Lærte på gata

Jay Z mener den tøffe oppveksten i New Yorks gater har vært med på å gjøre ham til den suksessen han er i dag.

Jay-Z på scenen tidligere i år.
Foto: Jason DeCrow / Ap

Jay Z: «Decoded»

Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded».

Foto: Bokomslag
Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Jay Z sammen med kona Beyonce på basketball-kamp tidligere i år.

Foto: Bill Kostroun / Ap
Jay Z med Grammy-pris

Jay Z med en av sine Grammy-priser.

Foto: SUSAN GOLDMAN / AFP
Jay Z

Jay Z vil trolig havne på Forbes' liste over USAs 400 rikeste i løpet av de neste årene.

Foto: AL BELLO / Afp

Jay Z gir delen av æren for suksessen til sin oppvekst og det han lærte på gata og sammenlikner det med boksing.

- Det konkurranseinnstinktet vi lærte da vi vokste opp på gata var aldri bare lek og teater. Det var virkelig. Det ønsket om å konkurrere og vinne var motoren i alt vi gjorde og vi lærte å konkurrere på den harde måten, forteller Jay Z.

«Decoded»

Fra livet som dopselger på gata til livet som USAs rikeste rapper; Jay Z gir i dag ut selvbiografien «Decoded», der han dekoder sin musikk og forklarer hip hop-kulturen.

Den New York-fødte rapperen skriver med et nokså grovt språk om gatene i Brooklyn, der han startet sitt liv og forklarer hvordan hip hop var hans generasjons måte å fortelle verden hvordan det var å vokse opp med den urbane «krigen», skriver Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Solgte stoff

- Jeg mistet mennesker jeg elsket, ble forrådt av folk jeg stolte på, følte vinden fra kuler som fløy forbi hodet mitt. Jeg så hvordan dop ødela familier – den ødela nesten min også - men jeg solgte stoff også, skriver Jay Z eller Shawn Carter, som er hans egentlige navn.

- Det var enklere å få tak i våpen enn offentlig hjelp. Til tider virket volden nesten som en bakgrunnsmusikk, forteller den Grammy-vinnende artisten om oppveksten på 80- og 90-tallet.

40-åringen forteller også at han begynte med rapping i 1978. Da var han ni år og så en som var eldre som drev og sa ting på rim.

- Den kvelden begynte jeg å skrive rim i notatboka mi, forteller han.

Blant USAs 400 rikeste?

I sitt voksne liv har Jay Z blitt en av USAs mest suksessfulle og innflytelsesrike artister.

Han er gift med Beyonce, har gitt ut 11 studioalbum, vært med på å stifte Roc-A-Fella Records og vært sjef for Jam Recordings.

Han har vært med på å bringe fram talenter som Rihanna og Ne-Yo til stor suksess og vil i følge Forbes Magazine i 2015 trolig være blant de 400 rikeste amerikanerne.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.