Normal

Kurap, ikke kufis

Det er ikke kufisen som gir den miljøskadelige gassen metan, men kurap.

Ku-mule
Foto: NRK

Solveig møtte Harald Volden, som forsker på utslipp fra kua på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Der så vi på kyr med vindu på magen!

Kjemi i kumagen

Harald fortalte at det er på grunn av det spesielle fordøyelsessystemet til kua at det lages miljøskadelige gasser.

SE VIDEO: Metangass fra kua

Solveig Hareide og forsker Harald Volden

FORSKER PÅ KU: Kua raper metangass, men forsker Harald Volden (bildet) vil likevel ikke kalle kua noen miljøversting.

Foto: NRK

Nede i den første magen på kua, vomma, er det nemlig masse kjemi. En heftig gjæringsprosess settes i gang når fôret fordøyes.

Siden det hele foregår uten tilgang på oksygen, blir resultatet et overskudd av hydrogen. Bakterieriene, som det finnes millioner av nede i kumagen, skaper en reaksjon mellom hydrogenet og karbondioksid (CO2). Dermed er drivhusgassen metan skapt.

Metanrap

Metan er spesielt farlig, og en gjennomsnittsbesetning på 16 kyr raper ut omkring 3 300 kilo metan per år. Problemet med metan er at gassen har 21 ganger mer virkning enn karbondioksyd (CO2) på den globale oppvarmingen.

Ingen miljøsynder

Men selv om kua bidrar til metanutslipp, synes ikke Harald at drøvtyggeren kan kalles for noen miljøsynder.

- Kua er ingen klimaversting. Om plantene som er råstoffet til kuas fôr i stedet hadde blitt liggende på bakken og råtne, hadde plantematerialet også produsert karbondioksid. Karbonet er en del av det store, naturlige kretsløpet, sier Harald Volden, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Solveig lukter på fisen til kua

SOLVEIG UNDERSØKER KUGASS: Det lukter ille av kufisen, men den skumleste gassen fra kua er luktfri og kommer ut foran.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Musikkdokumentarserie fra Netflix

    Bob Marley, Johnny Cash, Jam Master Jay og flere. 12. oktober starter Netflix sin nye musikkdokumentarserie «ReMastered», der de går dypt inn i historiene til noen av verdens mest kjente artister. De lover en serie som avdekker nye sider av store navn og kjente begivenheter i musikkhistorien. Netflix skal publisere en episode i måneden.

  • Øker støtten til Kortfilmfestivalen

    Grimstad kommunestyre har vedtatt å øke tilskuddet til Kortfilmfestivalen med 150 000 kroner, og bidrar dermed med over 1,1 million kroner neste år, skriver Agderposten. Grunnen er at Norsk filminstitutt har kuttet støtten med 600 000 kroner.