Kvinnelige komponister ignoreres på klassiske konserter

Kun to prosent av musikken på klassiske konserter verden over er skrevet av kvinner. Politiske grep må til, sier Agnes Ida Pettersen i Norsk Komponistforening.

488109006 Serious violinist in female quartet.

UTESTENGT: Kvinnene er i flertall blant musikerne i orkestrene, men blir oversett som komponister.

Foto: skynesher / Getty Images/iStockphoto

Tallene i den klassiske musikkverdenen er dystre med tanke på kjønnsballanse. Dette viser en undersøkelse som tar for seg 1445 konserter med 15 verdensledende orkestre i sesongene 2018 og 2019.

Kun på 76 av konsertene blir det spilt ett eller flere verk skrevet av en kvinne. Det betyr 95 prosent menn. Så har undersøkelsen sett på antall verk på disse konsertene. Av 3524 verk er 82 skrevet av kvinner. Det betyr nær 98 prosent menn.

Undersøkelsen, som er gjengitt i The Guardian føyer seg inn blant mange innspill i debatten om hvorfor kvinner ofte er i flertall blant musikerne i orkestrene, men så godt som usynlige som komponister.

Bortforklaringer

Agnes Ida Pettersen er komponist og likestillingsombud i Norsk Komponistforening. Hun antar at tallene i Norge en litt penere enn i undersøkelsen, men peker på at det også hos oss er mye igjen å gjøre.

– Utfordringen ligger i at de som sitter med makta i orkestrene hverken erkjenner ansvar eller iverksetter tiltak. I stedet kommer det stadig nye bortforklaringer som ikke tar problemet på alvor, sier hun.

Agnes Ida Pettersen

SLUTT MED BORTFORKLARINGER, sier Agnes Ida Pettersen

Foto: Håkon Elias Pettersen

Konkrete tiltak

Likevel er det grunn til en viss optimisme, ifølge Pettersen. Hun peker på at det er satt i gang konkrete prosjekter som skal stimulere til produksjon av ny norsk orkestermusikk. I et av dem er seks komponister engasjert, tre kvinner og tre menn. Og det finnes kvinner, riktignok ikke mange, som får oppdrag for de store orkestrene.

– Men for å få til varige endringer må det gjennomføres flere konkrete tiltak, sier hun.

Samfunnsansvar

– Og hvordan skal slike tiltak komme igang?

– Ved å legge press på makta i orkestrene. Vise til pengeflyten fra det offentlige og minne om institusjonenes samfunnsansvar. Kall det gjerne politisk styring, men uten slike krav vil det ikke skje noen ting. Det har skjedd mye bra på likestillingsfronten i Norge ved hjelp av kvotering før.

– Så helt konkret, hva er ditt råd til orkestrene?

– Ledelsen må erkjenne ansvaret for å få flere kvinner på repertoaret. Så må de utforme strategiske mål og gjennomføre nødvendig tiltak. Det inkluderer også å pålegge de som setter opp programmene å ta hensyn til kjønnsballansen, sier Agnes Ida Pettersen, likestillingsombud i Norsk Komponistforening.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters
 • Nytt styre i Nasjonalmuseet

  Mandag 21. juni har staten oppnevnt nye styremedlemmer til Nasjonalmuseet. Ny styreleder er Maria Moræus Hanssen. Styreendringene gjelder fra 1. juli 2021. Det skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

  Professor Jan Grue oppnevnes som nytt styremedlem, og Ellen Tveit Klingenberg gjenoppnevnes som styremedlem.

  Nasjonalmuseets gjenåpning i nye lokaler har vært utsatt i tre år, og vil finne sted 11. juni 2022.

  Maria Moræus Hanssen
  Foto: Lise Åserud / NTB