Kvinnen bak Ibsens Nora

Forfatterinnen Laura Kielers dramatiske liv inspirerte Henrik Ibsen til å skrive ”Et Dukkehjem”.

Nora

Et dukkehjem er verdens mest spilte teaterstykke, og det gjør Nora til en av verdens mest spilte kvinneroller. Her Anneke von der Lippe i Nationaltheatrets oppsetning fra 2000.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stykket ble hans internasjonale gjennombrudd, men for Laura Kieler fremstår teksten som et svik.

Nådeløs utlevering

Laura Kieler var en av de unge kvinnene som Ibsen i løpet av livet tok under sine vinger, eller svermet for. Svermeriet snudde til noe vondt for henne.

I Elin Tindbergs hørespill ”En kvinne som Nora” beskrives det som en gang var et nært vennskap mellom Laura Kieler og Henrik Ibsen – og dikterens svik mot Laura, idet han nådeløst utleverer hennes liv og skjebne.

De som er med

Laura Kieler - Iren Reppen
Henrik Ibsen - Dennis Storhøi

Produsent: Mette Sapiraa
Inspisient: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Steinar Berthelsen. L

Iren Reppen har siden stykket ble sendt første gang i 2007 blitt teatersjef på Hålogaland Teater. Nå planlegger hun en sceneversjon av dette hørespillet på sitt teater.

Kulturstrøm

 • Jazzgitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen

  Buddy-prisen er norsk jazz’ høyeste utmerkelse. «Han har i høy grad bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid», sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse.

  Magasinet Jazztime hadde Aarset på sin topp30-liste over verdens beste jazzalbum 2021, for «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey»

  Hør Aarset snakke om albumet i Jazzklubben på NRK P2

  Aarset startet med å bli inspirert av Jimi Hendrix og Miles Davis, og har selv spilt med stjerner som David Sylvain ,Sly & Robbie, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Jan Bang.

  Gitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen 2021
  Foto: Nabeeh Samaan
 • «Baby Shark» med historisk YouTube-milepæl

  Det koreanske barne-TV-innslaget med en sang om haier, er første YouTube-video med over 10 milliarder visninger, ifølge GuinnesWorldRecords.

  Videoen dukket opp i 2016 og ble kjapt en internasjonal hit – og landeplage for småbarnsforeldre.