– Jeg forstår ikke hva vi skal med det. Jeg tror det er en desperasjon som ligger hos museene for å nå ut til de unge.
Det sier kunstkritiker Mona Pahle Bjerke i NRK.
Munchmuseet ønsker nemlig å blåse nytt liv i Edvard Munchs verk.
«Nysnø» er navnet på den interaktive opplevelsen som skal la publikum tegne sammen med kunstig intelligens som etterligner Edvard Munchs strek.
Rettet mot unge
– Vi ønsker at gjestene våre skal sitte igjen med følelsen at de har lært noe om Munch og den kunstneriske prosessen hans, sier senior konseptutvikler Nikita Mathias hos Munch til NRK.
Tegneopplevelsen hos Munchmuseet fungerer ved at man selv tegner på et fysisk papir. Deretter produserer kunstig intelligens linjene på samme ark fra undersiden av papiret.
Prosjektet er spesielt rettet mot unge og unge voksne, forteller Nikita Mathias.
– Ikke går helt av skaftet
Kunstkritiker Pahle Bjerke mener på sin side at det er viktig å øve på det å fordype seg, samt å se på kunst i fred og ro.
– Jeg syns det er viktig at museene ikke går helt av skaftet, men at de klarer å bevare det å ikke trenge en skjerm, ting som lyser og ting man må trykke på. Vi kan faktisk bare stå å se på et kunstverk, sier hun.
Pahle Bjerke mener det er mange spennende måter å bruke kunstig intelligens på innenfor kunst, men at det ikke passer i dette tilfellet.
– Kunstig intelligens har ikke så mye med Munch å gjøre, sier Pahle Bjerke.
– Han levde i en helt annen tid. Jeg tenker man kan forstå Munch ved å se på bildene hans, i stedet for å ha en datamaskin til å analysere formspråket, mener hun.
Skape nye møtepunkter
Leder for innovasjon og forskning hos Munch, Birgitte Aga, er ikke enig i kritikken fra Pahle Bjerke.
– Det møtepunktet vi skaper mellom kunst og publikum skal på ingen måte erstattes av maskinlæring, sier Aga til NRK.
Aga forteller at museet skal bruke kunstig intelligens til å skape nye møtepunkter mellom kunsten og mennesker, samt hvordan man kan gjøre kunstsamlingen mer tilgjengelig.
– Vi ønsker at folk skal sette seg ned og delta i den kreative prosessen, samt skape et møtepunkt mellom publikum og Munchs strek, sier hun.