Normal

Lærte på gata

Jay Z mener den tøffe oppveksten i New Yorks gater har vært med på å gjøre ham til den suksessen han er i dag.

Jay-Z på scenen tidligere i år.
Foto: Jason DeCrow / Ap

Jay Z: «Decoded»

Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded».

Foto: Bokomslag
Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Foto: Bill Kostroun / Ap
Jay Z med Grammy-pris

Jay Z med en av sine Grammy-priser.

Foto: SUSAN GOLDMAN / AFP
Jay Z

Jay Z vil trolig havne på Forbes' liste over USAs 400 rikeste i løpet av de neste årene.

Foto: AL BELLO / Afp

Jay Z gir delen av æren for suksessen til sin oppvekst og det han lærte på gata og sammenlikner det med boksing.

- Det konkurranseinnstinktet vi lærte da vi vokste opp på gata var aldri bare lek og teater. Det var virkelig. Det ønsket om å konkurrere og vinne var motoren i alt vi gjorde og vi lærte å konkurrere på den harde måten, forteller Jay Z.

«Decoded»

Fra livet som dopselger på gata til livet som USAs rikeste rapper; Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded», der han dekoder sin musikk og forklarer hip hop-kulturen.

Den New York-fødte rapperen skriver med et nokså grovt språk om gatene i Brooklyn, der han startet sitt liv og forklarer hvordan hip hop var hans generasjons måte å fortelle verden hvordan det var å vokse opp med den urbane «krigen», skriver Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Solgte stoff

- Jeg mistet mennesker jeg elsket, ble forrådt av folk jeg stolte på, følte vinden fra kuler som fløy forbi hodet mitt. Jeg så hvordan dop ødela familier – den ødela nesten min også - men jeg solgte stoff også, skriver Jay Z eller Shawn Carter, som er hans egentlige navn.

- Det var enklere å få tak i våpen enn offentlig hjelp. Til tider virket volden nesten som en bakgrunnsmusikk, forteller den Grammy-vinnende artisten om oppveksten på 80- og 90-tallet.

40-åringen forteller også at han begynte med rapping i 1978. Da var han ni år og så en som var eldre som drev og sa ting på rim.

- Den kvelden begynte jeg å skrive rim i notatboka mi, forteller han.

Blant USAs 400 rikeste?

I sitt voksne liv har Jay Z blitt en av USAs mest suksessfulle og innflytelsesrike artister.

Han er gift med Beyonce, har gitt ut 11 studioalbum, vært med på å stifte Roc-A-Fella Records og vært sjef for Jam Recordings.

Han har vært med på å bringe fram talenter som Rihanna og Ne-Yo til stor suksess og vil i følge Forbes Magazine i 2015 trolig være blant de 400 rikeste amerikanerne.

Kulturstrøm

 • Kortlisten til Bookerprisen er klar

  De seks romanene på kortlisten til Bookerprisen 2018 er valgt ut. Prisen er på 50.000 britiske pund går til den beste roman utgitt på engelsk i Storbritannia eller Irland. Vinneren annonseres 16. oktober. Blant de nominerte er irske Anna Burns, amerikanske Rachel Kushner og canadiske Esi Edugyan (bildet).

  Esi Edugyan
  Foto: Lefteris Pitarakis / Ap
 • – Altså, kom igjen, da?

  – I alt dramaet må noe ha gått gæli. Håviks tekstforfatteri har blitt en farse, i hvert fall ut i fra «I Call Bullshit» å dømme. «Everybody wants to go home now, everybody’s checking their phones now» er første strofe ut, og med dét settes standarden. NRKs anmelder er ikke imponert over Highasakites nye låt, «I call bullshit». Les hele anmeldelsen her.

  Highasakite
  Foto: Stian Andersen