Lappeteppelønn og utrygg pensjon

– Jeg er en klassisk frilanser. Inntektene mine er et lappeteppe hvor ingen av lappene gir pensjonspoeng, sier cellist Sigrun Eng.

Sigrun Eng

Hun prioriterer mat og klær fremfor å sette av penger til pensjonen.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Svært få norske kunstnerne sparer til pensjon på egenhånd, viser en rapport.

Les rapporten fra Telemarksforskning

Dette er bakgrunnen for at 20 landsomfattende kunstnerorganisasjoner i Kunstnernettverket har slått seg sammen for å presse regjeringen til å gi tusenvis av kunstnere bedre livsvilkår.

Forsømt gruppe

Kunstnernettverket peker på at regjeringen hittil har forsømt landets kunstnere.

Renée K. Rasmussen

Renée K.Rasmussen

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Mange av våre medlemmer har inntekter som er såpass lave at de ikke kan prioritere å sette av penger til trygd og pensjon for fremtiden, sier Renée K.Rasmussen, president i Musikernes Fellesorganisasjon, MFO.

Frilansmusiker Sigrun Eng er enig. Hun har mange små oppdrag som hun fakturerer som selvstendig næringsdrivende. Oppdragene er små, det er stort sett snakk om summer fra 1500-6000 kroner.

– Ingenting av det jeg gjør er pensjonsgivende, bortsett fra den inntekten jeg har på selvangivelsen.

Jeg har en sparekonto, men setter ikke av penger til trygd og pensjon. Jeg prioriterer mat, klær og regninger i det daglige, fremfor å betale inn til noe som jeg ikke helt vet om jeg har bruk for.

Sigrun Eng

Se Dagsrevyens reportasje her:

Video Kunstnerpensjon

Sigrun Eng studerer rapporten om kunstnernes levekår.

Ikke råd til å være syk

Kunstnernettverket ønsker først og fremst at alle berørte departementer setter ned en arbeidsgruppe som kan se på tryggere trygde- og pensjonsordninger for landets kunstnere.

Sigrun Eng har ingen løsninger, men hun har et forslag.

Jeg synes det er riktig at staten bidrar litt til at vi har et rikt musikk- og kulturliv i Norge. Jeg tror ikke det hadde blitt noen enorm utgiftspost dersom kunstnerne hadde fått hundre prosent sykepenger fra første dag. Vi er jo nesten aldri syke.

Sigrun Eng

Hun synes det er uoversiktlig å ha inntekt fra så mange steder.

– Når vi er ansatt i stillinger, for kortere og lengre perioder, er de så små at de ikke gir pensjonspoeng. Det hadde vært bra hvis den jobben vi gjør kunne gi pensjonspoeng på samme sted, sier hun.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Baldwin sier han ikke trakk av

    Hollywood-stjernen Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en filmfotograf under en innspillingen av filmen «Rust». ABC har sluppet en kort video på Twitter der Baldwin sier at han ikke trakk av våpnet. I videoen kan man se en tydelig preget Baldwin som gråter. Intervjuet skal sendes torsdag kveld, amerikansk tid.

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.