Dermed slipper RiksTV å dele bakkenettet med konkurrerende betal-tv-distributører.
Norges televisjon (NTV) som i 2006 fikk konsesjon for utbygging og drift av det digitale bakkenettet i Norge, var opprinnelig pålagt til å lyse ut kapasitet på nettet til en av RiksTVs konkurrenter. Nå fjerner altså regjeringen konsesjonsbestemmelsen.
Lønnsomhet
Årsaken er at eksterne analyser, som NTV har hentet inn, skal vise at dersom to betal-tv-aktører skulle etablere seg i bakkenettet, ville sannsynligvis ingen av dem oppnå lønnsomhet.
- Les:
- Les:
I en felles pressemelding fra Samferdsels- og Kultur- og kirkedepartementet, skriver departementene at en gjennomføring av konsesjonspunktet 4.8 kunne medføre en svekkelse av bakkenettet, som skal sikre tilgang til flere fjernsynskanaler til hele befolkningen.
Kanalvalg skal sikre konkurranse
- Vi mener at det er mye viktigere enn at vi får to leverandører av TV-pakka på det digitale bakkenettet, at TV-seerne etter hvert kan få et fritt kanalvalg, sier kulturminister Trond Giske til NRK.
Han mener det vil sikre konkurransen, dersom seerne selv får velge hvilke kanaler de vil ha i sin TV-pakke.
NTV skriver i en egen pressemelding at de er lettet over beslutningen.
- Vi er glade for at myndighetenes beslutning om å endre konsesjonen i tråd med vår søknad, sier Svein R. Aarvik, administrerende direktør i NTV. Høsten 2008 søkte NTV Samferdelsdepartementet om å få endre konsesjonspunktet.
Kritikk
Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som blant annet står bak TV3 og Viasat, har lenge krevd å få tilgang til det digitale bakkenettet, og MTG-sjef Hein Espen Hattestad har tidligere uttalt at konsesjonen for digitalt bakkenett må lyses ut på nytt hvis regjeringen endrer konsesjonsvilkårene.
Også opposisjonen på Stortinget har tidligere vist liten sympati
for NTVs søknad.
- Jeg synes det er veldig beklagelig at man har gått til det skrittet å endre konsesjonsvilkårene nå, det blir jo som å endre spillereglene i et spill underveis, sier Ola T. Lånke, stortingsrepresentant for Krf, til NRK i dag.
Også nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, reagerer på regjeringens beslutning. Hun tror regjeringen kan være i ferd med å ta seg større friheter enn den har adgang til.
- Jeg er også spent på å høre vurderingene om hvorvidt regjeringen har mulighet til å forta en slik innstramming utifra de vedtakene som er gjort i Stortinget, sier hun til NRK.
Det digitale bakkenettet dekker i dag rundt 98 prosent av alle husstander og skal på sikt erstatte det analoge nettet fullt ut. NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor.