NRK Meny
Normal

Kygo vil ha mer penger i norsk musikk

– Det er nå man må investere, når ting er i begynnelsen, sier Kygo.

Kygo

SUPERSTJERNE: Kyrre Gørvell Dahl, eller Kygo, mener dette er et perfekt tidspunkt for investorer til å investere i norsk musikk.

Foto: Remi Sagen / NRK

Kyrre Gørvell Dahl, bedre kjent under artistnavnet Kygo, er Norges kanskje største popstjerne om dagen.

Han mener norsk musikkbransje for tiden befinner seg i en flytsone og mener investorer som tenker på å investere i norsk musikk må gjøre det nå.

– Veldig mange har øyne rettet mot Norge nå, for de ser at det er mange talenter, flinke produsenter og artister her. Så er det en tid man skal investere på, så er det nå, sier han.

– Det er nå man må investere, når ting er i begynnelsen.

Gullalder for norsk musikk?

Kathrine Synnes Finnskog

STORE VERDIER: Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway mener det ligger store verdier i immaterielle rettigheter som vi må begynne å utnytte.

Foto: ILJA C. HENDEL FOTOGRAF/ / © Ilja C. Hendel

Med mange artister som gjør karrierer i utlandet blir det ofte sagt at norsk musikk befinner seg i en gullalder.

Dette skyldes ikke bare kvaliteten på artistene, men også at nordmenns aktive bruk av strømmetjenester som Tidal og Spotify har ført til at resten av verden hermer etter vår musikksmak.

Det mener Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway er et forsprang vi må bruke til å skape noe større.

– Akkurat nå så er den internasjonale musikkradaren på Norge. Vi har et unikt moment og det må vi utnytte med å skaffe oss posisjon i det globale markedet, sier hun.

Store verdier

Music Norway mener nemlig norsk musikkbransje må klare det samme som svenskene; nemlig å motstå fristelsen til å selge rettighetene til utenlandske plateselskaper og heller beholde dem i Norge. Først da kan vi bygge en virkelig profesjonell musikkindustri hele landet kan tjene på.

– Norge er et råvareland med tradisjon for å selge fysiske ting i det globale markedet. Vi har ingen tradisjon for å eie og forvalte immatrielle rettigheter. Bransjen, vi og det offisielle Norge må være med på å forklare den verdien overfor investorer og for det private næringslivet.

– Hvis vi ikke klarer å sitte på rettighetene så mister vi i tillegg til kompetanse også hele bruttoøkonomien i en utgivelse. Det er synd for den norske musikkbransjen, den norske staten som mister skatteinntekter, og det skaper mindre aktivitet i det norske musikklivet, sier Erik Brataas.

Helleland

TILTAK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier hun har jobbet med tiltak som kan styrke eksporten av norsk musikk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han er daglig leder i Phonofile, en norsk musikkdistributør som i det siste har etablert seg i en rekke land for å promotere norske artister mot strømmetjenestene. Han mener kulturministeren må gjøre mer for å hjelpe norsk musikkeksport.

– Nå kan kulturdepartementet benytte anledningen til å lage virkemidler som gir mer tilgang på kapital for den kreative næringen og musikkindustrien, sier han.

Selv svarer kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun skal legge frem sine forslag i sommer.

– Nå har jeg jobbet med ulike tiltak for hvordan jeg tror vi kan styrke kreativ næring og også øke eksporten av norsk kunst og kultur, og så avventer jeg til jeg får konkrete råd og tiltak fra næringspolitisk råd. De kommer med sine forslag i sommer, og så for dere vente i spenning til jeg legger frem mine forslag.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).