NRK Meny
Normal

Lag deilige pølser

Mange forbinder medisterpølser med jula. Turbobudeie Bodil Nordjore lærer deg hvordan du kan lage pølser selv.

Her lages medisterpølser
Foto: Norunn Haugholt / NRK

Kva er den beste julepølsa? Skal den vere lys eller mørk? Er dei store produsentane dei beste?

Diskuter julepølsa og les kva andre har sagt om den beste pølsa.

Julepølser

Bodil Nordjore og Hans-Petter Jacobsen
Foto: Norunn Haugholt / NRK

4,5 kg lammekjøtt

2 kg grisekjøtt

170 gr salt

650 gr potetmel

2,4 l mjølk

3 dl fløyte

0,5 l vatn

15 gr kvit pepper

15 gr muskatblomme

5 knuste einerbær

10 gr persille

5 gr salvie

Kjøttet må være kaldt når du begynner arbeidet. Mal kjøttet en gang, bland i salt, og elt godt. Ha vekselvis i potetmel og melk til alt er godt blanda. Bland inn krydder etter smak. Husk  at det er bedre å krydre i flere omganger.

Tilslutt stappes kjøttmassen i krok tarm. Pølsa kan trekkes eller stekes på panne.

Her lages medisterpølser
Foto: Norunn Haugholt / NRK

Mogapølser

10 kg storfekjøtt

4,3 kg grisekjøtt

3,2 kg lammekjøtt

3 l heilmjølk

0,6 l fløyte

6 ss pepper

500 gr salt

6 ss allehånde

1,6 kg potetmel

1 l vatn

Massen grovmales, og stappes i kroktarm. Trekkes ved 80 grader i 20 min. Kan også brunes på panna.

Om pølser

Pølser bør være 38 % feite. De må være feite ellers blir de tørre.

Pølser kan hermetiseres. Putt kalde pølser i kald kraft. De hermetiseres på norgesglass 1time 45min. ved 100 grader.

Hold kjøttet kaldt under tillaging, skjær bort slintrer og brusk.

Hør saken: Bodil Nordjore om julepølse