NRK Meny
Normal

Kunstnere stemmer ikke gult, men grønt

De fleste kunstnere snur ryggen til Kristelig Folkeparti. Det mest populære partiet er Miljøpartiet De grønne, viser en undersøkelse.

Kunst

Musiker Lars Fredrik Beckstrøm vil stemme Miljøpartiet de Grønne. Komponist Yngve Slettholm velger KrF. Norske kunstnere svarer på hva de stemmer

Foto: Montasje: NRK

Over 1500 kunstnere har svart på NRKs spørsmål om kulturen og valget. Det er P2-programmet Kulturhuset som har spurt kunstnerne om deres samfunnsengasjement.

Det er 1379 som har svart på spørsmålet om hva de vil stemme ved stortingsvalget. 21,2 prosent av disse har ikke bestemt seg. Av de 1087 som oppgir partipreferanse i undersøkelsen, er resultatet veldig annerledes enn blant folk flest:

Partiundersøkelse blant kunstnere

Parti

Kunstnerundersøkelsen, %

NRKs partibarometer uke 34, %

Differanse

Arbeiderpartiet

22.0

29.1

-7.1

Fremskrittspartiet

1.0

18.9

-17.9

Høyre

4.9

26.2

-21.3

Kristelig Folkeparti

1.0

6.3

-5.3

Senterpartiet

1.5

5.4

-3.9

Sosialistisk Venstreparti

20.6

3.9

16.7

Venstre

8.1

4.2

3.9

Rødt

12.2

0.9

11.3

Miljøpartiet De Grønne

27.8

4.7

23.1

Andre

0.9

0.3

0.6

Les hele undersøkelsen om kunstneres samfunnsengasjement

deLillos '85 på Elmstreet

Lars Fredrik Beckstrøm, musiker i DeLillos

Foto: Gjersøe, Jørn / Jørn Gjersøe

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som vinner i denne undersøkelsen. DeLillos stiller på konsert til støtte for partiet, og musiker i gruppa, Lars Fredrik Beckstrøm, planlegger å gi stemmen sin til dem.

Viktigst å redde kloden

– Det viktigste for meg er å redde kloden vår, sier Beckstrøm. Kulturpolitikken er også viktig, men han er ikke helt sikker på hva partiet mener om dette spørsmålet.

Hanna Marcussen er nasjonal talskvinne i Miljøpartiet De Grønne. Hun er ikke forbauset over oppslutningen.

– Mange kunstnere mener at miljøtrusselen er viktigere enn kulturpolitikk, sier hun. Men hun er uenig i at partiet ikke har noen politikk på dette området.

– Vi ønsker å stimulere norsk kunstproduksjon ved hjelp av økte bevilgninger og støtteordninger, sier Marcussen.

– Kunne vært tydeligere

Blant de få kunstnerne som oppgir at de vil gi sin stemme til Kristelig Folkeparti, er det flest musikere. Blant dem, komponist Yngve Slettholm.

Yngve Slettholm

Yngve Slettholm, komponist KrF-politiker og direktør i Kopinor

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg mener Kristelig Folkeparti totalt sett har den beste politikken. Men jeg skulle ønske partiet løftet fram kulturen og var tydeligere i kulturpolitikken, sier han.

Yngve Slettholm er direktør i Kopinor og medlem av Kristelig Folkeparti. Han var også statssekretær i Kulturdepartementet under statsråd Valgerd Svarstad Haugland, fra 2001 til 2005.

Skapende og utøvende kunst bidrar til å utvikle og utfordre enkeltmennesker og samfunn. Kulturpolitikken må legge forholdene til rette for et bredt spekter av aktivitet, opplevelse, erfaring og erkjennelse. KrF vil gi kulturlivet rammebetingelser for å utvikle seg, utfordre, fornye og bevare.

Partiprogrammet til Kristelig Folkeparti

Det er mange fine ord?

– Det gjelder jo de fleste partiprogram. Jeg stemmer på helheten, sier Slettholm.

Musikk i menigheten

Hvorfor det er flest musikere blant KrF-velgerne forklarer han på denne måten:

– Mange musikere har trådt sine barnesko i menigheter og kirker og blitt rekruttert til musikken på den måten, sier komponisten, som også er soldat i Frelsesarmeen.

Blant velgerne til Miljøpartiet De Grønne er det flest billedkunstnere, men partiet skårer høyt blant kunstnere i de fleste kunstarter.

Kunstnerne i undersøkelsen jobber med:

 • Billedkunst: 57,3 prosent
 • Scenekunst: 23,7 prosent
 • Filmkunst: 8,5 prosent
 • Musikk: 9,7 prosent
 • Litteratur: 20,6 prosent

Noen jobber med flere kunstarter og har krysset av for det. 62 prosent er frilansere.

87,7 prosent av de spurte ser på seg selv som samfunnsengasjerte kunstnere og 84,3 prosent mener de har et samfunnsansvar.

– Kulturpolitikken avgjør

91,4 prosent mener kulturpolitikken er viktig for hvilket parti de stemmer på. I undersøkelsen fordeler kunstnerstemmene til den sittende regjeringen seg slik:

Kulturløftet 3

Kulturløftet 3 presenteres av statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Hadia Tajik (Ap), partileder Audun Lysbakken (SV) og partileder Liv Signe Navarsete (Sp)

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arbeiderpartiet får 22 prosent av kunstnerstemmene, SV får 20,6 og Senterpartiet 1,5 prosent.

– Klima er viktig

Klimapolitikk er viktig for norske kunstnere. Slik svarte de på dette spørsmålet, og de kunne krysse av for flere alternativer:

Hvilke andre samfunnsspørsmål opptar deg?

Samfunnsspørsmål

Prosent

Innvandring/integrering

47,6

Internasjonal økonomi/Finanskrise

29,1

Menneskerettigheter

62,7

Klima/miljø

74,3

Eldreomsorg

11,4

Helse

23,4

Kriminalitet/justispolitikk

9,8

Religion/kristne verdier

8,7

Fattigdom/sosial urettferdighet

54,3

Likestilling

35,7

Pensjon/trygd

7,0

Skatter/avgifter/økonomi

9,7

Skole/utdanning/forskning

49,4

Arbeidsliv

10,6

Utenrikspolitikk

26,4

Samferdsel

9,6

Tilbake til Lars Fredrik Beckstrøm i DeLillos. – Det er blitt mulig å stemme på et parti som setter miljøet i høysetet. Derfor får Miljøpartiet De Grønne min stemme, sier han.

Mange kunstnere i undersøkelsen er enig med ham. Noen peker på at kulturpolitikken ikke er fremme i valgkampen, og andre er oppgitt over politikerne.

Kulturpolitikken er selvsagt en faktor, men ikke nok til at de uinteressante, feilfokuserte og desorienterte politikerene fortjener støtte.

Kunstner i undersøkelsen

Det blir mer om hele undersøkelsen i P2-programmet Kulturhuset kl 14.03

Kulturstrøm

 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.