Hopp til innhold

Mulig kunstneropprør mot ny åndsverklov

Et samlet kunstner-Norge møtes i dag til protest eller fest på Kunstnernes hus. De frykter et nytt lovforslag kan svekke kunstneres mulighet til å leve av kunsten sin.

Åndsverkloven

KAMPSKRIFT UTEN TEKST: Hvis kunstnerne får igjennom kravene sine for den nye åndsverkloven, blir denne boka trykket med blanke sider, og fotnoter.

Foto: Muhammad Asifsherayi

Flere kunstnere møtes i dag til et mulig opprør ved å gå til livs på lovverket selv, og de brøler i miniatyrform: blir ikke lovforslaget endret skal de kommentere på fotnote-nivå hva de synes er problemet.

I selskap med Joachim Trier, Marit Larsen, Ane Dahl Torp og Sondre Lerche, skriver Odd Nordstoga dette i den kommende utgivelsen «Åndsverkloven1»:

Me komponistar og tekstforfattara har, slik det er i dag, rett til å eige våre eigne songar. Det høyrest vel rimeleg ut? Alle forstår jo at det ikkje kan vera slik at Therese Johaug får fyrstepremie og så går sjefen i Norsk Skiforbund opp på pallen og tek imot pengepremien. Slik kan det heller ikkje vera i musikken og kunsten. Det vonar eg at Stortinget forstår.

Odd Nordstoga

Men hva er det de protesterer mot?

Fest eller protest

«Åndsverkloven er den viktigste kulturloven i Norge.» Det sa Linda Hofstad Helland da hun fremla et nytt lovforslag til åndsverkloven i 2016. Loven skal sikre at kunstnere kan leve av kunsten sin, men lovforslaget møtte sterk kritikk.

Skarpe tunger mente forslaget til loven, og da spesielt §71 – som handler om at opphavsretter kan bli overdratt til oppdragsgiver ved ansettelse – heller beskyttet de komersielle aktørene enn kunstnerne selv.

Etter en kampanje der artister fjernet lyden på musikkvideoene sine, gikk den daværende kulturministeren tilbake på sitt ord: paragrafen kunne strykes. Ett år senere har likevel paragrafen forblitt, og kunstnerstanden har lagt frem tre krav til endringer i forslaget (se under).

Ble de hørt? Det får de vite senere i dag. Etter klokken 13, da forslaget skal opp til høring på Stortinget, samles kunstnere til enten fest eller protest.

– Kan miste rettighetene sine automatisk

Hva ligger det i at Odd Nordstoga mener kulturversjonen av Norsk Skiforbund kan stikke av med pengepremien hans?

Frykten er at store aktører, som for eksempel NRK og TV 2, kan bruke den nye paragrafen til å skaffe seg alle rettighetene til en sang, sånn at kunstneren ikke eier sitt eget åndsverk lenger.

Denne frykten setter kanalsjefen i TV 2 Trygve Rønningen spørsmålstegn ved.

Trygve Rønningen

RISIKOTAKER: Rønningen mener at det blir feil å anklage kringkastere for å være gjerrige, når det er de som tar risikoen og investerer.

Foto: TV3

– Er det virkelig slik at noen kunstnere føler seg grovt utnytta og at de ikke har fått pengepremien? Er det slik at vi har gått opp på pallen og ikke betalt for oss? Sannheten er at det er vi som tar risiko og innvesterer, som vi prøver å innhente i ettertid, mens de får lønna si, sier Rønningen.

Ingrid Kindem, styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), mener at paragrafen slår bein under det grunnleggende prinsippet om at kunstneren burde ha alle sine rettigheter i behold, med mindre noe annet er avtalt.

Ingrid Kindem NOPA

VIL SIKRE LEVEBRØDET: Ingrid Kindem i NOPA mener det mest problematiske ved lovforslaget er at kunstnerens posisjon i avtaleforhold blir svekket.

Foto: Anne Valeur

– Det som er spesielt med dette lovforslaget er at rettighetshaver (altså kunstneren, journ. anm.) kan miste sine rettigheter automatisk ved å inngå et ansettelses-/­oppdragsforhold. Det er å snu virkeligheten på hodet. Ingen nordiske land har lovfestet dette prinsippet, sier Kindem.

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)