I stedet for pinnekjøtt og svineribbe kan du lage en like god vegetar middag i jula. Her er oppskriften på sprøstekt "kålrot-biff" med syltet kål, løkmarmelade, timianpotet og lun sherry/valnøtt dressing.
Sprøstekt "kålrot-biff"
1 stk kålrot, skrelt
30 g potetmel
30 g hvetemel
1 klype bakepulver
50 ml iskaldt vann
Brødkrum
Rapsolje
Slik gjør du:
Kutt kålroten til ønsket størrelse. Kok opp godt saltet vann og småkok kålroten til den er mør. Legg den på et klede, slik at den er tørr. Bland sammen potetmel, hvetemel, bakepulver og vannet. Ønskes en tynnere konsistens tilsettes mer vann. Vend kålrot-biffene i blandingen og deretter i brødkrummet. Sprøstekes i varm olje.
Syltet kål
½ kg hodekål
1 stk eple
1 ts salt
2 ½ dl vann eller kraft
hvitvinseddik
sukker
pepper
Slik gjør du:
Finsnitt kålen. Skrell og rasp eplet. Legg kål, eple, salt og karve lagvis i en kjele og hell på vann eller kraft. Kok kålen til den er mør, ca. 50 min. Smak til med sukker, eddik, salt og pepper.
Løkmarmelade
100 g sjalottløk
3 ss sukker
2 ss epleeddik
1 ss sultaner
Cayenne
Ingefær
Kanel
Slik gjør du:
Lag en lys karamell av sukkeret, ha i eddiken og vannet. Ha i løken, la dette koke til væsken er forsvunnet og løken er mør. Smakes til med krydder.
Timian potet
1 stk Noisettejern (kulejern)
4 stk poteter
Rapsolje
Timian
Slik gjør du:
Kutt potetene til ønsket form, du kan velge kuleformede, også kalt Noisette. Disse stekes i smør til du får dem gylne. Smak til med salt, pepper og litt timian.
Lun sherry og valnøtt dressing
4 stk sjalottløk, terninger
2 dl sherry (Pedro Ximenez om mulig)
0,5 dl sherryeddik
1 dl valnøttolje
valnøtter, kuttet
bladpersille, hakket
sitronskall
Slik gjør du:
Fres løken gyllenbrun deretter tilsett sherry og eddik. Reduser til 1/3. Bland med resten av ingrediensene.
Som grønnsaker kan en servere med stekt sopp og løk.
Krydderkokt pære med ristet havre, nøtter, soya/vaniljekrem og appelsinsukker
Pærene
4 stk pærer
2 dl sukker
1 stk vaniljestang
2 stk stjerneanis
1 stk kanelstang
1 dl mandler eller andre nøtter
1 dl Grand Manier (appelsinlikør)
Havregryn
Slik gjør du:
Pærene skrelles, bunnen og toppen kuttes av og kjernen ta ut. Legg dem i sitronvann. I en kjele tilsettes sukkeret med 1 dl vann, og varmes opp til sukkeret har karamellisert seg. Ha så i krydderet, Grand Manier og ca.1,5 l vann.
Dette kokes til karamellen har løst seg opp. Legg pærene i laken og la det småkoke/trekke til pærene er ferdige. Væsken siles fra pærene og reduseres til en tykk sirup, helles over pærene rett før servering.
Nøttene hakkes og drysses over, sammen med brunet havre.
Soya/Vaniljekrem
2 dl soya krem (Menkomel)
1 stk vaniljestang, (ta ut frøene)
½ ts sukker
Slik gjør du:
Alle ingrediensene vispes til en bløt krem. Ta ut vaniljestangen.
Appelsinsukker
50 g sukker
Skall av en appelsin
Slik gjør du:
Bruk det tynne ytterste laget av skallet og ikke det hvite. Kjør sammen sukker og skallet i en blender. Strø dette på kremen.