Hopp til innhold

Lappeteppelønn og utrygg pensjon

– Jeg er en klassisk frilanser. Inntektene mine er et lappeteppe hvor ingen av lappene gir pensjonspoeng, sier cellist Sigrun Eng.

Sigrun Eng

Hun prioriterer mat og klær fremfor å sette av penger til pensjonen.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Svært få norske kunstnerne sparer til pensjon på egenhånd, viser en rapport.

Les rapporten fra Telemarksforskning

Dette er bakgrunnen for at 20 landsomfattende kunstnerorganisasjoner i Kunstnernettverket har slått seg sammen for å presse regjeringen til å gi tusenvis av kunstnere bedre livsvilkår.

Forsømt gruppe

Kunstnernettverket peker på at regjeringen hittil har forsømt landets kunstnere.

Renée K. Rasmussen

Renée K.Rasmussen

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Mange av våre medlemmer har inntekter som er såpass lave at de ikke kan prioritere å sette av penger til trygd og pensjon for fremtiden, sier Renée K.Rasmussen, president i Musikernes Fellesorganisasjon, MFO.

Frilansmusiker Sigrun Eng er enig. Hun har mange små oppdrag som hun fakturerer som selvstendig næringsdrivende. Oppdragene er små, det er stort sett snakk om summer fra 1500-6000 kroner.

– Ingenting av det jeg gjør er pensjonsgivende, bortsett fra den inntekten jeg har på selvangivelsen.

Jeg har en sparekonto, men setter ikke av penger til trygd og pensjon. Jeg prioriterer mat, klær og regninger i det daglige, fremfor å betale inn til noe som jeg ikke helt vet om jeg har bruk for.

Sigrun Eng

Se Dagsrevyens reportasje her:

Video Kunstnerpensjon

Sigrun Eng studerer rapporten om kunstnernes levekår.

Ikke råd til å være syk

Kunstnernettverket ønsker først og fremst at alle berørte departementer setter ned en arbeidsgruppe som kan se på tryggere trygde- og pensjonsordninger for landets kunstnere.

Sigrun Eng har ingen løsninger, men hun har et forslag.

Jeg synes det er riktig at staten bidrar litt til at vi har et rikt musikk- og kulturliv i Norge. Jeg tror ikke det hadde blitt noen enorm utgiftspost dersom kunstnerne hadde fått hundre prosent sykepenger fra første dag. Vi er jo nesten aldri syke.

Sigrun Eng

Hun synes det er uoversiktlig å ha inntekt fra så mange steder.

– Når vi er ansatt i stillinger, for kortere og lengre perioder, er de så små at de ikke gir pensjonspoeng. Det hadde vært bra hvis den jobben vi gjør kunne gi pensjonspoeng på samme sted, sier hun.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.