Hopp til innhold

Kvinne (18) pågrepet etter direktesending av dødskrasj i sosiale medier

«Hei, alle sammen, hvis jeg må i fengsel på livstid, vet dere allerede hvorfor», sa hun, mens hun filmet seg selv og ett av ofrene. – Facebook har et ansvar, sier sosiale medier-ekspert.

Streamet dødsfall på Instagram

En 18 år gammel jente i California er pågrepet, etter at hun kjørte i ruspåvirket tilstand og krasjet. En 14 år gammel jente døde i hendelsen som ble livestreamet på Instagram.

Politiet i California slår i en rapport fast at to 14-år gamle jenter var passasjerer i bilen som kvinnen (18) førte mens hun filmet, hvorav den ene døde av skadene etter ulykken, melder Reuters.

18-åringen, som sendte direkte på Instagram før, under og etter hendelsen, er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

– Søsteren min dør

I filmen, som raskt ble spredt på nett, synger kvinnen til musikk mens hun fører bilen. På et tidspunkt kjører bilen av veien, gjennom et gjerde og ruller rundt. De to passasjerene, som ikke brukte bilbelte, ble kastet ut av kjøretøyet, ifølge Los Angeles Times.

Kvinnen plukket opp telefonen og fortsatte direktesendingen ved å filme ett av ofrene, angivelig hennes egen søster.

I videoen hører man en kvinnestemme som sier: «Hei, alle sammen, hvis jeg må i fengsel på livstid, vet dere allerede hvorfor».

Videre sier stemmen «Søsteren min dør for faen. Se. Jeg elsker min søster til døde. Jeg gir faen».

Deretter ber hun søsteren hvile i fred og unnskylder seg.

– Kan gjøre en bedre jobb

Byråleder i Coxit PR, Magnus Brøyn, sier Facebook, som eier tjenesten Instagram, har et ansvar for å tydeliggjøre sine retningslinjer for hva som kan streames og ikke.

– Facebook kan gjøre en bedre jobb når det gjelder å tilgjengeliggjøre retningslinjer, hvor de forklarer hva som er lov.

– Sosiale medier har jo gitt oss muligheten til å kringkaste de fantastiske sidene av hverdagen og livet vårt, men også muligheten til å dele forferdelige opplevelser og øyeblikksorienterte handlinger som det ikke tidligere var mulighet for å dele på direkten på samme måte.

Brøyn sier videre at muligheten til å direktesende i sosiale medier gir mulighet til å delta i folks liv. Blant annet trekker han frem en livestream eier av Facebook, Mark Zuckerberg, hadde i helgen på sin Facebook-profil.

Magnus Brøyn

ANSVAR: Magnus Brøyn i Coxit PR sier sosiale medier har et ansvar for å synliggjøre retningslinjene for direktesendinger.

Foto: Heine Stangeby

– Han hadde en idyllisk stream med grilling med familien i bakhagen. Det var så tydelig definert innenfor rammene til hva man skal bruke en livestream til.

– Samtidig går det kort tid, også opplever vi en tenåring som benytter den samme funksjonen på Instagram, og kringkaster en forferdelig tragisk ulykke. Det viser ytterpunkter fra den samme virkeligheten.

Brøyn sier at man kan bli utsatt for innhold man ikke ønsker å se på sosiale medier.

– Det kan for mange virke invaderende, fordi dette ikke er noe man forventer å se eller vil oppleve.

Facebook: – Tar ansvaret seriøst

Facebook sier til NRK at de tar sitt ansvar om å holde brukerne trygge seriøst.

– Våre medarbeidere jobber døgnet rundt med å se over innhold som blir rapportert av brukere.

– Hvis noen skulle bryte våre retningslinjer mens de bruker Live, vil vi avbryte disse direktesendingene så fort som mulig, når de er rapportert til oss.

De sier videre at de støtter politiet om de ber om hjelp relatert til etterforskning, spesielt når det gjelder tryggheten til unge mennesker.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober