Hopp til innhold

Få med deg siste nytt innen norsk animasjon til helga

Norsk animasjon er i vinden som aldri før. «Frame by frame» i Oslo er stedet å være denne helga om du vil lære mer om bransjen.

Knerten og Lillebror

I 2010 ble «Knerten gifter seg» en av de mest sette filmene på norske kinoer. Vi har sett «Trolljegeren» og snart kommer «Kon-Tiki». Norsk animasjon er i vinden som aldri før.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Yaprak Morali

Yaprak Morali

Gunnar Strøm

Gunnar Strøm

Foto: Linn Christin Osnes / NRK

– De siste ti årene har det vært en veldig profesjonalisering av det norske animasjonsmiljøet. «Frame by Frame» er et viktig møtested for folk i bransjen, sier Gunnar Strøm, som er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda.

Mens arrangørene av Hiroshima Animationsfestival i Japan lager et eget program for norske animasjonsfilmer, samles man her hjemme til litt mindre, men likevel ikke helt uviktige treff.

Se og bli sett

«Frame by frame» i Oslo er stedet animasjonsbransjen i Norge samles for å vise seg frem og lære av de beste denne helga. Hittil har det vært mer av et bransjetreff enn en festival, men «Frame by frame» er likevel et viktig møtested for folk i miljøet.

I programmet loves en dag spekket med siste nytt innen norsk animasjonsfilm og seminarer med dem som lager animasjon for film og tv i landet.

– Vi har invitert folk fra større studioer for å snakke om hvordan de jobber. Det er viktig for animasjonsindustrien å ha slike inspirasjonsdager, sier Yaprak Morali, som sammen med en gjeng frivillige fra bransjen, står bak festivalen.

Presenterer norske animasjonsstudioer

Lørdag 12. mai samles bransjen igjen til treff i Oslo. Tidligere har man fokusert på et bestemt tema, som for eksempel fransk animasjon i 2007 og ren dukkeanimasjon i 2010. I år er programmet mer åpent og man har, blant annet invitert profiler i miljøet til å snakke om det å jobbe med 3D-animasjon.

Samemafiaen fra «Slipp Jimmy fri»

Christopher Nielsens debutfilm Slipp Jimmy fri ble produsert av Storm Studios.

Foto: Filmweb / Storm Studio

– Vi er dedikert til karakteranimasjon, men snakker også om preproduksjon og andre faser i animasjonsfilm, sier Morali.

På «Frame by frame» vil også representanter fra mindre animasjonsstudioer og deres måte å jobbe på bli presentert.

– Alle som har en viss interesse for animasjon vil finne noe interessant på programmet.

Langt proffere animasjonsmiljø i dag

Video Megafon Sinna Mann

Animasjonsfilmen «Sinna mann» av Anita Killi har gjort stor suksess både innen- og utenlands.

Foto: Nyhetsspiller

Gunnar Strøm sier norske animasjonsstudioer i dag er langt proffere og mer veletablerte enn for ti år siden, og nevner Filmkameratene (Max Manus, Trolljegeren), Qvisten (Kurt blir grusom, Knerten) og Mikrofilm, som eksempler.

– Dessuten er Storm studio (Kon-Tiki) og Gimpville (Hodejegerne, Simon og Eiketrærne) av ypperste kvalitet når det gjelder special effekts.

Peter og ulven

Peter og ulven er opprinnelig en engelsk film, men finnishen ble gjort av Storm Studios i Oslo.

Foto: Peter og ulven / NRK

– Animasjonsutdanningen i Volda startet for 20 år siden. Vi kan ikke se bort ifra at den har vært en relevant del av det voksende miljøet. Men, det viktigste som har skjedd er kanskje at bransjen samarbeider langt bedre enn den gjorde før.

Her får du mer animasjon

I september holdes festivalen Animation Volda. Her velger man, blant annet ut film som skal videre til det som er Norges største animasjonsfilmfestival, Fredrikstad animasjonsfestival i november.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.