Hopp til innhold

Kveldssalonger på NRK Kulturcruise

Kveldene ombord på NRK Kulturcruise fortsetter etter radioshowene også! Fra klokka 22.00 inviteres de reisende til artistmøter, minikonserter eller kulturquiz med premier! 

Wenche Myhre fyller 66
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

 

Kveldene kan fort bli sene for passasjerene på NRK Kulturcruise. Når Trollfjord seiler videre etter  radioshowene i besøkshavnene, blir det kveldsstemning i Fjordhall Bar. Her intervjues forfattere og artister, her spilles minikonserter og det arrangeres kulturquiz med quizmaster for alle som vil være med. Og fine premier deles ut.   

Program kveldssalonger i Fjordhall Bar klokka 22.00 - 23.00:

 

Forfatter Edvard Hoem

Forfatter Edvard Hoem

Foto: Johannes Janson - norden.com

Mandag 5. november: Bli kjent med forfatter og Bjørnson-biograf Edvard Hoem. Hoem er en særdeles produktiv dikter som har skrevet romaner, teaterstykker, salmer og oversatt William Shakespeare-stykker til norsk. Visste du at Hoem også har vært teatersjef ved Teatret Vårt i Molde? 

Tirsdag 6. november: Kulturquiz med quizmaster og fine premier. Her får du trimmet de små grå om du ønsker det! Spørsmål fra kulturens verden - film, litteratur, musikk og mye mer. Allier deg med trivelige medpassasjerer og test kunnskapen!

 

Håvard Gimse

Piaist Håvard Gimse

Foto: John Andresen

Onsdag 7. november: Intervju med pianist Håvard Gimse som er solist med KORK på Kulturcruise-turneen. Gimse er en av våre mest internasjonale pianister, og er kjent for sitt distinkte og klangrike spill. Han har hele 30 CD-innspillinger bak seg, og denne kvelden møter du ham på en annen måte enn bare på pianokrakken. Men han vil også spille for publikum!

 

Filmregissør Erik Poppe

Filmregissør Erik Poppe

Foto: Paradox Produksjon

Torsdag 8. november: Møte med filmregissør Erik Poppe og forfatter Harald Rosenløw Eeg. Sammen laget de den prisbelønte filmen "Hawaii.Oslo", og nå jobber de sammen igjen med filmen "De usynlige" som kommer i 2008. Denne kvelden intervjues  duoen av NRKs Anne Hoff. Samtalen vil handle om livet, filmen, det norske og samarbeidet.  

 

 

Fiolinist og dirigent Arvid Engegård

Fiolinist og dirigent Arvid Engegård

Foto: Michel Diniz

Fredag 9. november: Møte med dirigenten og fiolinisten Arvid Engegård. Engegård har en lang karriere bak seg i Europeisk musikkliv, og var bl.a. i 10 år konsertmester i Camerata Academica, kammerorkesteret ved det berømte "Mozarteum" i Salzburg. Nå er han ettertraktet i en rekke ulike formater - her på Kulturccruiset dirigerer han KORK og Håvard Gimse. Møt en erfaren og spennende mann!  

Lørdag 10. november: Musikere fra KORK - nærmere detaljer kommer!

 

Harpist Sidsel Walstad

Harpist Sidsel Walstad

Foto: Morten Krogvold

Søndag 11. november: Minikonsert og innføring i harpespill ved KORKs egen harpist, Sidsel Walstad. Walstad har også mange andre musikalske prosjekter, og spiller bl. a med artister som Sissel Kyrkjebø og Silje Neergaard. Denne kvelden stiller hun alene, for å spille og fortelle om harper for cruisets passasjerer - bli kjent med et sjeldent instrument og en sjelden musiker!

Mandag 12. november: Kulturquiz med quizmaster og fine premier - ny mulighet til å trimme hjernebarken. Finn noen nye lagkamerater fra cruiset, og bli med på denne uhøytidelige kunnskapsleken om film, musikk, litteratur og annen kultur!

 

Halvdan Sivertsen

Artist Halvdan Sivertsen

Foto: Tore Meek / NRK

Tirsdag 13. november: Møte med visekunstneren Halvdan Sivertsen. Sivertsen står bak noen av våre mest folkekjære viser, som "Sommerfuggel i vinterland" og "kjærlighetsvisa". Han er også en særdeles morsom mann - rett og slett en glitrende stand-up-komiker. Men også mye mer !

 

 

Onsdag 14. november: Møte med entertaineren Wenche Myhre, som er KORKs stjerneartist på seilingen Harstad - Bergen. "Die Wencke" har jobbet som artist i Tyskland, Sverige og her hjemme i mange år - og har en særdeles mangslungen karriere å skue tilbake på. Hun har spilt film, teater og sunget seg inn i hjertene til sitt store publikum.

Torsdag 15. november:  Møte med komponisten, NRK-veteranen, revyskuespilleren og moromannen Eivind Solås. Etter mange år i musikkens og humorens tjeneste har Solås mye å berette. For tiden er han særdeles aktiv som komponist og foredragsholder, men mange husker ham fortsatt best som den lett eksentriske musikkprofessoren med rødt skjerf.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober