Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv gjestet Stjerneklart mandag 29.09.08.

Kurt Oddekalv
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Kurt Oddekalv

Kurt Willy Oddekalv ble født 27. juli 1957 på Finnsnes i Troms. Han vokste opp hos besteforeldrene på Finnjord på Senja sammen med den 2 år yngre søstera Tove, fordi begge foreldrene hans seilte i utenriksfart i handelsflåten. 7 år gammel flyttet han med familien til Bergen og begynte på Kaland nybygde skole.

Kurt tok utdanning som tømrer og rakk også en kort militær karriere, blant annet som befal for Jens Stoltenberg. 25 år gammel engasjerte han seg i miljøvern og meldte seg inn i Naturvernforbundet i Hordaland, der han ble leder i 1991. I hans tid som leder bygget det seg opp en rekke interne personstrider i lokallaget, noe som til slutt førte til at Oddekalv ble ekskludert fra forbundet på landsmøtet i 1993. Han brukte landsmøtet til å lansere det nystartede Norges Miljøvernforbund og tok med seg både sponsorer og medarbeidere fra Naturvernforbundet over dit, og ble forbundets leder.

Kurt Oddekalv ble kjent som en frisk miljøaktivist, han har blant annet klippet slipset til flere norske og utenlandske miljøvernministre og blitt arrestert av politiet en gang. Norges Miljøvernforbund har regionkontor både i Oslo og Tromsø, driver eget rederi, Miljødronningen AS, bruktbutikk, Miljømarked/Bruktbygg Bergen, Miljøhuset AS og konferansehotellet Seletun nær Kalandseidet.

Kurt har 4 barn, Ruben på 24, Odin på 17, Gyda på 15 og Mathilde Victoria på 9, med fire forskjellige mødre. Han giftet seg for tredje gang i august i fjor med sin sekretær, Elin Janne Nilsen, som har to barn fra før, en gutt på 20 og ei jente på 12. Sistnevnte bor sammen med Elin og Kurt på Kalandseidet i Bergen kommune, der Kurt har snekret huset selv. Kurt er den stolte eier av to hester på landeiendommen sin, der han tidligere har hatt både villsau og kalkun.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Vil bli teatersjef på Oslo Nye

  Agnete Haaland, Mattis Herman Nyquist, Jon Refsdal Moe, Runar Hodne og Kjersti Horn er blant de 23 søkerne til stillingen som ny teatersjef på Oslo Nye teater. Den nåværende sjefen, Kim Bjarke, går av ved utgangen av 2022 etter ni år som teatersjef.

  Folketomt - oslo nye teater
  Foto: Anders Fehn / NRK
 • Bøhler skuffet over NRK-plassering

  – Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende, at regjeringen ved kulturministeren er så passive til hvor en statlig institusjon med over 2.000 arbeidsplasser skal ligge, sier Jan Bøhler, stortingsrepresentant for Senterpartiet i Oslo.

  Han mener at Groruddalen igjen blir sviktet.

  – Å legge NRK til tomtene rundt Grorud stasjon vil gi NRK en sentral beliggenhet og utjamne forskjeller. Det vil være et langt sterkere samfunnsbidrag enn tomten NRK-styret ønsker. Vi som folkevalgte må bruke de verktøyene vi har for å skape en positiv samfunnsutvikling, sier Bøhler og legger til at Sp går til valg på å legge NRK til området ved Grorud stasjon.

  Jan Bøhler
  Foto: Vegar Erstad / NRK