Hopp til innhold

La deg lede inn i fristelse

 ...jeg kan motstå alt - unntatt sjokoladefristelser!

Sjokolademousse
Foto: Marie Melgård / NRK

 Sjokoladebegjær

 Nøttebunn

2 store eggehviter

100 g sukker

125 g malte hasselnøtter

Salt

Sjokoladekrem

1 1/4 dl melk

1 1/4 dl fløte

30 g sukker

3 eggeplommer

4 1/2 dl fløte, piskes til myk krem

320 g sjokolade 60-70%

Sjokoladeglasur

2 dl fløte

200 g sjokolade, finhakket

Pasjonsfruktsaus

4 store pasjonsfrukter

1/2 dl sukker

saft av 1 appelsin, evt 1/2 dl vann

kake og mousse
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Visp eggehvitene sammen med bittelitt salt til det begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet.

Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt og pisk til marengsen blir glatt og tykk.Vend inn nøttene og hell massen over i en godt smurt kakering, ca 22cm.

Stek nøttebunnen ved 175 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnen, vask kakeringen og sett den tilbake rundt nøttebunnen.

 Kok opp melk og fløte til sjokoladekremen. Rør sammen sukker og eggeplommer. Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du rører. Ha alt tilbake i kjelen

og varm forsiktig under stadig omrøring til blandingen tykkner noe. Sil sausen og hell den over den finhakkede sjokoladen. Rør godt til du får en glatt og blank sjokoladerøre. Vend inn kremen og fyll sjokoladekremen over i kakeringen.

Sett kaken i fryseren i minst 6 timer.

Glaser kaken mens den er frossen. Ta av kakeringen og sett kaken på en liten kakering el.l. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør godt, men prøv å unngå bobler i glasuren.

Hell glasuren jevnt over kaken. Bruk en stor stekespade (palett) eller baksiden av en brødkniv og dra forsiktig over overflaten slik at den blir jevn og glatt. Løft kaken raskt over på fatet den skal stå på og la kaken tine i kjølskapet.

 Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en teskje. Kok opp fruktkjøtt, sukker og appelsinsaft.

Kjør sausen lynrsakt med en stavmikser og la den koke noen minutter. Kjører du sausen for lenge, knuses de sorte frøene for mye og sausen kan bli besk.

Serveres kald eller lun.

Tips:

Kaken kan også lages i en brødform eller lignende. Kle formen først med plastfilm, slik at du enkelt får den ut igjen.

Halvsmelt den finhakkede sjokoladen før du tilsetter sausen.

Sjokoladeblandingen bør ikke være over 45 grader når du tilsetter den myk piskede kremen.

Tilsett en liten dæsj kald fløte i glasuren for å få den blank.

Andre kakebunner som f.eks rester av brownies kan brukes.

Pasjonsfruktsausen kan om ønskelig jevnes med litt maisenna.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.