Hopp til innhold

Kvinnelige pirater på fremmarsj

De virtuelle piratene som herjer internett blir som regel beskrevet som gutter eller menn. Men når det gjelder TV-serier, er damer nå verstingene.

Leighton Meester og Blake Lively

Kvinner seiler opp som verstinger når det gjelder ulovlig nedlasting, streaming og deling av TV-serier. Særlig disse damene, Leighton Meester og Blake Lively fra TV-serien «Gossip Girls», er populære nedlastingsobjekter.

Foto: Peter Kramer / AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Pirate Bay-logo

Det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man beveger seg inn på det populære fildelingsnettstedet «The Pirate Bay».

Foto: Skjermdump
Himmelblå

Warner Bros' har funnet at damer seiler opp som pirat-verstinger når det gjelder ulovlig nedlasting, streaming og deling av TV-serier. Norske serier, som «Himmelblå», har imidlertid vært forskånet da disse ofte finnes gratis i nett-TV.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Det kom frem da Warner Bros’ presenterte resultater fra en undersøkelse av piratvirksomhet på nett. I stedet for å rettsforfølge piratene, ønsker selskapet å bli kjent med denne litt aparte forbrukergruppen – og omvende dem til lovlydige kjøpere.

Warner Bros’ har derfor fulgt virksomheten med lupe i halvannet år og blant annet funnet at det er kvinnene som i stor grad ulovlig laster ned, streamer og deler TV-serier, som Warner Bros’ Gossip Girls, ifølge Paidcontent.

Den gjennomsnittlige virtuelle pirat er imidlertid fortsatt mannlig og mellom 18 og 24 år.

Simonsen ser deg

Dette er ikke så ulikt de norske nettfarvann. Advokatfirmaet Simonsen har fått Datatilsynets tillatelse til å følge med på hva som rører seg «der ute» - og spore opp både opp- og nedlastere, for så å ta informasjonen med til politiet.

- Rapporter utarbeidet av den norske filmbransjen tyder på at menn mellom 15 og 30 år er overrepresentert, sier Espen Tøndel, partner i Simonsen.

Men de har «fakket» en kvinnelig sjefspirat i slutten av 20-årene som driftet en såkalt «direct connect hub» (lukket nettverk av brukere) med flere hundre brukere. Saken ble tipset anonymt og er anmeldt, men ikke ferdig behandlet.

- Alle betaler iblant

De færreste bedriver kun ulovligheter; det viser seg at typiske pirater både stjeler og skaffer seg filmer og serier på lovlig vis. Til og med de ivrigste piratene betaler iblant, ifølge Warner Bros’.

- Vi prøver å finne ut hvorfor de gjør ting på lovlig vis med enkelte produkter og ikke med andre, sier direktør i Warner Bros' anti-piratvirksomhetsenhet, Ben Karakunnel til Paidcontent.

Én forklaring kan være at man egentlig ikke helt er «bevisst i gjerningsøyeblikket». Forfatteren Anne B. Ragde, har den siste uken vært offer for diskusjon blant annet på Twitter etter at hun innrømmet i et intervju i «Dagens Næringsliv» at hun har 1800 piratkopierte låter på sin Ipod, samtidig som hun selv har skrevet under på oppropet «Dele - ikke stjele». Ragde forteller dessuten i Kulturnytt i NRK at hun «ikke kjenner noen som kjøper så mye musikk som henne». Og hun er kanskje ikke så alene om å være litt halvpirat?

- Det er mye uvitenhet om opphavsrett og hva som er lov og ikke, selv om det grunnleggende sett er rimelig enkelt, sier Tøndel.

Frem til 2005 var det ingen regler for nedlastning av film og musikk fra nettet, men i dag er det forbudt.

Beveger DU deg egentlig på rett side av loven? Les mer her.

Direkte til «piratland»

De fleste som «rapper» filmer og serier fra nett, bruker ikke søkemotorer for å finne frem til det de er ute etter; de skriver som regel direkte inn URL’en til en webside med lenker til ulovlig innhold, som Surfthechannel eller Sidereel.

- I Norge er The Pirate Bay såpass kjent at mange nok går direkte dit, sier Espen Tøndel til NRK.no.

Ifølge ham er 140 000 norske brukere innom nettstedet hver dag. Men det er verdt å merke seg at en mann fra Fredrikstad i 2007 fikk 15 dagers betinget fengsel og 50 000 kroner i bot for ulovlig å ha lastet opp og delt én film («Pittbullterje») på nettopp The Pirate Bay!

- Fengsel inntil tre år

- I tilfeller hvor det dreier seg om større krenkelser har vi eksempler på betinget fengselsstraff i 120 dager, og noen har også blitt dømt til samfunnstraff, sier Tøndel.

Maksimumsstraffen er bøter eller fengsel inntil tre måneder, men bøter eller fengsel inntil tre år kan idømmes. I tillegg kommer inndragning av utstyr og, ikke minst, potensielle erstatningskrav fra rettighetshaverne. Disse overstiger som oftest bøtene.

I den svenske rettssaken mot de ansvarlige bak «The Pirate Bay» ble de ansvarlige dømt til fire, åtte og ti måneder i fengsel, i tillegg til 40 millioner svenske kroner i erstatning.Tøndel mener vi også vil se mye av denne typen saker fremover.

Åndsverkloven er under revisjon, og det vil komme forslag til endring om kort tid.

- Dette vil kanskje gjøre det lettere for rettighetshaverne å få sendt varsler om lovbrudd til de som er i ferd med å begå dem, via bredbåndstilbyderne, sier han.

Les også: – Fildelingskampanje set opphavsrett framfor personvern

Oversetter og deler

En ny trend er at pirater selv dubber eller tekster filmer. Warner Bros’ ønsker derfor å få gjort dette raskere selv – for å komme piratene i forkjøpet.

- Hvis vi kan få ut dubbede eller oversatte versjoner i løpet av to dager, slår vi dem, sier Ben Karakunnel.

For det er nettopp filmer som topper Warner Bros’ liste over stjålet materiale. Piratene tar drøye 65 % filmer fra selskapet, mens de resterende snaue 35 % som «rappes» er TV-serier.

Og Warner Bros' «mister» nok også en aldri så liten brøkdel av filmene sine til skuelystne i norske hus og hytter.

- Vårt inntrykk basert på tilgjengelig informasjon er at amerikanske filmer og tv-serier er hardest rammet, deretter norske spillefilmer, sier Espen Tøndel.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.