NRK Meny
Normal

Kun fire prosent lovlig

Ikke mye av den nedlastede musikken er lovlig.

 

Du kan laste ned programmer til din PC og overføre dem til en MP3-spiller

Les også: Ber deg tyste på nettpirater

Les også: Nedlasting holder bransjen oppe

Alt om Nedlasting og fildeling

Kun 4 prosent av det totale salget av musikk ble lovlig lastet ned fra internett i fjor. Hvor mye som ble lastet ned ulovlig, sier statistikken ingenting om.

Samlet nedgang

IFPI Norge har ved avslutningen av 2006 registrert et samlet salg av album, singler og DVD-musikk på 11 millioner stykker, til en verdi av 704 millioner kroner. Det ble i tillegg solgt nedlastede produkter for 26 millioner kroner.

Samlet gir dette en nedgang i omsetningen av musikk i Norge på 9 prosent i 2006, sammenlignet med året før.

Rekord for norsk

Norsk musikks andel av totalsalget i Norge var på rekordhøye 40 prosent i 2006. Totalt ble det solgt nesten 4,2 millioner norskproduserte album i 2006, noe som er en liten nedgang fra 2005.

Det ble i 2006 solgt norske album for 287 millioner, en økning på 4 prosent fra 2005.

Tallene omfatter alle de store internasjonale selskapene, samt de fleste norske selskapene. Tar vi med resten av markedet, stipuleres den samlede omsetningen av musikk til en verdi av ca. 1,5 milliarder kroner for 2006.

(©NTB)

 

Kulturstrøm

 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold
 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).