NRK Meny
Normal

Bli usynlig du også!

Solveig har laget seg en usynlighetskappe som Harry Potter har. En usynlighetskappe virker naturligvis ikke i virkeligheten, men på film er det lett å få til. Her får du oppskriften på hvordan du kan få til denne effekten i filmen din.

Solveig Hareide med usynlighetskappe

NESTEN USYNLIG: Solveig med usynlighetskappe à la Harry Potter.

Foto: NRK

Når du lager en usynlighetskappe, benytter du deg av filmtrikset "å gjøre alt som er grønt gjennomsiktig".

Video: Se programleder Stian i Superia forklare trikset for Solveig.

Sy en kappe

Usynlighetskappe à la Harry Potter
Foto: NRK

For å bli usynlig må du sy deg en kappe som har to lag med stoff: Et vanlig stoff på utsiden, og et helt grønt stoff på innsiden/baksiden. Det er viktig at det grønne stoffet dekker hele innsiden av kappen, slik at sømmen går kant i kant. Grønnfargen må ikke være for mørk.

Film dobbelt

Når du skal filme med kappen er det viktig at du setter kameraet på et stativ og skrur det godt fast. Bildeutsnittet må nemlig ikke røre på seg hvis du skal få trikset til å fungere.

Solveig Hareide med usynlighetskappe
Foto: NRK

Nå kan du gjøre kunster med kappen foran kamera. Film mens du tar på kappen på vanlig måte. Deretter snur du den slik at innsiden (den grønne siden) vender ut. Trekk kappen over hodet og gå ut av bildet. Nå kan du stoppe kamera.

Se video: Solveigs Harry Potter-kappe

Tomt bilde
Foto: NRK

Etter at du har filmet deg selv, må du filme akkurat det samme bildet på nytt igjen, men denne gang uten deg selv i bildet. Du skal med andre ord filme bakgrunnen på nytt igjen. Opptaket av bakgrunnen bør være like langt som opptaket du er med i.

Sett bildene sammen

I et redigeringsprogram kan du så sette de to bildene sammen. Du legger bildet av deg oppå det tomme bildet. Så forteller du datamaskinen at den skal gjøre alt som er grønt i bildet gjennomsiktig. Denne effekten kalles for keying, og finnes i de fleste redigeringsprogram. Og vips, så vil det se ut som du har en usynlighetskappe som Harry Potter!


Andre filmtriks i Newton

Bil eksploderer
Foto: NRK

Video: Se Solveig sprenge en bil på filmmåten

Les: Trikset bak eksplosjonen . Her finner du dessuten flere filmtriks.

Video: Se filmtriks: Lage "tvilling"

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK