NRK Meny
Normal

Kvinne (18) pågrepet etter direktesending av dødskrasj i sosiale medier

«Hei, alle sammen, hvis jeg må i fengsel på livstid, vet dere allerede hvorfor», sa hun, mens hun filmet seg selv og ett av ofrene. – Facebook har et ansvar, sier sosiale medier-ekspert.

Streamet dødsfall på Instagram

En 18 år gammel jente i California er pågrepet, etter at hun kjørte i ruspåvirket tilstand og krasjet. En 14 år gammel jente døde i hendelsen som ble livestreamet på Instagram.

Politiet i California slår i en rapport fast at to 14-år gamle jenter var passasjerer i bilen som kvinnen (18) førte mens hun filmet, hvorav den ene døde av skadene etter ulykken, melder Reuters.

18-åringen, som sendte direkte på Instagram før, under og etter hendelsen, er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

– Søsteren min dør

I filmen, som raskt ble spredt på nett, synger kvinnen til musikk mens hun fører bilen. På et tidspunkt kjører bilen av veien, gjennom et gjerde og ruller rundt. De to passasjerene, som ikke brukte bilbelte, ble kastet ut av kjøretøyet, ifølge Los Angeles Times.

Kvinnen plukket opp telefonen og fortsatte direktesendingen ved å filme ett av ofrene, angivelig hennes egen søster.

I videoen hører man en kvinnestemme som sier: «Hei, alle sammen, hvis jeg må i fengsel på livstid, vet dere allerede hvorfor».

Videre sier stemmen «Søsteren min dør for faen. Se. Jeg elsker min søster til døde. Jeg gir faen».

Deretter ber hun søsteren hvile i fred og unnskylder seg.

– Kan gjøre en bedre jobb

Byråleder i Coxit PR, Magnus Brøyn, sier Facebook, som eier tjenesten Instagram, har et ansvar for å tydeliggjøre sine retningslinjer for hva som kan streames og ikke.

– Facebook kan gjøre en bedre jobb når det gjelder å tilgjengeliggjøre retningslinjer, hvor de forklarer hva som er lov.

– Sosiale medier har jo gitt oss muligheten til å kringkaste de fantastiske sidene av hverdagen og livet vårt, men også muligheten til å dele forferdelige opplevelser og øyeblikksorienterte handlinger som det ikke tidligere var mulighet for å dele på direkten på samme måte.

Brøyn sier videre at muligheten til å direktesende i sosiale medier gir mulighet til å delta i folks liv. Blant annet trekker han frem en livestream eier av Facebook, Mark Zuckerberg, hadde i helgen på sin Facebook-profil.

Magnus Brøyn

ANSVAR: Magnus Brøyn i Coxit PR sier sosiale medier har et ansvar for å synliggjøre retningslinjene for direktesendinger.

Foto: Heine Stangeby

– Han hadde en idyllisk stream med grilling med familien i bakhagen. Det var så tydelig definert innenfor rammene til hva man skal bruke en livestream til.

– Samtidig går det kort tid, også opplever vi en tenåring som benytter den samme funksjonen på Instagram, og kringkaster en forferdelig tragisk ulykke. Det viser ytterpunkter fra den samme virkeligheten.

Brøyn sier at man kan bli utsatt for innhold man ikke ønsker å se på sosiale medier.

– Det kan for mange virke invaderende, fordi dette ikke er noe man forventer å se eller vil oppleve.

Facebook: – Tar ansvaret seriøst

Facebook sier til NRK at de tar sitt ansvar om å holde brukerne trygge seriøst.

– Våre medarbeidere jobber døgnet rundt med å se over innhold som blir rapportert av brukere.

– Hvis noen skulle bryte våre retningslinjer mens de bruker Live, vil vi avbryte disse direktesendingene så fort som mulig, når de er rapportert til oss.

De sier videre at de støtter politiet om de ber om hjelp relatert til etterforskning, spesielt når det gjelder tryggheten til unge mennesker.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.