NRK Meny
Normal

Lag samisk mat i dag!

I dag er det samefolkets dag, og det kan du feire med nydelig samisk mat.

Kokke-Lise og Ann-Mari Andersen
Foto: NRK

Ann-Mari Andersen, som vi kanskje kjenner best fra Melodi Grand Prix besøkte Frokost-TV, der fortalte hun om sitt forhold til den store dagen.

Selv skal hun feire dagen i Oslo, men hun vet godt hva som skjer i Kautokeino.

- Der er det fest!

Nett-TV: Ann-Mari om samefolkets dag

Samisk mat
Foto: Heidi Rode / NRK

Samisk mat

Lise Finckenhagen er fast kokk i Frokost-TV, men i dag måtte hun legge kokkelua på hylla når det kom til samisk mat.

- Dette kan jeg ikke, sa Lise og ga oppgaven videre til Ann-Mari. Og samisk mat ble det, eller bidos som det heter på samisk.

 

Prøv Ann-Mari sin oppskrift på bidos du også!

Nett-TV: Lær å lage bidos del 1

Nett-TV: Lær å lage bidos del 2

Bidos

600 g reinstyrskjøtt lår/bog

3 ss smør

3 ss hvetemel

1,2 liter vatn

2 gulrøtter

1/2 løk

2 poteter

salt og pepper

Slik gjør du:

Skyll kjøttet i kaldt vann. Hell på 1 liter kaldt vann og 1 ts salt. Kok opp og skum godt av. Småkok til kjøttet er mørt (ca. 30 min).

Smelt og brun smøret, tilsett melet og rør godt. Fres til fin, jevn farge.

Rør jevningen inn og tilsett grønsaker. Kok det hele til grønsakene er møre. Pass på potetene. Juster med salt og pepper.

Server med hvetekake og vårløk på toppen.