Hopp til innhold

Lag hjemmelaget leverpostei

Nå er juleforberedelsene i full gang og hjemmelaget leverpostei er for mange noe som hører julen til.  

Leverpostei.
Foto: Alf Borjesson, Opplysningskontoret for meieriprodukter

Hjemmelaget leverpostei

1 liten brødform

500 g svinelever eller okselever

300 g sideflesk med mye spekk

2 ansjosfileter

1 løk

1 ss smør

1/2 dl hvetemel

3 egg

4 dl matfløte

1 ss finhakket frisk timian eller merian, kan sløyfes

salt og kvernet pepper

ca 1/2 dl madeira, portvin eller sherry, kan sløyfes

Fremgangsmåte:

Renskjær leveren og del den i mindre biter. Skjær flesket og løken i mindre biter og kvern lever, flesk, ansjos og løk.

Rør inn de øvrige ingrediensene og bland alt godt sammen. Smak at du har i nok salt og pepper. Smør en brødform eller bruk en porselensform.

Hell i farsen og bak leverposteien i vannbad ved 175 grader i ca 50 minutter eller til kjernetemperaturen er 75 grader.

Avkjøl i formen og server gjerne med sprøstekt bacon, sopp og sylteagurk.

Tips:

Har du ikke kvern kan du kjøre alt sammen i en hurtigmikser. Da vil leverposteien få en finere konsistens.

Bruk gjerne et par hvitløkfedd i tillegg til løken om du vil.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober