NRK Meny
Normal

Kveitekotelett med blåskjellsaus

Fisk er sunt, året rundt: Dagens forslag til sunn og god helgemat er kveitekotelett med blåskjell og gressløksaus

 

Kveitekotelett med blåskjell- og gressløksaus
Foto: Marie Melgård / NRK

Dette trenger du:

4 små eller 2 store kveitekoteletter

1 kg blåskjell

3 hvitløkfedd

2 sjalottløk

2 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss smør

1 liten bunt gressløk

1 fennikel

300 g renset sopp

salt og kvernet pepper

smør og olje til steking

 

 

Slik gjør du:

Krydre fisken med salt og pepper. Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell, og skjell som ikke lukker seg når du "kakker" på dem.

Hakk løk og hvitløk og fres det et par minutter i litt olivenolje i en romslig kjele.Tilsett blåskjell og hvitvin. Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg. Sil kraften over i en ny kjele og visp inn fløten.

La sausen koke til den tykkner og visp inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Plukk ut skjellmaten fra blåskjellene. Skjær fennikel og sopp i tynne skiver eller strimler. Stek det sammen i en stor panne og smak til med salt og pepper.

Bland inn de rensede blåskjellene og hold blandingen varm til servering. Stek fisken raskt i en varm stekepanne, et par minutter på hver side.

Kok opp sausen og tilsett hakket gressløk. Kjør sausen i en hurtigmikser eller med en stavmikser til den blir grønn og fin.

 

Tips:

Sausen er god også uten gressløk.

Flå en tomat, fjern kjernen og kutt tomatkjøtet i små terninger.

Bland det sammen med blåskjellblandingen rett før servering.