NRK Meny
Normal

Kunstneren Ai Weiwei vil lage Lego-kunst

Den kinesiske kunstneren fikk avslag fra Lego om å kjøpe en større mengde Legoklosser. Nå setter han opp donasjonsstasjoner i flere byer.

Ai Weiwei

POLITISK KUNST: Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei er kjent for å lage kunstverk med politiske budskap. Det skal ha vært grunnen til at LEGO ikke ønsket å bidra med sine plastbrikker.

Foto: Ed Jones / Afp

I forbindelse med sin kommende utstilling Andy Warhol/Ai Weiwei i den australske byen Melbourne, ønsket den kinesiske kunstneren å bruke Lego i et av kunstverkene.

Det var enklere sagt enn gjort. På lørdag delte ifølge den britiske avisen The Guardian Ai avslaget han fikk fra den danske leketøyfabrikanten på sin forespørsel om å kjøpe en større mengde Legoklosser.

Grunnen var at Lego, av prinsipp, ikke støtter politiske prosjekter.

– Vi sier ikke til kunstnere at de ikke får bruke Legoklosser. Vi støtter det bare ikke aktivt ved å donere klosser, sa Legos pressesjef Roar Rude Trangbæk ifølge danske TV2.

Ai har ikke kommet med mange detaljer rundt hva slags kunstverk han ønsket å bruke Legoklossene til, men har sagt det skal handle om ytringsfrihet.

Støtteerklæringer

Etter at Ai delte nyheten om avslaget på sin Instagram-konto har støtteerklæringene strømmet inn. Både på Twitter og Instagram har folk sagt seg villige til å både låne bort og gi bort Legoklossene sine.

Søndag skrev Ai på bildetjenesten at han som et resultat av Legos avslag planlegger et nytt verk med Legoklosser for å forsvare ytringsfriheten og «politisk kunst».

Han oppfordrer også folk til å donere bort Legoklossene sine i egne beholdere.

«– Ai Weiwei Studio vil annonsere prosjektbeskrivelsen og donasjonsstedene for Lego i ulike byer. Dette er første del av de kommende prosjektene», skriver han.

Den første Lego-containeren viste seg å være en rød BMW, der folk kan helle Legoklosser inn gjennom en åpning i soltaket.

Se bilder av den noe uvanlige containeren i bunnen av saken.

Kjente verker

Britain Art Exhibition

HÅNDMALTE: Hundre millioner solsikkefrø i porselen ble håndmalt og stilt ut i London i 2010.

Foto: Lennart Preiss / Ap

Ai Weiwei har blitt en av verdens mest kjente kunstnere, og stod blant annet bak designet på Beijings nasjonalstadion «Fuglereiret», som stod klar til OL i 2008.

I 2010 fikk han produsert hundre millioner solsikkefrø i porselen som han spredte ut over tusen kvadratmeter gulv på «Tate Modern»-museet i London.

Kunstneren, som satt i en slags husarrest i Kina siden 2011, fikk i sommer tilbake passet sitt av landets myndigheter.

Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters