NRK Meny
Normal

Kurap, ikke kufis

Det er ikke kufisen som gir den miljøskadelige gassen metan, men kurap.

Ku-mule
Foto: NRK

Solveig møtte Harald Volden, som forsker på utslipp fra kua på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Der så vi på kyr med vindu på magen!

Kjemi i kumagen

Harald fortalte at det er på grunn av det spesielle fordøyelsessystemet til kua at det lages miljøskadelige gasser.

SE VIDEO: Metangass fra kua

Solveig Hareide og forsker Harald Volden

FORSKER PÅ KU: Kua raper metangass, men forsker Harald Volden (bildet) vil likevel ikke kalle kua noen miljøversting.

Foto: NRK

Nede i den første magen på kua, vomma, er det nemlig masse kjemi. En heftig gjæringsprosess settes i gang når fôret fordøyes.

Siden det hele foregår uten tilgang på oksygen, blir resultatet et overskudd av hydrogen. Bakterieriene, som det finnes millioner av nede i kumagen, skaper en reaksjon mellom hydrogenet og karbondioksid (CO2). Dermed er drivhusgassen metan skapt.

Metanrap

Metan er spesielt farlig, og en gjennomsnittsbesetning på 16 kyr raper ut omkring 3 300 kilo metan per år. Problemet med metan er at gassen har 21 ganger mer virkning enn karbondioksyd (CO2) på den globale oppvarmingen.

Ingen miljøsynder

Men selv om kua bidrar til metanutslipp, synes ikke Harald at drøvtyggeren kan kalles for noen miljøsynder.

- Kua er ingen klimaversting. Om plantene som er råstoffet til kuas fôr i stedet hadde blitt liggende på bakken og råtne, hadde plantematerialet også produsert karbondioksid. Karbonet er en del av det store, naturlige kretsløpet, sier Harald Volden, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Solveig lukter på fisen til kua

SOLVEIG UNDERSØKER KUGASS: Det lukter ille av kufisen, men den skumleste gassen fra kua er luktfri og kommer ut foran.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller