Kunst på liv og død

Han maler om liv og død og i tre uker skal kunstneren Dag Hol sitte i en av salene i rådhuset og male mens utstillingen hans vises.

Liv og død

LYSET: Dag Hol jakter på det riktige lyset.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Det er spesielt at en kunstner sitter og maler mens publikum går rundt og ser på utstillingen hans. Det innrømmer kunstneren Dag Hol. Han maler på store lerretter og nå har han valgt temaet liv og død. «Requim and water» heter utstillingen hans som ble åpnet i helgen av høyrepolitikeren Kåre Willoch. Og som vises i en av salene i Oslo rådhus.

Dag Hol har vært elev av Odd Nerdrum.

Dag Hol maler om liv og død

LIV OG DØD: Dag Hol maler om liv og død

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Maler tjue uker gammelt foster

Han har malt et eldgammelt skjelett og et tjue uker gammelt foster. Livet i hver sin ende. Dag Hol har meditert mye og tenkt igjennom sider ved liv og død som vi sjelden snakker om.

To uker gammelt foster

FOSTER: Kunstneren har malt et tjue uker gammelt foster som starten på livet

– Jeg finner roen i India, men jeg finner også roen i den norske fjellheimen, forteller han.

– Jeg har lyst til å vise frem temaer som vi sjelden snakker om, sier han. Liv og død.

Han er opptatt av lyset. Og den følelsen mange av de som er i grenseland mellom liv og død opplever, forteller om.

Kulturstrøm

 • Komponist-legende får eget senter

  Estiske Arvo Pärt er verdens mest spilte nålevende klassiske komponist, og onsdag åpner et eget Pärt-senter i Estland. Det har egen konsertsal og bibliotek og huser også komponistens omfattende arkiv. Samtidig med åpningen blir det gitt ut en dokumentarfilm og en tegneserie basert på Arvo Pärts liv.

  Arvo Pärt
  Foto: Birgit Prüve
 • Skal spille Quisling i TV-serie

  Anders Baasmo Christiansen er aktuell i tittelrollen i den nye storsatsingen «Quisling» som skal gi seerne innblikk i den tapende siden under andre verdenskrig. Det melder Rushprint , som også avslører at den nordiske satsingen har vært under utvikling en stund. – For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt, sier skuespilleren i et intervju i Dagbladet. «Quisling» lages av selskapet Viafilm og Bjørn Ekeberg er manusforfatter. (NTB).

  Anders Baasmo Christiansen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP