La oss først ta oppskriften på hjemmelaget marsipan som Erichsen Konditori har gitt oss:
Dette trenger du:
* 1 1/5 kg mandler
* 1 1/5 kg melis
* 5-6 eggehviter
* 2-3 dråper sitron
Slik gjør du:
Unni og Karina lager marsipan for harde livet. Foto: Frida J. Krüger
Begynn med å skålde mandlene. Det gjør du ved å legge dem i kokende vann til skallet løsner. Ta så skallet av hver mandel, og la dem tørke en dag eller to. Mal så mandlene godt i ei kjøkkenkvern. Mal dem flere ganger. Bland så mandelmassen og melis i en bolle, og tilsett eggehvitene og sitrondråpene. Sitronen gjør at marsipanen vil holde seg lenger. Ikke ta oppi alle eggehvitene med en gang, men kna deigen underveis. Elt til deigen er god og fast, og la den hvile en to-tre timer. Så kan du begynne å jobbe med deigen. Det er masse morsomt å lage. Prøv en Newtongris for eksempel! Farge får du ved å kna inn litt konditorfarge i deigen.
Ikke alt kan kalles marsipan
I Norge varierer innholdet av mandler veldig i den marsipanen du får kjøpt i butikken. Vanligvis er det bare 20%-30% mandler i den, resten er sukker. I den marsipanen Nidar Sjokoladefabrikk lager, er det 42% mandler. Men i Tyskland må det være minst 50% mandler i marsipanen for at man skal kunne kalle det marsipan. I byen Lübeck, som er kjent for sin marsipan, er mandelinnholdet hele 70%. Hvis marsipanen inneholder 90% mandler, kalles den "Edelmarsipan".
Marsipanen er over 1.000 år
Unni prøver å lage en marsipangris. Foto: Frida J. Krüger
Vi kjenner til at det ble laget marsipan allerede i år 900. Da laget konfektmakere en søt mandel-deig av mandler og sukker. Senere var det apotekerne som laget marsipan, særlig i nord-Europa. Apotekerne brukte marsipan som et middel mot søvnløshet på 1600-tallet! Men det var kun tillatt å fremstille i små mengder.
Rikfolks status
Etter hvert ble marsipan sett på som en luksus-vare, og folk begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De rike visste godt hvilken status det ga, og serverte ofte marsipan som konfekt på festene sine. For å hindre at marsipan ble spredd ut til folk flest, ble det vedtatt et forbud mot å gi marsipan som dåpsgave i Leipzig i 1661! Men i dag har heldigvis alle både lov og råd til å kjøpe marsipan.
Mandler
Mandler slik vi kjenner dem fra kjøkkenbenken. Foto: NRK
Marsipan er altså laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten er det et hardt skall som inneholder to frøkjerner - mandlene. De vokser på mandeltrær som i dag dyrkes i alle klima-forhold. Trærne blir 6-8 meter høye med hvite blomster, og når trærne blomstrer, er de svært vakre å se på. Noen trær har rosa blomster, men de har til gjengjeld bitre mandler. De bitre mandlene brukes også, til å smakssette den søte mandelmassen.
Enkelte trær har både hvite og rosa blomster. De bitre mandlene er litt mindre og smalere enn de søte, og de inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre. Men det er ikke farlig å spise verken mandler eller marsipan!
Se videoen Marsipangris-laging (ISDN/modem)
eller Marsipangris-laging (breiband).
Sendt på Newton søndag 21. desember 2003.