- Det saken dreier seg om, er jo hvorvidt staten skal bruke rundt 60 millioner kroner, eller 50 hvis man får penger fra Fritt Ord, på å drive et leksikon som eies av et privat forlag. Det gir store konkurransevridninger fordi det forlaget som får kontrakten kommer i en helt annen posisjon enn konkurrentene som også har leksikon, sier Trygve Hegnar.
Inhabilitet
Hvert år deler styret i Fritt Ord ut 30-40 millioner kroner til kulturformål. Men det er tette bånd i norsk kulturliv. Direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng, er inhabil i denne saken fordi han også sitter i styret i Aschehoug som er medeier i Kunnskapsforlaget.
Styreformann i Fritt Ord, Francis Sejersted, mener Hegnars kritikk er grunnløs. Han ser ingen problemer med at stiftelsen benytter sin maktposisjon til å påvirke regjeringen til å komme med en rask løsning.
- Jeg skjønner ikke problemet. Dette er et kulturprosjekt som er helt sentralt, og som ikke kan bæres oppe uten at staten trår til, sier Sejersted.
Lobbyvirksomhet
Helt fra regjeringen sa nei til å gå inn med rundt 60 millioner kroner for å sikre et nasjonalt oppslagsverk, har det pågått en intens lobbyvirksomhet. Trygve Hegnar mener det var en feilsatsning av Kunnskapsforlaget å gå fra papirutgaven av Store Norske Leksikon til internett, og at dette kostet dem mye penger. Da blir det galt å rope på Staten for hjelp, mener Hegnar.
- Jeg mener at de driver en kynisk lobbyvirksomhet. Så godt som alle norske redaktører er mobilisert for å skrive rørende historier om hvor viktig det er at vi skal ha en såkalt nasjonal kunnskapsbase. Kulturfolk støtter det fordi det er fint å ha mest mulig informasjon på nett, mener Hegnar.
-La staten overta
Hegnar synes også det er fint med kunnskap på nett. Men han mener staten burde overta Store Norske Leksikon fra Kunnskapsforlaget gratis eller for en slikk og ingenting, for så å legge det inn under de statlige etater.
- Slik unngås en situasjon der staten tar alle kostnadene og alle regningene for private forlag, for så å la verdier som bygges opp bli liggende hos private eiere. Det ser jeg som en helt ulogisk løsning, sier Trygne Hegnar.
Av Ole Jan Larsen
Kulturnytt, NRK P2, 16. november 2001
Bearbeidet for nett av Torunn P. Westefjell