Hopp til innhold

Mulig kunstneropprør mot ny åndsverklov

Et samlet kunstner-Norge møtes i dag til protest eller fest på Kunstnernes hus. De frykter et nytt lovforslag kan svekke kunstneres mulighet til å leve av kunsten sin.

Åndsverkloven

KAMPSKRIFT UTEN TEKST: Hvis kunstnerne får igjennom kravene sine for den nye åndsverkloven, blir denne boka trykket med blanke sider, og fotnoter.

Foto: Muhammad Asifsherayi

Flere kunstnere møtes i dag til et mulig opprør ved å gå til livs på lovverket selv, og de brøler i miniatyrform: blir ikke lovforslaget endret skal de kommentere på fotnote-nivå hva de synes er problemet.

I selskap med Joachim Trier, Marit Larsen, Ane Dahl Torp og Sondre Lerche, skriver Odd Nordstoga dette i den kommende utgivelsen «Åndsverkloven1»:

Me komponistar og tekstforfattara har, slik det er i dag, rett til å eige våre eigne songar. Det høyrest vel rimeleg ut? Alle forstår jo at det ikkje kan vera slik at Therese Johaug får fyrstepremie og så går sjefen i Norsk Skiforbund opp på pallen og tek imot pengepremien. Slik kan det heller ikkje vera i musikken og kunsten. Det vonar eg at Stortinget forstår.

Odd Nordstoga

Men hva er det de protesterer mot?

Fest eller protest

«Åndsverkloven er den viktigste kulturloven i Norge.» Det sa Linda Hofstad Helland da hun fremla et nytt lovforslag til åndsverkloven i 2016. Loven skal sikre at kunstnere kan leve av kunsten sin, men lovforslaget møtte sterk kritikk.

Skarpe tunger mente forslaget til loven, og da spesielt §71 – som handler om at opphavsretter kan bli overdratt til oppdragsgiver ved ansettelse – heller beskyttet de komersielle aktørene enn kunstnerne selv.

Etter en kampanje der artister fjernet lyden på musikkvideoene sine, gikk den daværende kulturministeren tilbake på sitt ord: paragrafen kunne strykes. Ett år senere har likevel paragrafen forblitt, og kunstnerstanden har lagt frem tre krav til endringer i forslaget (se under).

Ble de hørt? Det får de vite senere i dag. Etter klokken 13, da forslaget skal opp til høring på Stortinget, samles kunstnere til enten fest eller protest.

– Kan miste rettighetene sine automatisk

Hva ligger det i at Odd Nordstoga mener kulturversjonen av Norsk Skiforbund kan stikke av med pengepremien hans?

Frykten er at store aktører, som for eksempel NRK og TV 2, kan bruke den nye paragrafen til å skaffe seg alle rettighetene til en sang, sånn at kunstneren ikke eier sitt eget åndsverk lenger.

Denne frykten setter kanalsjefen i TV 2 Trygve Rønningen spørsmålstegn ved.

Trygve Rønningen

RISIKOTAKER: Rønningen mener at det blir feil å anklage kringkastere for å være gjerrige, når det er de som tar risikoen og investerer.

Foto: TV3

– Er det virkelig slik at noen kunstnere føler seg grovt utnytta og at de ikke har fått pengepremien? Er det slik at vi har gått opp på pallen og ikke betalt for oss? Sannheten er at det er vi som tar risiko og innvesterer, som vi prøver å innhente i ettertid, mens de får lønna si, sier Rønningen.

Ingrid Kindem, styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), mener at paragrafen slår bein under det grunnleggende prinsippet om at kunstneren burde ha alle sine rettigheter i behold, med mindre noe annet er avtalt.

Ingrid Kindem NOPA

VIL SIKRE LEVEBRØDET: Ingrid Kindem i NOPA mener det mest problematiske ved lovforslaget er at kunstnerens posisjon i avtaleforhold blir svekket.

Foto: Anne Valeur

– Det som er spesielt med dette lovforslaget er at rettighetshaver (altså kunstneren, journ. anm.) kan miste sine rettigheter automatisk ved å inngå et ansettelses-/­oppdragsforhold. Det er å snu virkeligheten på hodet. Ingen nordiske land har lovfestet dette prinsippet, sier Kindem.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP