Hopp til innhold

- Jeg vil gi min støtte

Kjartan Slettemark sammenligner Hizbollah med motstandsbevegelsen i Norge under krigen. Bildeserien HizbOLAgutt overleveres Hizbollah-ledelsen i dag.

HizbOLAgutt / Hassan Nasrallah

HizbOLAgutt: Hassan Nasrallah er omstritt.

Foto: Kjartan Slettemark/ Galleri Pingvin

Venke Aaretun skal overlevere Slettemarks Hizbollah-kunst

Kunstneren Kjartan Slettemark forteller om bildene

De tre bildene viser kunstnerens ansiktstrekk i Hizbollah-lederen Hassan Nasrallahs ansikt. Hizbollah er sjiamuslimenes politiske parti og militære organisasjon i Libanon. Gaven er beregnet på Nasrallah selv.

HizbOLAgutt

MANIPULERT: Kjartan Slettemarks ansikt og Hizbollah-leder Nasrallahs hode.

Foto: Kjartan Slettemark/ Galleri Pingvin

Olagutt

Kjartan Slettemark forklarer sin hyllest til Hizbollah med sin egen oppvekst under krigen. Han var åtte år da Norge ble okkupert av Tyskland i 1940.

- Allerede som liten gutt var jeg Olagutt. Vi barn var opplærte til å stå i mot den tyske okkupasjonen. Vi fikk aldri snakke med tyskere, forteller han.

- Da jeg så dette ordet Hizbollah, så jeg ”ola” i navnet og koblet det til ”Olagutt”. Så det er navnet på dette bildet, der jeg har identifisert meg selv, brukt mitt ansikt og forsøkt å gi mitt ansiktet et så positivt og kraftfullt uttrykk som mulig, med Nasrallahs skjegg og utseende. Det finnes et libanesisk tegn der som betyr ”guds kriger”, og slik føler jeg at det var i Norge med olaguttene. Olaguttene var guds krigere, det var ingen som tvilte på det.

Politisk kunst

Kjartan Slettemark har markert seg som politisk kunstner. Han har også tidligere manipulert bilder med både Richard Nixon og Marilyn Monroe. HizbOLAgutt bygger på fotograf Stein Slettebak Wangens bilder fra Libanon i 2006, da Hizbollah og Israel utkjempet en månedslang krig. Israel og USA er blant landene som anser organisasjonen Hizbollah for terrorister.

Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark er kjent for sin politiske og provoserende kunst.

Foto: Haukeland, Erlend / SCANPIX

- Det er vel like mye terrorister på andre siden. Jeg tenker på at jeg vil gi min støtte til den motstandsbevegelsen som er der, og som jeg har opplevd i Norge, sier Slettemark.

- Hvilke reaksjoner venter du deg?

- Jeg vet ikke. Jeg håper at de positive ansiktsuttrykkene skal hjelpe til i forståelsen og kommunikasjonen, for alle fredsforskere og alle som vil ha slutt krigen i Midtøsten sier alltid at de vil ikke bombe, men kommunisere. Og dette er mitt innlegg på denne måten.

Overlevering

Sykepleier Venke Aaretun overleverer bildene i dag kl. 13 norsk tid. Hun er spent foran møtet. Hun vet ikke hvordan Hizbollah vil reagere på de manipulerte bildene.

- Jeg er litt spent på reaksjonen. Jeg skal forsøke å forklare hva den norske kunstneren har sagt. At det er en hyllest.

Hør hvordan det gikk i Kulturnytt på P2 i ettermiddag kl. 15.03.

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.