ludovicio utgjør den ene delen av kunstnerduoen.

Foto: face-to-facebook.net

Kunstnerne Paolo Cirio og Allessandro Ludovicio har tidligere utfordret flere av verdens nettgiganter med kunstprosjektene sine. Når har de gått løs på Facebook, på en måte som ikke har falt i god jord hos nettstedet.

Stjal profiler

De to kunstnerne har spesialisert seg på en noe spesiell form for digital kunst.

Til deres siste prosjekt skrev de et program som hentet ut koden til bildene og tekstene som vises i de åpne profilene på Facebook.

Paolo

... mens Paolo Cirio er den andre.

Foto: Pressebilde

Duoen hentet ut en million profiler og brukte en fjerdedel av disse i prosjektet FaceTo Facebook.

Informasjonen fra Facebook ble overført til et annet nettsted som i dette tilfellet var datingstedet Lovely-Faces.com. Dermed kunne mange tusen Facebook-brukere plutselig se sin egen profil på sjekkestedet da profiltyveriet var et faktum i starten av februar.

Truer med søksmål

Sjekkestedet fikk på kort tid 964.477 sidevisninger med besøkende fra 195 land.

Facebook har nå kommet med en respons og krever umiddelbar stans på prosjektet.

– Å hente ut denne type informasjon bryter mot våre regler. Vi har tatt, og vil fortsette å ta, rettslige oppgjør med organisasjoner som bryter mot disse vilkårene, sier en talsmann for Facebook i en uttalelse ifølge CNN.

Lovely-Faces.com er for tiden nede, noe som forklares med at de to bakmennene har hentet inn advokathjelp for å se hva Facebook kan foreta seg med tanke på at informasjonen som ble brukt var offentlig tilgjengelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Facebook

Her er noen av profilbildene som ble stjålet.

Foto: Pressebilde

Tredelt prosjekt

Dette er imidlertid ikke første gang Cirio og Ludovicio har vært i tottene på store nettselskaper.

Med prosjektet Google Will Eat Itself skapte de inntekter fra reklamebannere på Google, og brukte pengene til å kjøpe andeler i selskapet, slik at Google i prinsippet kjøpte seg selv.

Ved det andre prosjektet i den tredelte kunstserien skrev de et program som hentet ut hele bøker med utgangspunkt i nettbutikken Amazons tilbud om at kundene kan ta en forhåndstitt i boktilbudet på nett.

– I alle de tre prosjektene er ikke tyveriene brukt til å tjene penger eller for at vi skal få noe økonomisk utbytte av det. Vi har gjort dette for å vende den stjålne informasjonen mot de respektive selskapene, forklarer Paolo Cirio.

Saken fortsetter under bildet

The Social Network

Andrew Garfield, Joseph Mazzello, Jesse Eisenberg og Patrick Maple i filmen The Social Network.

Foto: Merrick Morton / Ap

Karma for Zuckerberg

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Kunstduoen forklarer til CNN at hovedforskjellen fra vanlige hackere er at de henter ut lovlig informasjon som ligger tilgjengelig for alle på nettet.

Prosjektet skal være et uttrykk for sårbarhet, noe som henspiller både på folks datavaner på nett og mekanismene som styrer store nettselskaper.

Mange mener nå at Facebook-gründer Mark Zuckerberg får som fortjent.

Zuckerberg gjorde nemlig noe lignende på college da han lagde tjenesten Facemash ved å hacke skolens datasystem og hente ut bilder av intetanende medstudenter.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.