Én av fire må gå fra Munch-museet

Oslo kommune kutter 16 av 71 årsverk ved Munch-museet. De ansatte ble informert i formiddag.

Munch museet - fasade
Foto: NRK

Stein Olav Henrichsen

Stein Olav Henrichsen

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Dette er ingen hyggelig situasjon, sier museumsdirektør Stein Olav Henrichsen til Aftenposten. Men han understreker at ingen skal sies opp. Kommunen skal redusere bemanningen ved naturlig avgang.

De ansatte på museet ble informert om spareplanen onsdag. Tidligere denne måneden ble det kjent at museet må spare 12 millioner kroner i år.

Munch-museet er i veldig dårlig forfatning. Synker gradestokken under 14 kalde, må de ansatte bruke kluter til å holde fukten vekk fra veggene, slik at det ikke ødelegger verkene som henger til utstilling.

Byrådet i Oslo vil heller bruke mer penger på et nytt museum enn til å pusse opp det gamle.

– Om vinteren har vi problemer med taket som lekker og som skaper kuldebroer hvor det blir ising på innsiden. Da må vi være til stede og tørke opp med koster langs taket og ved veggene, sa direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen da.

Fuktskader på Munchmuseet

Fuktskader i taket på Munch-museet. På sikt kan det ødelegge verkene som henger til utstilling.

Et økonomisk sprik

– Vi må tilpasse kostnadsnivået til inntektene. Vi har et sprik mellom kostnadsnivå og budsjetterte tilskudd og inntekter på 7 millioner. Vi mister både kompetanse og kapasitet, sier Henrichsen i dag, men han forsikrer at museet er innstilt på å fullføre Munchs jubileumsår etter planene.

– Vi legger opp til å kunne gjennomføre de forpliktelsene vi har, både i forhold til jubileet og til andre aktiviteter, sier han.

Jubileet koster over 30 millioner kroner, og består av alt fra foredrag, turer i Munchs fotspor, konserter, filminnspillinger, konferanser og utstillinger.

Ikke publikumssvikt

Henrichsen sier at det ikke er på grunn av publikumssvikt at museet må trappe ned.

– Nei, vi hadde 2 prosent flere besøkende i 2012 enn i 2011, og det var mens antall tilreisende til Oslo gikk ned med 7 prosent, understreker han.

Kulturstrøm