Hopp til innhold

Kunsthandel på nett øker

Kunstauksjonshusene som holder til på Internett opplever svært gode tider.

Franceso Hayez på Sotheby's

Mens ordinære kunsthandlere og auksjonshus melder om lavere omsetning, er det gode tider for auksjonshusene på nett. Her auksjoneres et bilde av Franceso Hayez ved Sotheby's i London.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Kunsthandlere og auksjonshus meldte i Dagens Næringsliv for noen uker siden om et tregt marked med langt lavere omsetning.

Samtidig har kunstsalget på Internett har tatt seg kraftig opp.

Investerer i lavere priskategorier

- De siste månedene har vi sett en oppgang både på innleveringer og på salg. Det virker som om folk slutter å kjøpe dyre biler og boliger, og heller kjøper verdier i en noe lavere priskategori.

Det sier Tor Henrik Fjelldal hos nettauksjonshuset Lauritz, som spesialiserer seg på møbler, kunst, smykker og annet innbo. Selskapet er opprinnelig fra Danmark, men har eksistert i fire år i Norge. Den siste tiden, har de merket en kraftig vekst i omsetningen.

- Hos oss har tilgangen på norske og utenlandske designmøbler, samt moderne antikviteter økt betraktelig. Generelt er nettet en ypperlig salgskanal for øyeblikket, sier Fjelldal.

- Skepsisen er borte

Flere nettauksjonsselskaper NRK Kulturnytt har snakket med kan melde om det samme, en kraftig økning av omsetning innen kunst, design og antikviteter, sammenlignet med samme tid i fjor. Også hos Blomqvist Kunsthandel merker de en solid vekst på nettauksjoner. Det kan daglig leder Knut Forsberg bekrefte.

- Vi har en økning på 30 prosent fra samme tid i fjor, så vi er veldig fornøyde, sier Forsberg.

En årsak til at folk kjøper mer kunst på nettet kan være et de er mindre skeptiske nå enn før, tror Forsberg.

- Da vi startet for to år siden var folk skeptiske. Nå er denne skepsisen overvunnet, og kjøperne er heller ikke redde for å bruke kredittkort. De har rett og slett mer tillitt til Internett som omsetningskanal.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober