Hopp til innhold

Kunst på liv og død

Han maler om liv og død og i tre uker skal kunstneren Dag Hol sitte i en av salene i rådhuset og male mens utstillingen hans vises.

Liv og død

LYSET: Dag Hol jakter på det riktige lyset.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Det er spesielt at en kunstner sitter og maler mens publikum går rundt og ser på utstillingen hans. Det innrømmer kunstneren Dag Hol. Han maler på store lerretter og nå har han valgt temaet liv og død. «Requim and water» heter utstillingen hans som ble åpnet i helgen av høyrepolitikeren Kåre Willoch. Og som vises i en av salene i Oslo rådhus.

Dag Hol har vært elev av Odd Nerdrum.

Dag Hol maler om liv og død

LIV OG DØD: Dag Hol maler om liv og død

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Maler tjue uker gammelt foster

Han har malt et eldgammelt skjelett og et tjue uker gammelt foster. Livet i hver sin ende. Dag Hol har meditert mye og tenkt igjennom sider ved liv og død som vi sjelden snakker om.

To uker gammelt foster

FOSTER: Kunstneren har malt et tjue uker gammelt foster som starten på livet

– Jeg finner roen i India, men jeg finner også roen i den norske fjellheimen, forteller han.

– Jeg har lyst til å vise frem temaer som vi sjelden snakker om, sier han. Liv og død.

Han er opptatt av lyset. Og den følelsen mange av de som er i grenseland mellom liv og død opplever, forteller om.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober