Hopp til innhold

Lær deg ilddansing!

Syns du fotball blir for mye pes, eller er du på utkikk etter noe du kan gjøre uten å involvere så mange andre? Om du i tillegg liker å imponere menneskene rundt deg bør du ta en kikk på poi!

Seamus Fox prøver poi i Frognerparken
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Hvis du har du vært på ferie i Thailand har du garantert sett ilddanserne som danser på stranden på kveldstid mens de sjonglerer med flammer rundt seg.

Aktiviteten kalles poi, og har ved hjelp av backpackere blitt brakt ut til alle verdenshjørner, også hit til Norge.

Utstyret man bruker er rett og slett to kjettinger med brennbart materiale i enden som dyppes i bensin og tennes på. Effekten i mørket er upåklagelig!

  

Start i det små

Ildkulene er ikke for nybegynnere. Begynn heller med den ufarlige varianten av poi der en ball med silkehale er festet til et tau. Det er hva australske Seamus Fox har gjort, som vi møter i Frognerparken.  

 

Seamus Fox øver seg på poi i Frognerparken
Foto: Christian Drangholt / NRK

- Takk og pris at dere ikke filmer…Dette er jeg ikke særlig god på enda, ler Fox.

Poi har han blitt introdusert for via sin norske kjæreste Maren Kleven, som plukket opp aktiviteten på ferie i Asia.

- Dette er en flott sommeraktivitet, sier Maren, et deilig lite avbrekk fra solingen.

 

For viderekommende

Poi er som sjonglering, du kan alltid utvikle dine ferdigheter, og lære nye triks. Lengre og kortere rep, triksing med "ballen" rundt armer og ben, kun fantasien setter stopp her!

Og har du først prøvd er du bitt av basillen... Kanskje har vi alle en liten flammedanser i magen?

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober