NRK Meny
Normal

Kunstnere truer med å halshugge sau

Omstridt kunstprosjekt vil la publikum bestemme om de skal drepe en sau.

Giljotinen

De to kunststudentene demonstrerer giljotinen foran sauen, hvis skjebne internettpublikummet skal avgjøre.

Foto: Youtube.com

To tyske kunststudenter er igang med et prosjekt som har satt sinnene i kok i Tyskland.

Installasjonen, som kalles «Die Guillotine» lar det være opp til en internettavstemning om hvorvidt de skal halshugge en sau i en pastellfarget giljotin, skriver kunstnettstedet Artinfo.

Giljotinen er en fransk oppfinnelse, som var i bruk fram til 1981 i Frankrike.

LES OGSÅ: Sultet et halvt år for kunsten
LES OGSÅ: Mellom fem og ti kjøpere til «Skrik»

Bak påfunnet er Iman Rezai og Rouven Materne, som begge er studenter ved Berlins kunstuniversitet. De har konstruert en fire meter høy giljotin, og malt den i pastellfarger, som kanskje helst bringer tankene til barne-tv.

Demonstrerer giljotinen foran skrekkslagen sau

På sin nettside har kunstnene lagt en loop av en video, der de demonstrerer hvordan giljotinen fungerer, og det 40 kilo tunge knivbladet slår gang etter gang ned i blokken, rett foran en tilsynelatende skrekkslagen sau.

– Giljotinen er det tydeligste symbolet på vår tid, sier Rouven Materne, en av de to studentene i Youtubevideoen, som beskriver prosjektet.

LES OGSÅ: Her går det nesten galt for Melberg

Han sier videre at installasjonen er en kritikk av dagens moral, men han har så langt ikke uttalt seg videre om bakgrunnen for prosjektet.

400 000 har stemt

Så langt har fler enn 400 000 brukere stemt over sauens liv. 264 000 mener sauen skal få leve, 143 000 er mot. Det er 22 dager igjen av avstemningen, som har fått stor oppmerksomhet i Tyskland.

Universitet i Berlin har tatt klar avstand fra prosjektet, som ikke skal være en del av studentenes skolearbeid. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal de to ha forsikret universitetets ledelse om at de ikke har noen planer om å ta livet av sauen.

Kulturstrøm

 • Ariana Grande etter terroren

  Ariana Grande vender tilbake med den første nye musikken siden selvmordsbomberen drepte 22 mennesker da hun holdt konsert i Manchester i mai i fjor. Låten « No Tears Left To Cry » har en trist tittel, men beskrives av BBC som «oppløftende» – og man tror den kan bli en sommerlig pophit (NTB).

  Ariana Grande
  Foto: Andrew Harnik / AP/NTB/Scanpix
 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK