Sjokoladebegjær
Nøttebunn
2 store eggehviter
100 g sukker
125 g malte hasselnøtter
Salt
Sjokoladekrem
1 1/4 dl melk
1 1/4 dl fløte
30 g sukker
3 eggeplommer
4 1/2 dl fløte, piskes til myk krem
320 g sjokolade 60-70%
Sjokoladeglasur
2 dl fløte
200 g sjokolade, finhakket
Pasjonsfruktsaus
4 store pasjonsfrukter
1/2 dl sukker
saft av 1 appelsin, evt 1/2 dl vann
Slik gjør du:
Visp eggehvitene sammen med bittelitt salt til det begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet.
Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt og pisk til marengsen blir glatt og tykk.Vend inn nøttene og hell massen over i en godt smurt kakering, ca 22cm.
Stek nøttebunnen ved 175 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnen, vask kakeringen og sett den tilbake rundt nøttebunnen.
Kok opp melk og fløte til sjokoladekremen. Rør sammen sukker og eggeplommer. Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du rører. Ha alt tilbake i kjelen
og varm forsiktig under stadig omrøring til blandingen tykkner noe. Sil sausen og hell den over den finhakkede sjokoladen. Rør godt til du får en glatt og blank sjokoladerøre. Vend inn kremen og fyll sjokoladekremen over i kakeringen.
Sett kaken i fryseren i minst 6 timer.
Glaser kaken mens den er frossen. Ta av kakeringen og sett kaken på en liten kakering el.l. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør godt, men prøv å unngå bobler i glasuren.
Hell glasuren jevnt over kaken. Bruk en stor stekespade (palett) eller baksiden av en brødkniv og dra forsiktig over overflaten slik at den blir jevn og glatt. Løft kaken raskt over på fatet den skal stå på og la kaken tine i kjølskapet.
Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en teskje. Kok opp fruktkjøtt, sukker og appelsinsaft.
Kjør sausen lynrsakt med en stavmikser og la den koke noen minutter. Kjører du sausen for lenge, knuses de sorte frøene for mye og sausen kan bli besk.
Serveres kald eller lun.
Tips:
Kaken kan også lages i en brødform eller lignende. Kle formen først med plastfilm, slik at du enkelt får den ut igjen.
Halvsmelt den finhakkede sjokoladen før du tilsetter sausen.
Sjokoladeblandingen bør ikke være over 45 grader når du tilsetter den myk piskede kremen.
Tilsett en liten dæsj kald fløte i glasuren for å få den blank.
Andre kakebunner som f.eks rester av brownies kan brukes.
Pasjonsfruktsausen kan om ønskelig jevnes med litt maisenna.