NRK Meny
Normal

Kvinnen bak Ibsens Nora

Forfatterinnen Laura Kielers dramatiske liv inspirerte Henrik Ibsen til å skrive ”Et Dukkehjem”.

Nora

Et dukkehjem er verdens mest spilte teaterstykke, og det gjør Nora til en av verdens mest spilte kvinneroller. Her Anneke von der Lippe i Nationaltheatrets oppsetning fra 2000.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stykket ble hans internasjonale gjennombrudd, men for Laura Kieler fremstår teksten som et svik.

Nådeløs utlevering

Laura Kieler var en av de unge kvinnene som Ibsen i løpet av livet tok under sine vinger, eller svermet for. Svermeriet snudde til noe vondt for henne.

I Elin Tindbergs hørespill ”En kvinne som Nora” beskrives det som en gang var et nært vennskap mellom Laura Kieler og Henrik Ibsen – og dikterens svik mot Laura, idet han nådeløst utleverer hennes liv og skjebne.

De som er med

Laura Kieler - Iren Reppen
Henrik Ibsen - Dennis Storhøi

Produsent: Mette Sapiraa
Inspisient: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Steinar Berthelsen. L

Iren Reppen har siden stykket ble sendt første gang i 2007 blitt teatersjef på Hålogaland Teater. Nå planlegger hun en sceneversjon av dette hørespillet på sitt teater.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP