NRK Meny
Normal

Lag en vegetarisk julemiddag

Det trenger ikke være kjøtt i julematen for at huset skal lukte jul.

Vegetarisk julemiddag
Foto: NRK

I stedet for pinnekjøtt og svineribbe kan du lage en like god vegetar middag i jula. Her er oppskriften på sprøstekt "kålrot-biff" med syltet kål, løkmarmelade, timianpotet og lun sherry/valnøtt dressing.

Sprøstekt "kålrot-biff"

1 stk kålrot, skrelt

30 g potetmel

30 g hvetemel

1 klype bakepulver

50 ml iskaldt vann

Brødkrum

Rapsolje

Slik gjør du:

Kutt kålroten til ønsket størrelse. Kok opp godt saltet vann og småkok kålroten til den er mør. Legg den på et klede, slik at den er tørr. Bland sammen potetmel, hvetemel, bakepulver og vannet. Ønskes en tynnere konsistens tilsettes mer vann. Vend kålrot-biffene i blandingen og deretter i brødkrummet. Sprøstekes i varm olje.

Frukt og grønnsaker
Foto: NRK

Syltet kål

½ kg hodekål

1 stk eple

1 ts salt

2 ½ dl vann eller kraft

hvitvinseddik

sukker

pepper

Slik gjør du:

Finsnitt kålen. Skrell og rasp eplet. Legg kål, eple, salt og karve lagvis i en kjele og hell på vann eller kraft. Kok kålen til den er mør, ca. 50 min. Smak til med sukker, eddik, salt og pepper.

Løkmarmelade

100 g sjalottløk

3 ss sukker

2 ss epleeddik

1 ss sultaner

Cayenne

Ingefær

Kanel

Slik gjør du:

Lag en lys karamell av sukkeret, ha i eddiken og vannet. Ha i løken, la dette koke til væsken er forsvunnet og løken er mør. Smakes til med krydder.

Timian potet

1 stk Noisettejern (kulejern)

4 stk poteter

Rapsolje

Timian

Slik gjør du:

Kutt potetene til ønsket form, du kan velge kuleformede, også kalt Noisette. Disse stekes i smør til du får dem gylne. Smak til med salt, pepper og litt timian.

Lun sherry og valnøtt dressing

4 stk sjalottløk, terninger

2 dl sherry (Pedro Ximenez om mulig)

0,5 dl sherryeddik

1 dl valnøttolje

valnøtter, kuttet

bladpersille, hakket

sitronskall

Slik gjør du:

Fres løken gyllenbrun deretter tilsett sherry og eddik. Reduser til 1/3. Bland med resten av ingrediensene.

Som grønnsaker kan en servere med stekt sopp og løk.

Krydderkokt pære med ristet havre, nøtter, soya/vaniljekrem og appelsinsukker

Krydderkokt pære med havre, nøtter og krem
Foto: NRK

Pærene

4 stk pærer

2 dl sukker

1 stk vaniljestang

2 stk stjerneanis

1 stk kanelstang

1 dl mandler eller andre nøtter

1 dl Grand Manier (appelsinlikør)

Havregryn

Slik gjør du:

Pærene skrelles, bunnen og toppen kuttes av og kjernen ta ut. Legg dem i sitronvann. I en kjele tilsettes sukkeret med 1 dl vann, og varmes opp til sukkeret har karamellisert seg. Ha så i krydderet, Grand Manier og ca.1,5 l vann.

Dette kokes til karamellen har løst seg opp. Legg pærene i laken og la det småkoke/trekke til pærene er ferdige. Væsken siles fra pærene og reduseres til en tykk sirup, helles over pærene rett før servering.

Nøttene hakkes og drysses over, sammen med brunet havre.

Soya/Vaniljekrem

2 dl soya krem (Menkomel)

1 stk vaniljestang, (ta ut frøene)

½ ts sukker

Slik gjør du:

Alle ingrediensene vispes til en bløt krem. Ta ut vaniljestangen.

Appelsinsukker

50 g sukker

Skall av en appelsin

Slik gjør du:

Bruk det tynne ytterste laget av skallet og ikke det hvite. Kjør sammen sukker og skallet i en blender. Strø dette på kremen.