Kunsten å omgås kvinner

Filosofen Arthur Schopenhauer noterte en hel del om kvinner i arbeidsbøkene sine og nå er notatene samlet i bok: «Die Kunst, mit Frauen umzugehen»
Det pussige er at det stort sett er mannfolk som får pepper av Schopenhauer

Johanna og Adele Schopenhauer, filosofens mor og søster
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Kunsten å omgås kvinner, del 1 15.01.2011

Hinduisten i Frankfurt am Main
Arthur Schopenhauer (1788-1860) er kjent som den store pessimisten i filosofiens historie. Han var blant de første filosofene i Europa som leste Upanishadene og Schopenhauers filosofi har en klar ”hinduistisk” tone.

Schopenhauer var klar over at tilværelsen ikke er noen ”enkel sak” for oss mennesker så han ville gjerne trøste oss. Slik jeg leser hans epistler om kvinner framstår de som ”oppklaringsfilosofi”.

Det blir ikke bedre!
Schopenhauer hadde de tyske romantiske tenkerne i vrangstrupen: Hegel, Fichte, Schelling og Goethe så han på som et ”jævla hylekor!” De måtte settes på plass. At historien beveger seg framover i en fornuftig prosess mot stadig høyere og bedre stadier for mennesket anså Arthur for å være ”blomsten av kristelig-germansk dumhet”.

Hans mest sentrale ide var at alt i hele verden er grunnleggende forent av en vilje til liv. Viljen til liv har to grunntrekk: Den er uendelig og den er meningsløs og fører til lidelse og kjedsomhet. Den eneste flukten fra viljens tyranni ligger i askese (selvfornektelse) eller kunst, først og fremst musikk.

Menneskets grunnleggende vesen og virksomhet er den samme. Alltid. (conditio humana) Og det blir ikke bedre.

De hellige Apene i Benares
Man kan merke Schopenhauers irritasjon over sine samtidige ”åndsmennesker” – også i de små notatene han gjorde i arbeidsbøkene sine om kvinner. Og det snedige er (synes jeg) at det ofte er gutta som får pepper:

Vi, med vårt gammelfranske galanteri, og denne smakløse opphøyelse av Kvinnen – vi har med blomsten av kristelig-germansk Dumhet, klart å gjøre Kvinnene så hensynsløse og arrogante at man må tenke på de hellige Apene i Benares som tror de er både hellige og usårbare – og derfor tillater seg selv alt mellom himmel og jord» ( Die Kunst, mit Frauen umzugehen Fr. Volpi, s 31, min oversettelse)


Musikken:
Vi beholder overskrifta om ”Kunsten å omgås kvinner” en stund til i Studio Sokrates. Denne gammelmodige tankegangen inspirerte Knut Borge til å hente fram noen utsøkte, gamle innspillinger av jazz fra slutten av 1930årene. Den gang menn var menn og hadde smoking på dansegulvet. Og kvinnene svermet for sanger om måneskinn og stjernehimmel.

Johnny Hodges, som for øvrig spiller kjenningsmelodien i Studio Sokrates – var saxofonist i Duke Ellingtons band i over førti år. Men Duke slapp musikerne ut av og til, de fikk lage innspillinger under eget navn, og det er to av Hodges småbandinnspillinger vi hører denne uken, og hvis du bruker Spotify kan du klikke på lenkene nedenfor og høre Hodges & co framføre musikken til kjærlighetsdrømmer og svermeri før Krigen.

Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: A Blues Serenade

2: Empty Ballroom Blues

Arthur Schopenhauer (1788-1860)
Foto: Wikipedia

Arthur Schopenhauer (1788-1860) - «Tyskerne har omtrent like mye intelligens som en evnukk har forplantningsevne. Den som tviler på dette kan bare se på våre universitetsprofessorer»

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.