Hopp til innhold

Han vil finne omstridte krigssoldater

Her er kunstner Thomas Kvams nyeste verk: Å scanne internett for å avsløre identiteten til soldater fra kontroversielt krigsfotografi.

Kunstneren Thomas Kvam viser fram utstillingen han er aktuell med på Kunstneres hus. Han ønsker å bruke internett til å finne identiteten til amerikanske krigsforbrytere. Se Nasjonalgalleriets reportasje.

VIDEO: Billedkunstner Thomas Kvam stiller på Kunstneres hus ut et bilde tatt av amerikanske soldater i Irak, som gliser og ler over et forkullet lik. Han ønsker å bruke internett for å finne ut hvem disse soldatene er. Reporter: Helle Vaagland, Nasjonalgalleriet. (NRK har sladdet soldatene på bildene.)

– Jeg skriver nå ut fem fotografier av amerikanske soldater fra et foto hvor de poserer foran en forkullet irakisk soldat. Fotografiene viser krigsforbryterne jeg forsøker å finne, sier kunstner Thomas Kvam da Nasjonalgalleriet møter ham på et trykkeri i Oslo.

Bildene har Kvam tatt fra nettstedet nowthatsfuckedup.com, et nettsted hvor amerikanske soldater i Irak og Afghanistan kunne bytte til seg porno mot krigsbilder.

Nettstedet ble lagt ned av amerikanske myndigheter i 2006. Men Kvam lastet ned alle bildene på serveren før det ble for sent.

– Nettstedet ble kjapt et arkiv med grusomme bilder fra krig. Instinktivt skjønte jeg at dette arkivet kom til å forsvinne, så jeg begynte å laste ned bildene for å bevare dem, sier kunstneren.

Saken fortsetter under bildet.

Thomas Kvams utstilling

VIL FINNE IDENTITETEN: Ett av installasjonens fem bilder. Bildene vil være koblet opp mot en datamaskin som leter på internett etter informasjon om de avbildede soldatene. Til venstre Nasjonalgalleriets programleder Helle Vaagland. (NRK har sladdet bildet.)

Foto: NRK

Stiller ut fem soldatbilder

Han ga i 2011 ut boka «Krieg dem kriege» med bildene fra soldatene, samtidig som han la ut bildene på en norsk nettside.

Thomas Kvams utstilling

I BOKFORM: Nasjonalgalleriets programleder Helle Vaagland blar gjennom boka «Krieg dem kriege», som Kvam ga ut i 2011. (NRK har sladdet bildene.)

Foto: NRK

– Jeg tror ikke vi trenger å beskytte borgere mot konsekvensene av krigføring. Vi må hele tiden minnes på hvor forferdelig krigføring er. For det stopper jo ikke, sier Kvam.

Nå skal han stille ut fem bilder på Kunstneres hus i Oslo som en del av kunstutstillingen «Krigens skygge».

Installasjonen har fått tittelen «De utvalgte».

Vil finne identiteten til soldatene

– De fem bildene i utstillingen er fra åpningsbildet i boka, av fem personer som poserer foran fiendens lik. Det er altså fem identifiserbare soldater i et fotografisk bevis på brudd på Genève-konvensjonen, sier Kvam.

Ambisjonen hans er følgende: Å finne ut hvem soldatene på bildet er ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi og internetts «big data».

– Vi har lært de siste årene hvordan stater kan overvåke oss som privatpersoner. Så jeg ønsker å snu denne teknologien og prøve å finne disse soldatene. Hvert fotografi er koblet mot en datamaskin som søker på internett etter personalia om soldaten på bildet. I løpet av utstillingsperioden ønsker jeg å finne personene.

– Hva gjør du hvis datamaskinen greier å spore opp identitetene deres?

– Det er i så fall neste ledd av prosjektet. Da kan jeg prøve å konfrontere dem. Men jeg vil uansett aldri gå ut med det før jeg har kontrollsjekket matchen manuelt. Ingen skal outes rett fra programvaren, sier Kvam.

Saken fortsetter under bildet.

Thomas Kvams utstilling

UTGANGSPUNKTET: Dette bildet, opprinnelig tatt fra nettstedet nowthatsfuckedup.com, viser fem amerikanske soldater i Irak som peker på et forkullet lik av en irakisk soldat. Kvam har delt det opp i fem portretter som sammen utgjør installasjonen «De utvalgte». (NRK har sladdet bildet.)

Foto: NRK

Forsvarer etikken i det

Kurator Kari J. Brandtzæg forsvarer valget av Kvams installasjon som utstillingsobjekt.

– Problematikken med hvem som er offer og hvem som er overgriper i krig, og hvordan dette blir framstilt i mediene, er viktig å ta opp. Den problemstillingen går foran det rent etiske. Og det er uansett noe en kunstner kan ta opp med andre virkemidler enn for eksempel en journalist, sier hun.

Kurator Kari Brandtzæg

STÅR BAK UTSTILLINGEN: – Utstillingen setter fokus på kunstnere som prøver å gå inn i krigens vesen og avverge kriger i framtida, sier kurator Kari J. Brantzæg.

Foto: NRK

Utstillingen åpner i slutten av januar i anledning hundreårsmarkeringen for første verdenskrig.

– Man trodde jo at første verdenskrig skulle avverge all framtidig krig, men det vet vi nå at den ikke gjorde. Utstillingen setter fokus på kunstnere som prøver å gå inn i krigens vesen og avverge kriger i framtida, sier Brandtzæg.

– Man er ansvarlig for sine handlinger

Thomas Kvam håper installasjonen vil bevisstgjøre publikum.

– Man får en avmaktsfølelse av dagens medieflyt. Jeg vil finne teknikker for å stoppe flyten og heller være aktivistisk. Vi har egentlig mye makt med den informasjonstilgangen vi har, vi må bare finne teknikker for å bruke den.

– Du vet ikke helt sikkert om de avbildede soldatene er ofre som selv har blitt ødelagt av det de har opplevd. Er det ikke dårlig gjort da å peke på dem og si at de er forbrytere?

– Man er ikke en tanketom agent for en stat, men ansvarlig for ens handlinger. Vi er mennesker som har vår moral og vår etikk, og må handle deretter. Rett og slett, sier Thomas Kvam.

Se Thomas Kvam og andre krigskunstnere i Nasjonalgalleriet på NRK2 eller via tv.NRK.no kl 20.55 i kveld.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter