500 g kyllinglever
40 g rosiner
1 dl portvin
4 sjalottløk,finhakket
1 hvitløkfedd,finhakket
2 ss smør
100 g romtemperert usaltet smør
1 dl creme fraiche
Salt og pepper
Skyll leveren i kaldt vann og la den renne av seg på et klede eller kjøkkenpapir.
Ha rosinene i en liten kasserolle og dekk dem med vann. Kok opp og la det småkoke i 2 minutter og sil av vannet.
Krydre leveren med salt og pepper. Fres sjalottløk og hvitløk i 2 ss smør.
Ha i leveren og la den steke i 2 minutter. Tilsett vinen og la det koke inn til det halve.La blandingen bli kald.
Kjør lever og løk til en glatt masse i en hurtigmikser eller food-processor. Bland inn mykt smør og creme fraiche.
Smak til med salt og pepper om nødvendig. Rør inn rosinene og fyll pateen i en form og sett den kaldt.
Pynt gjerne med friske urter og syltet grønn pepper,forsegle med et tynt lag aspik.
Pateen kan serveres i formen på en buffet, eller du kan legge den opp med skje på tallerkener og servere den med salat og ristet brød som en forrett.
Server chilimarmelade ved siden av.
Chilimarmelade:
1 rød paprika
5 store rød chili, de store er ikke så sterke
340 g sukker
1 1/4 dl eddik 7%
1 3/4 ts gelatinpulver
Rens paprikaen, del chilien og skrap ut frøene. Kutt alt i små biter og kjør det i en hurtigmikser.
Ha blandingen over i en kasserolle og tilsett sukker og eddik. Kok opp og la det koke i 10 minutter.
Rør gelatinpulveret sammen med ca. 4 ss lunkenet vann og la det svelle i 2 minutter. Ha gelatinen over i chiliblandingen og la det koke i 1 minutt mens du hele tiden røren med en visp.
Hell marmeladen over på et rent glass og sett det kaldt.
Chilimarmelade smaker godt til alle typer pateer, som dipp til f.eks. fritert scampi eller ved siden av stuffet kalkun.
5 + 5 minutter hadde vært fint. Hilsen kokke-Lise:-)