Hopp til innhold

Kun RiksTV på digitalt bakkenett

Regjeringen endrer konsesjonen for det digitale bakkenettet.

RiksTV logo Riks TV
Foto: Nettside

Dermed slipper RiksTV å dele bakkenettet med konkurrerende betal-tv-distributører.

Norges televisjon (NTV) som i 2006 fikk konsesjon for utbygging og drift av det digitale bakkenettet i Norge, var opprinnelig pålagt til å lyse ut kapasitet på nettet til en av RiksTVs konkurrenter. Nå fjerner altså regjeringen konsesjonsbestemmelsen.

Lønnsomhet

Årsaken er at eksterne analyser, som NTV har hentet inn, skal vise at dersom to betal-tv-aktører skulle etablere seg i bakkenettet, ville sannsynligvis ingen av dem oppnå lønnsomhet.

I en felles pressemelding fra Samferdsels- og Kultur- og kirkedepartementet, skriver departementene at en gjennomføring av konsesjonspunktet 4.8 kunne medføre en svekkelse av bakkenettet, som skal sikre tilgang til flere fjernsynskanaler til hele befolkningen.

Kanalvalg skal sikre konkurranse

- Vi mener at det er mye viktigere enn at vi får to leverandører av TV-pakka på det digitale bakkenettet, at TV-seerne etter hvert kan få et fritt kanalvalg, sier kulturminister Trond Giske til NRK.

Han mener det vil sikre konkurransen, dersom seerne selv får velge hvilke kanaler de vil ha i sin TV-pakke.

NTV skriver i en egen pressemelding at de er lettet over beslutningen.

- Vi er glade for at myndighetenes beslutning om å endre konsesjonen i tråd med vår søknad, sier Svein R. Aarvik, administrerende direktør i NTV. Høsten 2008 søkte NTV Samferdelsdepartementet om å få endre konsesjonspunktet.

Kritikk

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, har lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet, og MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.

Også opposisjonen på Stortinget har tidligere vist liten sympati
for NTVs søknad.

- Jeg synes det er veldig beklagelig at man har gått til det skrittet å endre konsesjonsvilkårene nå, det blir jo som å endre spillereglene i et spill underveis, sier Ola T. Lånke, stortingsrepresentant for Krf, til NRK i dag.

Også nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, reagerer på regjeringens beslutning. Hun tror regjeringen kan være i ferd med å ta seg større friheter enn den har adgang til.

- Jeg er også spent på å høre vurderingene om hvorvidt regjeringen har mulighet til å forta en slik innstramming utifra de vedtakene som er gjort i Stortinget, sier hun til NRK.

Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på sikt erstatte det analoge nettet fullt ut. NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP
 • 11 vil bli ny teaterdirektør

  11 personar har søkt på stillinga som ny direktør for teater Vestland. Noverande direktør Margunn Grytten Selvik melde i sommar at ho kom til å slutte i jobben sin. No er oppseiingstida snart ute og ny direktør må på plass. Styreleiar Rasmus Mo seier til Firda at det står mellom fire av søkarane som har vore inne til intervju. Blant søkarane er tidlegare administrerande direktør for Stiftinga Musea i Sogn og Fjordane, Kjartan Aa Berge og noverande turnèprodusent for teateret Frida Aven Høstaker.

  Margunn Grytten Selvik
  Foto: Espen Nyttingnes