Hopp til innhold

Kvinnelige spillprodusenter om trakassering: – Blir tatt mer seriøst i USA enn i Norge

Kvinnelige produsenter av dataspill forteller om uønsket oppmerksomhet og forskjellsbehandling. Virke konstaterer at tidligere tiltak ikke har vært tilstrekkelige.

Henriette Myrlund (t.v.) og Linn Søvig

FORTELLER: Henriette Myrlund og Linn Søvig sier kvinnelige spillutviklere blir oversett og trakassert, både når de er i Norge og utlandet.

Foto: Privat/Privat

– Jeg har opplevd at en utenlandsk journalist jeg prøvde å godsnakke med på en fest for å skrive om det jeg holdt på med, ga beskjed om at han gjerne kunne skrive en sak hvis jeg sugde ham.

Historien er fra Linn Søvig i spillutviklerselskapet Pineleaf Studio, fra en konferanse i utlandet.

Hun er en av flere kvinnelige spillutviklere og -produsenter som nylig har fortalt om sine opplevelser med trakassering og diskriminering i spillbransjen i det siste. Det var podkasten Spillrevyen, laget av Jon Cato Lorentzen og Lars Richard Olsen, som først løftet tematikken og snakket med kvinnene.

Ikke bedre i Norge

– Jeg opplever at jeg blir tatt mer seriøst i USA enn i Norge når jeg står på stand og prøver å selge et spill, sier Søvig.

Hun mener kvinner ofte blir oversett og omgått til fordel for mannlige kolleger både i møtet med kunder og resten av bransjen.

Henriette Myrlund i Tellicherry Games

Henriette Myrlund er grunnlegger og leder av Tellicherry Games. Hun sier kvinnene som utsettes for trakassering stort sett kun har hverandre å støtte seg på i etterkant.

Foto: Privat

Henriette Myrlund i Tellicherry Games forteller også om ubehagelige opplevelser. Ved en anledning i utlandet ble hun introdusert for en tilsynelatende viktig person i bransjen, men som ikke var interessert i å høre om hennes nye spill.

– Jeg fortalte om min forretning og de tingene jeg holdt på med som spillutvikler, men han lurte på hvor mange følgere jeg hadde på Twitch og YouTube. Og ut av det blå spør han om han kan kysse meg, forteller Myrlund.

Ingen åpen plattform for dialog

De to spillprodusentene opplever ikke at de har et forum for å lufte de opplevelsene de har hatt. I hovedsak må de støtte seg på hverandre

Åse Kringstad

Åse Kringstad, leder av Virke Produsentforeningen, sier de må minne om at retningslinjene mot trakassering finnes.

Foto: Virke Produsentforeningen

Virke Produsentforeningen organiserer store deler av spillbransjen i Norge. I 2018 lagde de retningslinjer for å hindre trakassering. Leder Åse Kringstad mener disse retningslinjene har hatt effekt, men at de også skal ta opp temaet i større grad framover.

– Når denne saken kommer opp viser den at det er nødvendig å kikke på dette på nytt, minne våre medlemmer om at vi har retningslinjene, og minne om at vi kan hjelpe til i situasjoner som dette, sier Kringstad.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.