NRK Meny
Normal

Kunsthandel på nett øker

Kunstauksjonshusene som holder til på Internett opplever svært gode tider.

Franceso Hayez på Sotheby's

Mens ordinære kunsthandlere og auksjonshus melder om lavere omsetning, er det gode tider for auksjonshusene på nett. Her auksjoneres et bilde av Franceso Hayez ved Sotheby's i London.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Kunsthandlere og auksjonshus meldte i Dagens Næringsliv for noen uker siden om et tregt marked med langt lavere omsetning.

Samtidig har kunstsalget på Internett har tatt seg kraftig opp.

Investerer i lavere priskategorier

- De siste månedene har vi sett en oppgang både på innleveringer og på salg. Det virker som om folk slutter å kjøpe dyre biler og boliger, og heller kjøper verdier i en noe lavere priskategori.

Det sier Tor Henrik Fjelldal hos nettauksjonshuset Lauritz, som spesialiserer seg på møbler, kunst, smykker og annet innbo. Selskapet er opprinnelig fra Danmark, men har eksistert i fire år i Norge. Den siste tiden, har de merket en kraftig vekst i omsetningen.

- Hos oss har tilgangen på norske og utenlandske designmøbler, samt moderne antikviteter økt betraktelig. Generelt er nettet en ypperlig salgskanal for øyeblikket, sier Fjelldal.

- Skepsisen er borte

Flere nettauksjonsselskaper NRK Kulturnytt har snakket med kan melde om det samme, en kraftig økning av omsetning innen kunst, design og antikviteter, sammenlignet med samme tid i fjor. Også hos Blomqvist Kunsthandel merker de en solid vekst på nettauksjoner. Det kan daglig leder Knut Forsberg bekrefte.

- Vi har en økning på 30 prosent fra samme tid i fjor, så vi er veldig fornøyde, sier Forsberg.

En årsak til at folk kjøper mer kunst på nettet kan være et de er mindre skeptiske nå enn før, tror Forsberg.

- Da vi startet for to år siden var folk skeptiske. Nå er denne skepsisen overvunnet, og kjøperne er heller ikke redde for å bruke kredittkort. De har rett og slett mer tillitt til Internett som omsetningskanal.

Kulturstrøm

  • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

    20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien som het «Buffy, vampyrenes skrekk» på norsk, gikk fra 1996 til 2003.

  • Gard Nilssen ny Artist in Residence

    Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

    Gard Nilssen
    Foto: Moldejazz