NRK Meny
Normal

Kunst på liv og død

Han maler om liv og død og i tre uker skal kunstneren Dag Hol sitte i en av salene i rådhuset og male mens utstillingen hans vises.

Liv og død

LYSET: Dag Hol jakter på det riktige lyset.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Det er spesielt at en kunstner sitter og maler mens publikum går rundt og ser på utstillingen hans. Det innrømmer kunstneren Dag Hol. Han maler på store lerretter og nå har han valgt temaet liv og død. «Requim and water» heter utstillingen hans som ble åpnet i helgen av høyrepolitikeren Kåre Willoch. Og som vises i en av salene i Oslo rådhus.

Dag Hol har vært elev av Odd Nerdrum.

Dag Hol maler om liv og død

LIV OG DØD: Dag Hol maler om liv og død

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Maler tjue uker gammelt foster

Han har malt et eldgammelt skjelett og et tjue uker gammelt foster. Livet i hver sin ende. Dag Hol har meditert mye og tenkt igjennom sider ved liv og død som vi sjelden snakker om.

To uker gammelt foster

FOSTER: Kunstneren har malt et tjue uker gammelt foster som starten på livet

– Jeg finner roen i India, men jeg finner også roen i den norske fjellheimen, forteller han.

– Jeg har lyst til å vise frem temaer som vi sjelden snakker om, sier han. Liv og død.

Han er opptatt av lyset. Og den følelsen mange av de som er i grenseland mellom liv og død opplever, forteller om.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.