Bli usynlig du også!

Solveig har laget seg en usynlighetskappe som Harry Potter har. En usynlighetskappe virker naturligvis ikke i virkeligheten, men på film er det lett å få til. Her får du oppskriften på hvordan du kan få til denne effekten i filmen din.

Solveig Hareide med usynlighetskappe

NESTEN USYNLIG: Solveig med usynlighetskappe à la Harry Potter.

Foto: NRK

Når du lager en usynlighetskappe, benytter du deg av filmtrikset "å gjøre alt som er grønt gjennomsiktig".

Video: Se programleder Stian i Superia forklare trikset for Solveig.

Sy en kappe

Usynlighetskappe à la Harry Potter
Foto: NRK

For å bli usynlig må du sy deg en kappe som har to lag med stoff: Et vanlig stoff på utsiden, og et helt grønt stoff på innsiden/baksiden. Det er viktig at det grønne stoffet dekker hele innsiden av kappen, slik at sømmen går kant i kant. Grønnfargen må ikke være for mørk.

Film dobbelt

Når du skal filme med kappen er det viktig at du setter kameraet på et stativ og skrur det godt fast. Bildeutsnittet må nemlig ikke røre på seg hvis du skal få trikset til å fungere.

Solveig Hareide med usynlighetskappe
Foto: NRK

Nå kan du gjøre kunster med kappen foran kamera. Film mens du tar på kappen på vanlig måte. Deretter snur du den slik at innsiden (den grønne siden) vender ut. Trekk kappen over hodet og gå ut av bildet. Nå kan du stoppe kamera.

Se video: Solveigs Harry Potter-kappe

Tomt bilde
Foto: NRK

Etter at du har filmet deg selv, må du filme akkurat det samme bildet på nytt igjen, men denne gang uten deg selv i bildet. Du skal med andre ord filme bakgrunnen på nytt igjen. Opptaket av bakgrunnen bør være like langt som opptaket du er med i.

Sett bildene sammen

I et redigeringsprogram kan du så sette de to bildene sammen. Du legger bildet av deg oppå det tomme bildet. Så forteller du datamaskinen at den skal gjøre alt som er grønt i bildet gjennomsiktig. Denne effekten kalles for keying, og finnes i de fleste redigeringsprogram. Og vips, så vil det se ut som du har en usynlighetskappe som Harry Potter!


Andre filmtriks i Newton

Bil eksploderer
Foto: NRK

Video: Se Solveig sprenge en bil på filmmåten

Les: Trikset bak eksplosjonen . Her finner du dessuten flere filmtriks.

Video: Se filmtriks: Lage "tvilling"

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter