Kunst på liv og død

Han maler om liv og død og i tre uker skal kunstneren Dag Hol sitte i en av salene i rådhuset og male mens utstillingen hans vises.

Liv og død

LYSET: Dag Hol jakter på det riktige lyset.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Det er spesielt at en kunstner sitter og maler mens publikum går rundt og ser på utstillingen hans. Det innrømmer kunstneren Dag Hol. Han maler på store lerretter og nå har han valgt temaet liv og død. «Requim and water» heter utstillingen hans som ble åpnet i helgen av høyrepolitikeren Kåre Willoch. Og som vises i en av salene i Oslo rådhus.

Dag Hol har vært elev av Odd Nerdrum.

Dag Hol maler om liv og død

LIV OG DØD: Dag Hol maler om liv og død

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Maler tjue uker gammelt foster

Han har malt et eldgammelt skjelett og et tjue uker gammelt foster. Livet i hver sin ende. Dag Hol har meditert mye og tenkt igjennom sider ved liv og død som vi sjelden snakker om.

To uker gammelt foster

FOSTER: Kunstneren har malt et tjue uker gammelt foster som starten på livet

– Jeg finner roen i India, men jeg finner også roen i den norske fjellheimen, forteller han.

– Jeg har lyst til å vise frem temaer som vi sjelden snakker om, sier han. Liv og død.

Han er opptatt av lyset. Og den følelsen mange av de som er i grenseland mellom liv og død opplever, forteller om.

Kulturstrøm

 • Verdens første forfatter var kvinne

  Enheduanna var prestinne og poet og levde i Mesopotamia for 4500 år siden. Forfatter Berit Hedemann og professor emeritus Jens Erland Braarvig snakker om hvordan historiens første forfatter har truffet dem med sine 4500 år gamle erotiske dikt. Hør samtalen her i Studio 2 på NRK P2.

  Mesopotamisk gudinne Nanna
 • Fikk Aschehougs barnebokpris

  Marianne Kaurin får Aschehougs pris for sitt forfatterskap. Forlaget sier at forfatteren bekrefter sin posisjon som en av våre aller mest lovende forfattere gjennom romanen hun kom med i høst; Syden. Prisen er på 30.000 kroner. Les NRKs Anne Cathrine Straumes anmeldelse av boka «Syden» her.

  Marianne Kaurin forfatterportrett
  Foto: Aschehoug forlag
 • Medlem av Salhuskvintetten er død

  Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen. Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, men solgte plater over hele landet.