NRK Meny
Normal

Kun RiksTV på digitalt bakkenett

Regjeringen endrer konsesjonen for det digitale bakkenettet.

RiksTV logo Riks TV
Foto: Nettside

Dermed slipper RiksTV å dele bakkenettet med konkurrerende betal-tv-distributører.

Norges televisjon (NTV) som i 2006 fikk konsesjon for utbygging og drift av det digitale bakkenettet i Norge, var opprinnelig pålagt til å lyse ut kapasitet på nettet til en av RiksTVs konkurrenter. Nå fjerner altså regjeringen konsesjonsbestemmelsen.

Lønnsomhet

Årsaken er at eksterne analyser, som NTV har hentet inn, skal vise at dersom to betal-tv-aktører skulle etablere seg i bakkenettet, ville sannsynligvis ingen av dem oppnå lønnsomhet.

I en felles pressemelding fra Samferdsels- og Kultur- og kirkedepartementet, skriver departementene at en gjennomføring av konsesjonspunktet 4.8 kunne medføre en svekkelse av bakkenettet, som skal sikre tilgang til flere fjernsynskanaler til hele befolkningen.

Kanalvalg skal sikre konkurranse

- Vi mener at det er mye viktigere enn at vi får to leverandører av TV-pakka på det digitale bakkenettet, at TV-seerne etter hvert kan få et fritt kanalvalg, sier kulturminister Trond Giske til NRK.

Han mener det vil sikre konkurransen, dersom seerne selv får velge hvilke kanaler de vil ha i sin TV-pakke.

NTV skriver i en egen pressemelding at de er lettet over beslutningen.

- Vi er glade for at myndighetenes beslutning om å endre konsesjonen i tråd med vår søknad, sier Svein R. Aarvik, administrerende direktør i NTV. Høsten 2008 søkte NTV Samferdelsdepartementet om å få endre konsesjonspunktet.

Kritikk

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, har lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet, og MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.

Også opposisjonen på Stortinget har tidligere vist liten sympati
for NTVs søknad.

- Jeg synes det er veldig beklagelig at man har gått til det skrittet å endre konsesjonsvilkårene nå, det blir jo som å endre spillereglene i et spill underveis, sier Ola T. Lånke, stortingsrepresentant for Krf, til NRK i dag.

Også nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, reagerer på regjeringens beslutning. Hun tror regjeringen kan være i ferd med å ta seg større friheter enn den har adgang til.

- Jeg er også spent på å høre vurderingene om hvorvidt regjeringen har mulighet til å forta en slik innstramming utifra de vedtakene som er gjort i Stortinget, sier hun til NRK.

Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på sikt erstatte det analoge nettet fullt ut. NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.