NRK Meny
Normal

Kunstnere anklager kleskjeden Zara for designtyveri

Hevder den spanske kleskjeden har stjålet illustrasjoner og brukt dem på sine egne produkter uten tillatelse.

Zara

PÅSTÅTT TYVERI: En rekke illustratører og kunstnere hevder kleskjeden Zara har stjålet verkene deres og brukt de på deres egne produkter uten tillatelse.

Foto: Shoparttheft.com/Reuters

Den Los Angeles-baserte kunstneren og illustratøren Tuesday Bassen fikk mye medieomtale i forrige uke etter at hun på sin Instagram-konto delte bilder der hun hevdet kleskjeden Zara hadde stjålet illustrasjonene hennes.

Nå kommer det frem at hun ikke er den eneste kunstneren som har funnet sine egne verker på klær og tilbehør fra den spanske kleskjeden.

BBC skriver at amerikanske Adam J. Kurtz nå har startet en nettside, kalt Shop Art Theft, der han legger ut bilder av illustrasjonene som Zara skal ha stjålet. Der hevder han at kleskjeden skal ha stjålet fra over 20 ulike illustratører og kunstnere.

– Jeg fant det første eksemplet i juni, da en europeisk fan tvitret en del av oss som har fått illustrasjonene våres stjålet, i en samling pins tilgjengelig på Zara, sier han.

Kurtz har også startet en nettside der det legges ut bilder som sammenligner kunsten med det som selges på Zara.

Zara designtyveri

SAMMENLIGNINGER: På dette bildet sammenlignes kunstneres designes med Zaras. I sort felt står kunstnerens navn med et bilde av designet. I hjørnet vises det som selges på Zara.

Foto: Shoparttheft.com

Har gått til søksmål

Kurtz er usikker på hvordan Zara har kommet over designene deres i utgangspunktet, men tror kleskjeden har brukt sosiale medier.

– Basert på kunstnerne det er stjålet fra, så er alle veldig populære på Instagram. Vi tror Zara kan ha brukt spesifikke emneknagger til å finne kunsten vår, men det er ikke sikkert det stemmer. Et av verkene mine som er stjålet kommer fra en pin-samling som de må ha skrollet langt ned for å finne, eller så må de ha besøkt hjemmesiden min, sier Kurtz.

Nå har flere av kunstnerne saksøkt Zara, men kleskjedens moderselskap Inditex avviser anklagene om brudd på opphavsrett.

– Mangelen på særpreg ved din klients påståtte design gjør det vanskelig å se hvordan en signifikant del av befolkningen rundt om i verden vil knytte de til Tuesday Bassen, står det i svaret Tuesday Bassens advokater mottok fra Inditex.

Laster Twitter-innhold

Etterforsker påstandene

En talsperson for Zara bekrefter til BBC at de er i kontakt med Bassen og jobber for å løse saken.

– Inditex har enorm respekt for den individuelle kreativiteten til alle kunstnere og designere, og tar alle påstander som omhandler en tredjeparts immaterielle rettigheter veldig seriøst.

Talspersonen sier også at selskapet etterforsker alle påstandene som omhandler salg av produkter med stjålne design og illustrasjoner.

Laster Instagram-innhold

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix