Hopp til innhold

Kvinnekraft i hagen

Inger Lise Rypdal og Ida Jenshus møttes til første treningssamling i Inger Lises kolonihagehus på Sogn. Det ble et hjertelig møte i gjensidig respekt.

Ida Jenshus og Inger Lise Rypdal
Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Som første punkt på sin musikalske treningsleir valgte Inger Lise å invitere Ida til høstlig beskjæring av epletrær. Men den egentlige hensikten var å benytte hjemmekoselige omgivelser til å bli bedre kjent med sangfuglen fra Steinkjer.

Allerede moden

Ida Jenshus

Ida trives i solen!

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

For Inger Lise var Ida et opplagt artistemne å bre sine musikalske trener-vinger over, og hun føler seg privilegert over å få møte en ung artist som allerede har det som skal til:

- Jeg var helt sikker på Idas talent fra den første gangen jeg hørte henne opptre. Hun formidler og synger sikkert og flott. Dessuten lager hun gode og modne låter som hun framfører med en rytmisk støhet og scenisk tilstedeværelse.

Den gang Inger Lise slo gjennom som tenåring på slutten av 60-tallet skulle kvinner være hjemme med og for mann og barn, men heldigvis har verden forandret seg siden dengang:

- Nå for tiden har alle fått det så forferdelig travelt med å skynde seg for å bli noe. Jeg ble altfor kjent altfor fort og plutselig skulle altfor mange mene altfor mye om hva jeg skulle gjøre, synge og ha på meg. Jeg skal ikke gjøre samme feilen med Ida!

 

Nett-TV: Hør om Inger Lises unnfangelse!

 

Samme utgangspunkt

Inger Lise Rypdal

På hagetreff med Inger Lise

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Ida kunne ikke ha ønsket seg en annen trener enn Inger Lise. De var begge 17 år da de la ut på sin musikalske løpebane og de er begge opptatt av å legge ekte følelser i det de gjør:

– Inger Lise føles veldig riktig for meg, ikke minst fordi jeg ser at hun har gått den samme veien jeg skal gå og selv om mye har endret seg fra dengang er de store spørsmålene de samme. Jeg føler meg veldig heldig og er sikker på at jeg skal få hjelp til å finne en bra retning på karrieren min!

Ida tar musikken sin på blodig alvor, og med opptil 100 spillejobber i året er denne unge kunstneren allerede på full fart ut i et liv som utøvende kunstner:

- Jeg føler meg veldig heldig som kan leve av musikken min, og ennå er jeg såpass ung at hvis alt skulle skjære seg, har jeg alltids muligheter til å gå tilbake til skolebenken. Men det er nå jeg har sjansen, og den akter jeg å gripe!

Med kvinnelist

På spørsmål om hvorvidt musikk og kunst egentlig kan læres bort, er elev og trener samstemte og enige:

- Jeg prøvde å lære meg musikk på musikkgymnaset, men jeg fant ut at det ikke nytter å lære seg følelser. Det ble altfor mange skoleflinke øvelser for å finne ut hvordan operasangere puster mens de synger…

Inger Lise sier seg enig og understreker at det er viktig å kunne teknikk, men at man aldri må glemme den bankende lidenskapen:

-Jeg skulle også ta sangtimer en gang, men ble bedt om å la være fordi jeg var altfor flink til å kopiere læreren!

Ida Jenshus og Inger Lise Rypdal

Musikk til arbe'!

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Både Inger Lise og Ida har ambisjonene klare for konkurransen videre, og satser på å benytte seg av selveste Kvinnekraften:

- Vi skal vinne konkurransen – for vi er det eneste Jentelaget!

 

Nett-TV: Se ekte girl-power!

 

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober