Hopp til innhold

Skal lære ungdom å ikke la seg lure

«Hvor har du det fra?» er et godt spørsmål, som går rett til kjernen av journalistikken. Det er passe nysgjerrig og sunt skeptisk. Det er viktig at ungdom stiller det. Hele tiden.

Skjermdump av testen

Test hvor flink du er til å sjekke kildene

Hvor kildekritisk er du?

Testen kan du ta her


– Det er de unge som skal utvikle demokratiet videre. De skal debattere, bidra og engasjere seg, sier Sommerlund. Han oppfordrer unge mellom 15 og 19 år til å være kritiske, slik at de ikke blir lurt.

Bli ikke lurt

Arnt Sommerlund

RYGGMARGSREFLEKS: «Hvor har du det fra?» er journalistikkens kjernespørsmål, mener Arnt Sommerlund

Foto: Hilde Tretterud

– Journalistikken blir kraftig utfordret av mediemangfoldet, sier prosjektleder Arnt Sommerlund, i kampanjen for journalistikken.

Bak forsvaret for kildekritikken står alle medieorganisasjonene: Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen og Mediebedriftenes Landsforening, NRK og TV2.

Faren for at ungdom ikke klarer å skille mellom kritisk journalistikk, reklame og blogger er stor. Kampanjen slår et slag for den kritiske journalistikken, i en tid da regjeringen foreslår kutt i pressestøtten, papiravisene har problemer og mulighetene til å ytre seg ukritisk er utallige.

– Noen bloggere skriver både interessant og informativt, andre reklamerer og underholder uten å sjekke kildene. Det er fint om leseren blir informert, ikke villedet og lurt, sier Sommerlund.

Et eksempel på det siste er DJ Broilers bilstunt. Kildekritikk avslørte stuntmakerne, som måtte innrømme at det bare var tull.

Kampanjen «Hvor har du det fra?», er rettet inn mot elever i den videregående skolen. De er morgendagens velgere, det Sommerlund kaller «demokrati-generasjonen».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.