Kygo vil ha mer penger i norsk musikk

– Det er nå man må investere, når ting er i begynnelsen, sier Kygo.

Kygo

SUPERSTJERNE: Kyrre Gørvell Dahl, eller Kygo, mener dette er et perfekt tidspunkt for investorer til å investere i norsk musikk.

Foto: Remi Sagen / NRK

Kyrre Gørvell Dahl, bedre kjent under artistnavnet Kygo, er Norges kanskje største popstjerne om dagen.

Han mener norsk musikkbransje for tiden befinner seg i en flytsone og mener investorer som tenker på å investere i norsk musikk må gjøre det nå.

– Veldig mange har øyne rettet mot Norge nå, for de ser at det er mange talenter, flinke produsenter og artister her. Så er det en tid man skal investere på, så er det nå, sier han.

– Det er nå man må investere, når ting er i begynnelsen.

Gullalder for norsk musikk?

Kathrine Synnes Finnskog

STORE VERDIER: Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway mener det ligger store verdier i immaterielle rettigheter som vi må begynne å utnytte.

Foto: ILJA C. HENDEL FOTOGRAF/ / © Ilja C. Hendel

Med mange artister som gjør karrierer i utlandet blir det ofte sagt at norsk musikk befinner seg i en gullalder.

Dette skyldes ikke bare kvaliteten på artistene, men også at nordmenns aktive bruk av strømmetjenester som Tidal og Spotify har ført til at resten av verden hermer etter vår musikksmak.

Det mener Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway er et forsprang vi må bruke til å skape noe større.

– Akkurat nå så er den internasjonale musikkradaren på Norge. Vi har et unikt moment og det må vi utnytte med å skaffe oss posisjon i det globale markedet, sier hun.

Store verdier

Music Norway mener nemlig norsk musikkbransje må klare det samme som svenskene; nemlig å motstå fristelsen til å selge rettighetene til utenlandske plateselskaper og heller beholde dem i Norge. Først da kan vi bygge en virkelig profesjonell musikkindustri hele landet kan tjene på.

– Norge er et råvareland med tradisjon for å selge fysiske ting i det globale markedet. Vi har ingen tradisjon for å eie og forvalte immatrielle rettigheter. Bransjen, vi og det offisielle Norge må være med på å forklare den verdien overfor investorer og for det private næringslivet.

– Hvis vi ikke klarer å sitte på rettighetene så mister vi i tillegg til kompetanse også hele bruttoøkonomien i en utgivelse. Det er synd for den norske musikkbransjen, den norske staten som mister skatteinntekter, og det skaper mindre aktivitet i det norske musikklivet, sier Erik Brataas.

Helleland

TILTAK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier hun har jobbet med tiltak som kan styrke eksporten av norsk musikk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han er daglig leder i Phonofile, en norsk musikkdistributør som i det siste har etablert seg i en rekke land for å promotere norske artister mot strømmetjenestene. Han mener kulturministeren må gjøre mer for å hjelpe norsk musikkeksport.

– Nå kan kulturdepartementet benytte anledningen til å lage virkemidler som gir mer tilgang på kapital for den kreative næringen og musikkindustrien, sier han.

Selv svarer kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun skal legge frem sine forslag i sommer.

– Nå har jeg jobbet med ulike tiltak for hvordan jeg tror vi kan styrke kreativ næring og også øke eksporten av norsk kunst og kultur, og så avventer jeg til jeg får konkrete råd og tiltak fra næringspolitisk råd. De kommer med sine forslag i sommer, og så for dere vente i spenning til jeg legger frem mine forslag.

Kulturstrøm

 • R. Kelly-kausjon på 1 million dollar

  Den amerikanske R&B-artisten R. Kelly meldte seg for politiet i Chicago fredag kveld. Han er tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år. Nå er kausjonen satt til 1 million dollar, melder AFP.

  Singer Robert Kelly, known as R. Kelly, appears in a booking photo provided by the Chicago Police Department in Chicago
  Foto: Handout / Reuters
 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum