NRK Meny
Normal

– Det handler om å få betaling for jobben vi gjør

I dag demonstrerer 20 kunstnerorganisasjoner foran Stortinget for å få bedre lønn. Billedkunstner Ida Følling er en av dem.

Billedkunstner Ida Madsen Følling

Billedkunstner Ida Madsen Følling kommer til å demonstrere utenfor Stortinget i håp om bedre økonomiske vilkår for kunstnere.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Bedre lønn, gjøre det lettere å etablere seg internasjonalt, og egen rett til å bestemme hvem som deler ut stipendene.

Dette er på lista over kunstnernes krav når de torsdag arrangerer «Kunstneroppropet» for å få styrket økonomien sin.

Vil at kunstnerne skal bestemme

Billedkunstner Ida Madsen Følling beskriver økonomien sin som et lappeteppe, der hun må sjonglere mellom flere biinntekter for å få det til å gå rundt.

Hun har akkurat levert årets stipendsøknad.

– Vi er veldig opptatt av at det skal være kunstnere som oppnevner hvem som skal sitte og avgjøre disse søknadene, sier hun.

Slik ordningen er i dag er det et utvalg oppnevnt av kunstnerne selv som bestemmer hvem av landets 29 000 samlede kunstnere som får stipend.

Regjeringen vil endre ordningen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H)

Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Foto: Petter Sommer / NRK

Regjeringen ønsker å endre ordningen, og ta fra kunstnerne muligheten til å bestemme hvem som skal sitte i utdelingskomiteene.

– Det er for å sikre åpenhet og uavhengighet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Hilde Tørdal er styreleder i Norske Billedkunstnere, og sitter i Kunstnernettverkets arbeidsutvalg. Hun mener den nye måten vil gjøre ordningen mindre åpen.

Hilde Tørdal

Hilde Tørdal sitter i Kunstnernettverkets arbeidsutvalg.

Foto: Daniel Guanio / NRK

– De vil ta oppnevningen fra 29 000 kunstnere til fem medlemmer i et utvalg i kulturrådet. Det mener vi er en maktkonsentrasjon. Regjeringen sier de ønsker en kulturpolitikk som har maktspredning, men her mener vi de handler mot sine egne hensikter, sier Tørdal.

Mener det ikke er gjort nok

For to år siden fikk kulturdepartementet en rapport, som viste at kunstnernes inntekter hadde gått ned 15 prosent fra 2006 til 2013. Mens inntektene for resten av befolkningen hadde økt med 23 prosent.

Hilde Tørdal mener regjeringen ikke har gjort nok for å jevne ut lønnsforskjellene, mens kulturminister Helleland sier de har tatt hensyn til rapporten.

– Kun en av ti stipendsøknader blir innvilget. Så fremfor å bare fokusere på stipend har vi etablert «Kreativt Norge» for å gjøre kunstnerne mer i stand til å sikre seg egne inntekter, sier Helleland.

Billedkunstner Følling mener det likevel ikke fungerer.

– De er flinke til å finne på masse nye ordninger, men vi har så langt ikke sett at dette er penger som ender opp hos kunstnerne, sier billedkunstner Følling.

Billedkunstner Ida Madsen Følling

– Jeg mener kravene som kommer fra kunstnerorganisasjonene er ganske rimelige. Det handler om å få konkret betaling for den jobben vi gjør, sier Ida Følling.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.