- Jeg vil gi min støtte

Kjartan Slettemark sammenligner Hizbollah med motstandsbevegelsen i Norge under krigen. Bildeserien HizbOLAgutt overleveres Hizbollah-ledelsen i dag.

HizbOLAgutt / Hassan Nasrallah

HizbOLAgutt: Hassan Nasrallah er omstritt.

Foto: Kjartan Slettemark/ Galleri Pingvin

Venke Aaretun skal overlevere Slettemarks Hizbollah-kunst

Kunstneren Kjartan Slettemark forteller om bildene

De tre bildene viser kunstnerens ansiktstrekk i Hizbollah-lederen Hassan Nasrallahs ansikt. Hizbollah er sjiamuslimenes politiske parti og militære organisasjon i Libanon. Gaven er beregnet på Nasrallah selv.

HizbOLAgutt

MANIPULERT: Kjartan Slettemarks ansikt og Hizbollah-leder Nasrallahs hode.

Foto: Kjartan Slettemark/ Galleri Pingvin

Olagutt

Kjartan Slettemark forklarer sin hyllest til Hizbollah med sin egen oppvekst under krigen. Han var åtte år da Norge ble okkupert av Tyskland i 1940.

- Allerede som liten gutt var jeg Olagutt. Vi barn var opplærte til å stå i mot den tyske okkupasjonen. Vi fikk aldri snakke med tyskere, forteller han.

- Da jeg så dette ordet Hizbollah, så jeg ”ola” i navnet og koblet det til ”Olagutt”. Så det er navnet på dette bildet, der jeg har identifisert meg selv, brukt mitt ansikt og forsøkt å gi mitt ansiktet et så positivt og kraftfullt uttrykk som mulig, med Nasrallahs skjegg og utseende. Det finnes et libanesisk tegn der som betyr ”guds kriger”, og slik føler jeg at det var i Norge med olaguttene. Olaguttene var guds krigere, det var ingen som tvilte på det.

Politisk kunst

Kjartan Slettemark har markert seg som politisk kunstner. Han har også tidligere manipulert bilder med både Richard Nixon og Marilyn Monroe. HizbOLAgutt bygger på fotograf Stein Slettebak Wangens bilder fra Libanon i 2006, da Hizbollah og Israel utkjempet en månedslang krig. Israel og USA er blant landene som anser organisasjonen Hizbollah for terrorister.

Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark er kjent for sin politiske og provoserende kunst.

Foto: Haukeland, Erlend / SCANPIX

- Det er vel like mye terrorister på andre siden. Jeg tenker på at jeg vil gi min støtte til den motstandsbevegelsen som er der, og som jeg har opplevd i Norge, sier Slettemark.

- Hvilke reaksjoner venter du deg?

- Jeg vet ikke. Jeg håper at de positive ansiktsuttrykkene skal hjelpe til i forståelsen og kommunikasjonen, for alle fredsforskere og alle som vil ha slutt krigen i Midtøsten sier alltid at de vil ikke bombe, men kommunisere. Og dette er mitt innlegg på denne måten.

Overlevering

Sykepleier Venke Aaretun overleverer bildene i dag kl. 13 norsk tid. Hun er spent foran møtet. Hun vet ikke hvordan Hizbollah vil reagere på de manipulerte bildene.

- Jeg er litt spent på reaksjonen. Jeg skal forsøke å forklare hva den norske kunstneren har sagt. At det er en hyllest.

Hør hvordan det gikk i Kulturnytt på P2 i ettermiddag kl. 15.03.

Kulturstrøm

 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • 22. juli-senteret blir bevart

  Stortinget har bestemt at 22. juli-senteret i Oslo sentrum skal bli en del av det nye regjeringskvartalet.

  22. juli-senteret ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo
  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix