NRK Meny
Normal

Kunståret 2007

Hva har kunståret 2007 brakt med seg? Kunstkritiker Jon-Ove Steihaug trekker fram årets høydepunkter og hendelser.

"The Radio"

Fra Documenta i Kassel: The Radio av Iñdigo Manglano-Ovalle.

Foto: NRK

- Om jeg skulle starte sentralt, ved Nasjonalmuseet i Oslo, så kan det virke som om noe uløst ved museet, som en noe rykende branntomt. Selv om de har fått ny direktør, har det vært turbulent med blant annet ytringsdebatt.

- Betyr dette noe for den skapende kunsten?

- I så fall er det nok samtidskunsten som er kommet dårligst ut. Det er blitt et vakuum her. Museet for samtidskunst hadde en aktiv rolle, mens Nasjonalmuseet er mer opptatt av å konsolidere og etablere seg selv.

Hør: Kunståret 2007

"Deep play"

Deep Play av Harun Farocki.

Foto: NRK

Samtidig trekker han fram utstillingen Fotball av Harun Farocki ved samme museum som et av de absolutte høydepunktene blant årets museumsutstillinger.

- Dette var et samarbeid med Documenta i Kassel  i Tyskland. Documenta finner sted bare hvert femte år, og det var et av årets internasjonale høydepunkter.

Tidstypisk samtidskunst

Videre nevner han utstillingen China Power Station på Astrup-Fearnley Museet.

- Den var tidstypisk, og derfor veldig aktuell. Det har vært en boom av kinesisk samtidskunst, parallelt med landets kommeriselle utvikling.

Steihaug trekker også fram satsingen på performance som noe det er verdt å merke seg.

Avslutningsvis trekker han fram Bergen kunsthall, Astrup Fearnley Museet, Preus Museum i Horten og OCA, Office for contemporary art, som de trendsettende når det gjelder samtidskunst i Norge.

Flere kulturnyheter