Kveitekotelett med blåskjellsaus

Fisk er sunt, året rundt: Dagens forslag til sunn og god helgemat er kveitekotelett med blåskjell og gressløksaus

 

Kveitekotelett med blåskjell- og gressløksaus
Foto: Marie Melgård / NRK

Dette trenger du:

4 små eller 2 store kveitekoteletter

1 kg blåskjell

3 hvitløkfedd

2 sjalottløk

2 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss smør

1 liten bunt gressløk

1 fennikel

300 g renset sopp

salt og kvernet pepper

smør og olje til steking

 

 

Slik gjør du:

Krydre fisken med salt og pepper. Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell, og skjell som ikke lukker seg når du "kakker" på dem.

Hakk løk og hvitløk og fres det et par minutter i litt olivenolje i en romslig kjele.Tilsett blåskjell og hvitvin. Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg. Sil kraften over i en ny kjele og visp inn fløten.

La sausen koke til den tykkner og visp inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Plukk ut skjellmaten fra blåskjellene. Skjær fennikel og sopp i tynne skiver eller strimler. Stek det sammen i en stor panne og smak til med salt og pepper.

Bland inn de rensede blåskjellene og hold blandingen varm til servering. Stek fisken raskt i en varm stekepanne, et par minutter på hver side.

Kok opp sausen og tilsett hakket gressløk. Kjør sausen i en hurtigmikser eller med en stavmikser til den blir grønn og fin.

 

Tips:

Sausen er god også uten gressløk.

Flå en tomat, fjern kjernen og kutt tomatkjøtet i små terninger.

Bland det sammen med blåskjellblandingen rett før servering.

 

 

 

Kulturstrøm

 • Gramophone-pris til Bergen

  Det klassiske tidsskriftet Gramophone har kåret Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. De omtaler innspillingen som en "spennende, engasjert, nødvendig og teknisk brilliant versjon for vår tid.

 • Ungt stjerneskudd vant i Berlin

  Cellisten Owen Sørby Davis (15) vant Grand Prix under årets YOUNG LUDWIG Youth Music Competition i Berlin. Konkurransen var for fiolinister, cellister og pianister under 20 år. Prisen inkluderer bl a solistoppdrag neste år med Berlinerfilharmonikerne i deres sal i Berlin. Davis er til daglig elev ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.

 • Festspilldirektøren må gå av

  Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen. Styret har ikke lenger tillit til Beyer, og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel. Det skriver styret i Festspillene i en pressemelding.  Innholdet i varselet var alvorlig og styret besluttet at det skulle iverksettes en ekstern undersøkelse.

  Advokatfirmaet Hjort leverte sin rapport til styret 17. september 2021. Rapporten er underbygget av bevis som SMS, e-poster og Messenger-meldinger som er tidsnære, det vil si fra den perioden da hendelsene fant sted. Rapporten bekrefter innholdet i varselet. Av hensyn til den fornærmede i saken vil styret ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet.