Hopp til innhold

- Først og fremst entusiast

I dag blir kunstinteresserte Dronning Sonja 70 år. Lars Elton, kunstkritiker i VG, mener hun er en mangslungen person i det norske kunstlivet.

Dronning Sonja med sitt Andy Warhol portrett

Dronning Sonja på sitt kontor, foran portrettet av den berømte amerikanske kunstneren Andy Warhol.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Hun er først og fremst en entusiast, inkluderende og kunnskapsrik. Hun er samler og promotør, hun gjør kunst kjent og populært, sier han.

Kunstutdannelse

- Det er tydelig at hun elsker kunst. Hun har en smittende entusiasme når hun ser på, snakker om og forholder seg til kunst, synes han.

Dronningen har tidligere studert kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

- Hun har solid bakgrunn for egne meninger, som de sa i Aftenposten før i verden, sier Elton. Men understreker at dronningen som utøvende kunstner er en amatør fordi hun ikke har formell kunstfaglig utdannelse på utøverfeltet.

Dronning Sonja går nå i malerlære hos Ørnulf Opdahl. Det ville ikke overraske Lars Elton om også dronningen, i likhet med Danmarks dronning Margrethe kan komme til å stille ut sine egne malerier i framtiden.

- Det ville ikke forundre meg, sier han.

Dronningen har tidligere stilt ut egne fotografier tidligere.

- Jeg har sett noen av dem. De er hyggelige og gode fotografier. De holder kanskje ikke de store kunstneriske standardene, men kjennetegnes av at det er gode amatørfotografier. Amatør betyr en som elsker, så det er en bragdbetegnelse, understreker han.

Samler

Dronningen er en ivrig kunstsamler. Samlingen hennes har ved noen anledninger blitt stilt ut. I forbindelse med Kronprinsparets bryllup i 2001, ble deler av dronningens kunstsamling vist offentlig på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo. I 2005 stilte hun ut noen av sine favorittbilder, samt 19 fotografier som hun selv hadde tatt på Scandinavia House i New York i forbindelse med Norges 100-årsfeiring. Dronningen er en av få kvinnelige kunstsamlere.

- Alle de andre profilerte kunstsamlere er menn. Som kvinne har dronning Sonja gjort bevisste valg, som at hun har samlet på kvinner som for eksempel Marianne Heske og Liv Ørnvall. De er blant flere dyktige kunstnere som finnes i samlingen hennes og er godt representert.

Elton synes gjør en veldig god innsats, men at hun kunne blitt enda litt flinkere til å trekke fram kvinnelige kunstnere.

- Det er litt påfallende at de to kunstnerne dronningen har trukket fram og profilert sterkest, Ørnulf Opdahl og Håkon Gullvåg, er menn, mener han.

Politisk betydning

- Er dronningen en liten politisk pressgruppe i seg selv når hun henvender seg til politikere om å satse mer på norsk kunst?

- Det kommer an på hvordan man definerer politikk i denne sammenhengen. Men ved å legge definisjonen til side, kan man relativt trygt å svare ja på det spørsmålet, fordi hun profilerer kunst på en så tydelig måte og fordi hun evner å gjøre det ufarlig. Med sin entusiasme formidler hun en forståelse og nysgjerrighet, som folk flest kan lære av.

- Mange kunstnere vil ikke bli ufarliggjort?

- Det er ufarlig i en positiv betydning i denne sammenhengen. Mye av kunst blir omfanget av en aura av mystikk, og blir av mange gjort vanskelig og utilgjengelig, men Dronningen åpner opp kunsten, mener Elton.

Kulturstrøm

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.