Hopp til innhold

Kvinnen bak Ibsens Nora

Forfatterinnen Laura Kielers dramatiske liv inspirerte Henrik Ibsen til å skrive ”Et Dukkehjem”.

Nora

Et dukkehjem er verdens mest spilte teaterstykke, og det gjør Nora til en av verdens mest spilte kvinneroller. Her Anneke von der Lippe i Nationaltheatrets oppsetning fra 2000.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stykket ble hans internasjonale gjennombrudd, men for Laura Kieler fremstår teksten som et svik.

Nådeløs utlevering

Laura Kieler var en av de unge kvinnene som Ibsen i løpet av livet tok under sine vinger, eller svermet for. Svermeriet snudde til noe vondt for henne.

I Elin Tindbergs hørespill ”En kvinne som Nora” beskrives det som en gang var et nært vennskap mellom Laura Kieler og Henrik Ibsen – og dikterens svik mot Laura, idet han nådeløst utleverer hennes liv og skjebne.

De som er med

Laura Kieler - Iren Reppen
Henrik Ibsen - Dennis Storhøi

Produsent: Mette Sapiraa
Inspisient: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Steinar Berthelsen. L

Iren Reppen har siden stykket ble sendt første gang i 2007 blitt teatersjef på Hålogaland Teater. Nå planlegger hun en sceneversjon av dette hørespillet på sitt teater.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.