Kunsten i Vinterpalasset

Ingen bør besøke St. Petersburg uten å ha sett dette overdådige slottet med alle kunstskattene. Skjønt - alt er det umulig å få med. Her presenterer vi våre valg.

Vinterpalasset i St. Petersburg
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Og vi innrømmer med en gang at vi droppet både avdelingen for antikken og orientalsk kunst, rustningskammeret, myntkabinettet, skattekammeret, kunsthåndverket, skulpturavdelingen og alle trykk, tegninger og miniatyrer. Likevel var inntrykkene store og mektige.

Inngangskø i Vinterpalassets borggård.

Start tidlig og beregn tid til køene!

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Vinterpalasset

Peter den stores datter, Elisabeth I, fikk arkitekten Francesco Bartolomeo Rastrelli til å tegne Vinterpalasset i 1754. Det sto ferdig da Elisabeth døde i 1762. I vårt program om arkitekturen i St. Petersburg så vi nærmere på byggets eksteriør. I dette programmet går vi inn i palasset med de overdådige salene som danner de representative rommere.

Vi ser trappehallen i rokokko, og vi vandrer gjennom andre stilarter. Da Katarina den store kom til makten i 1762, kastet hun ut nelig ut Rastrelli. Hun kom fra Tyskland, der rokokkoen var passé. Hun ville ha nyklassisisme.

Historiske rom

Vi anbefaler en vandring gjennom anegalleriet der tsarer av Romanov-slekten er portrettert på rad og rekke sammen med sine koner og ektemenn. Også rommet med alle feltmarsjkalkene som kjempet mot Napoleon i 1812 er verd en titt. Vi passerer også det lille audiensrommet, viet Peter den store, som jo døde før Vinterpalasset var bygget. Over den tomme tronen henger et svært maleri der han står i full rustning.

Galleriet til minne om heltene fra Napoleonskrigen 1812.

Tsar Alexander I er sentralt plassert i minnehallen over Napoleonskrigen i 1812.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Representasjonssaler

De store ballene og mottakelsene ble holdt i våpensalen – 1000 kvadratmeter stor med forgylte søyler og pillastre, galleri og gedigne lysekroner. Mektig i gull og hvitt. Samme oppbygning har den store tronsalen. Men her dominerer tronstolen i rødt og gull under den store baldakinen. En kopi av Rafaels loggia (nå borte) i Vatikanet er også et rom man bør gå igjennom.

Eremitasjens kunst

De to eremitasjene (bygninger der man kunne trekke seg tilbake) går i flukt med Vinterpalasset på østsiden. De ble reist av Katarina den store på slutten av 1700-og inn på 1800-tallet for å huse hennes stadig voksende kunstsamling. Hun hadde gode forbindelser og kjøpte inn mesterverk fra England, Italia, Tyskland og Flandern. En samling som er blitt utvidet gjennom tidene. Gå ikke glipp av Rembrandt, Tizian, Leonardo og klassisismens vakre skulpturer. Og ta turen til den store samlingen franske modernister som er plassert i tredje etasje i selve Vinterpalasset!

Leonardo da Vinci: Madonna med barn (1490-91)

Leonardos vakre Madonna med barn fra 1490-91.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.