Hopp til innhold

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv gjestet Stjerneklart mandag 29.09.08.

Kurt Oddekalv
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Kurt Oddekalv

Kurt Willy Oddekalv ble født 27. juli 1957 på Finnsnes i Troms. Han vokste opp hos besteforeldrene på Finnjord på Senja sammen med den 2 år yngre søstera Tove, fordi begge foreldrene hans seilte i utenriksfart i handelsflåten. 7 år gammel flyttet han med familien til Bergen og begynte på Kaland nybygde skole.

Kurt tok utdanning som tømrer og rakk også en kort militær karriere, blant annet som befal for Jens Stoltenberg. 25 år gammel engasjerte han seg i miljøvern og meldte seg inn i Naturvernforbundet i Hordaland, der han ble leder i 1991. I hans tid som leder bygget det seg opp en rekke interne personstrider i lokallaget, noe som til slutt førte til at Oddekalv ble ekskludert fra forbundet på landsmøtet i 1993. Han brukte landsmøtet til å lansere det nystartede Norges Miljøvernforbund og tok med seg både sponsorer og medarbeidere fra Naturvernforbundet over dit, og ble forbundets leder.

Kurt Oddekalv ble kjent som en frisk miljøaktivist, han har blant annet klippet slipset til flere norske og utenlandske miljøvernministre og blitt arrestert av politiet en gang. Norges Miljøvernforbund har regionkontor både i Oslo og Tromsø, driver eget rederi, Miljødronningen AS, bruktbutikk, Miljømarked/Bruktbygg Bergen, Miljøhuset AS og konferansehotellet Seletun nær Kalandseidet.

Kurt har 4 barn, Ruben på 24, Odin på 17, Gyda på 15 og Mathilde Victoria på 9, med fire forskjellige mødre. Han giftet seg for tredje gang i august i fjor med sin sekretær, Elin Janne Nilsen, som har to barn fra før, en gutt på 20 og ei jente på 12. Sistnevnte bor sammen med Elin og Kurt på Kalandseidet i Bergen kommune, der Kurt har snekret huset selv. Kurt er den stolte eier av to hester på landeiendommen sin, der han tidligere har hatt både villsau og kalkun.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Olivia Newton-John får statleg gravferd i Australia

  Familien til den australske skodespelaren og songaren Olivia Newton-John har takka ja til statleg gravferd i Australia, skriv CNN.

  Kunngjeringa kom frå Australias statsminister Dan Andrews, som fortel at gravferda vil bli meir som ein konsert.

  Det var niesa til Newton-John, Tottie Goldsmith, som takka ja på vegner av familien.

  – Eg trur Australia treng det. Ho er så elska, sa ei tårevåt Goldsmith.

  Newton-John blei 73 år og døyde i USA etter å ha hatt brystkreft i 30 år. Skodespelaren er mest kjend for rolla som Sandy i filmen «Grease» frå 1978.

  Bilde av Olivia Newton-John på Hollywood Walk of Fame
  Foto: ROBYN BECK / AFP