Lærte på gata

Jay Z mener den tøffe oppveksten i New Yorks gater har vært med på å gjøre ham til den suksessen han er i dag.

Jay-Z på scenen tidligere i år.
Foto: Jason DeCrow / Ap

Jay Z: «Decoded»

Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded».

Foto: Bokomslag
Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Foto: Bill Kostroun / Ap
Jay Z med Grammy-pris

Jay Z med en av sine Grammy-priser.

Foto: SUSAN GOLDMAN / AFP
Jay Z

Jay Z vil trolig havne på Forbes' liste over USAs 400 rikeste i løpet av de neste årene.

Foto: AL BELLO / Afp

Jay Z gir delen av æren for suksessen til sin oppvekst og det han lærte på gata og sammenlikner det med boksing.

- Det konkurranseinnstinktet vi lærte da vi vokste opp på gata var aldri bare lek og teater. Det var virkelig. Det ønsket om å konkurrere og vinne var motoren i alt vi gjorde og vi lærte å konkurrere på den harde måten, forteller Jay Z.

«Decoded»

Fra livet som dopselger på gata til livet som USAs rikeste rapper; Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded», der han dekoder sin musikk og forklarer hip hop-kulturen.

Den New York-fødte rapperen skriver med et nokså grovt språk om gatene i Brooklyn, der han startet sitt liv og forklarer hvordan hip hop var hans generasjons måte å fortelle verden hvordan det var å vokse opp med den urbane «krigen», skriver Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Solgte stoff

- Jeg mistet mennesker jeg elsket, ble forrådt av folk jeg stolte på, følte vinden fra kuler som fløy forbi hodet mitt. Jeg så hvordan dop ødela familier – den ødela nesten min også - men jeg solgte stoff også, skriver Jay Z eller Shawn Carter, som er hans egentlige navn.

- Det var enklere å få tak i våpen enn offentlig hjelp. Til tider virket volden nesten som en bakgrunnsmusikk, forteller den Grammy-vinnende artisten om oppveksten på 80- og 90-tallet.

40-åringen forteller også at han begynte med rapping i 1978. Da var han ni år og så en som var eldre som drev og sa ting på rim.

- Den kvelden begynte jeg å skrive rim i notatboka mi, forteller han.

Blant USAs 400 rikeste?

I sitt voksne liv har Jay Z blitt en av USAs mest suksessfulle og innflytelsesrike artister.

Han er gift med Beyonce, har gitt ut 11 studioalbum, vært med på å stifte Roc-A-Fella Records og vært sjef for Jam Recordings.

Han har vært med på å bringe fram talenter som Rihanna og Ne-Yo til stor suksess og vil i følge Forbes Magazine i 2015 trolig være blant de 400 rikeste amerikanerne.

Kulturstrøm

  • Jazzlegende død etter Covid-19

    Ellis Marsalis (85) døde onsdag som følge av Covid-19, ifølge AFP. Jazzpianisten underviste også andre musikere og var patriarken i Marsalis-familien. Broren Wynton, ni ganger Grammy-vinnende musiker, la ut et bilde av seg og faren i sosiale medier med ordene «Ellis Marsalis, 1934–2020. Han gikk bort som han levde, han omfavnet virkeligheten» (NTB).

    Ellis Marsalis i New Orleans i 2019
    Foto: Sophia Germer / AP
  • Kraftig i øking i TV-seing

    Nordmenn har brukt 15 prosent mer tid på lineær TV-seing etter at Norge ble stengt ned, sammenlignet med de tre ukene før nedstengningen. Det skriver DN. NRK Nyheter har sju av de ti mest sette programmene på lineær-TV i mars.