KYLLING, BLOMKÅL OG BROKKOLIGRATENG
4 pers.
1 grillet kylling
1 mellomstor blomkål
1 mellomstor brokkoli
1 liten løk, finhakket
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
2 dl kyllingbuljong
ca. 200 g revet ost, eks. cheddar og parmesan
salt og pepper
Topping:
2 dl ferske brødsmuler
2 ss smør
2 hvitløkfedd, finhakket
2-3 ss hakket basilikum eller bladpersille
Plukk kjøttet av kyllingen og del den i passende biter.
Del blomkål og brokkoli i buketter og kok dem 2-3 minutter i kokende saltet vann.
Ta bukettene opp av vannet og avkjøl dem raskt i kaldt vann.
La bukettene renne av seg på kjøkkenpapir før du legger dem over i en smurt ildfast form sammen med kyllingen.
Smelt smøret i en kasserolle og fres løken til den blir blank. Tilsett melet og la det frese litt under omrøring.
Tilsett varm melk og buljong under kraftig visping. La sausen småkoke noen minutter til den tykkner og melsmaken er borte.
Rør ofte slik at sausen ikke svir seg. Smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten.
Hell sausen over kyllingen og grønnsakene.
Dryss over resten av osten og gratiner i ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter eller til gratengen er gyllen.
Stek brødsmulene gylne og sprø i smøret, tilsett hvitløk og basilikum.
Dryss den sprø toppingen over gratengen før servering.
Tips:
Bland 2 ss hakket bladpersille, salvie eller timian i sausen.
Pynt med utkjernede tomatbåter og sprøstekt spekeskinke eller salamipølse.
Stek skinke eller pølse i ovn ved 200 grader mellom 2 lag bakepapir.
Legg et stekebrett på toppen for at skivene skal bli rette og fine.